Новият Volvo FH Aero: камион на суперлативите

1006
2024

Новият Volvo FH Aero се отличава с иновативност, ефективност и красив аеродинамичен дизайн. Освен това предлага и редица модерни системи за сигурност в полза на водача

Серията товарни модели FH на Volvo се сдоби с нов член на семейството в лицето на FH Aero. Благодарение на аеродинамичното оформление и иновативните си характеристики Volvo FH Aero позволява енергийна ефективност на съвсем различно ниво. Моделът се предлага в четири варианта, сред тях версия с биогориво и електрически вариант.

С усъвършенствана аеродинамика и нови технологии като система от камери и монитори новото Volvo FH Aero спестява до пет процента от разхода и вредните емисии.

Volvo FH Electric, избран за International Truck of the Year 2024, се предлага вече в новата версия Aero, ефективно от енергийна гледна точка допълнение към широкообхватната гама от електрически камиони на Volvo. Освен това се предлага и супермощният Volvo FH16 с изцяло нов, по-ефективен 17-литров дизелов агрегат със 780 к.с. и максимален въртящ момент от 3800 Нм, който го прави най-мощния в бранша.

Модерно работно място: обновената кабина на новото Volvo FH Aero със система от камери и монитори вместо странични огледала

Независимо от това какъв вид задвижване избере клиентът – електрическо, на газ или дизел, – всички варианти на новото Volvo FH Aero са по-икономични, притежават по-голям пробег и се отличават с превъзходни качества на шофиране и сигурност. Новите модели товарни автомобили на серията Aero ще се появят на пазара в периода 2024-2025 в четири версии: Volvo FH Aero, Volvo FH Aero Electric, Volvo FH Aero Gas-Powered и Volvo FH16 Aero.

Оптимизирана ефективност на разхода благодарение на аеродинамична форма

Предницата на кабината на Volvo FH Aero е удължена в сравнение с обикновения Volvo FH с 24 см. Това удължаване е допринесло за това, кабината на камиона да стане по-аеродинамична. Подобрената аеродинамика осигурява не само по-нисък разход на гориво, но и по-добра стабилност на товарния автомобил при вятър.

Подобрената аеродинамика се отразява благоприятно и на по-добрите качества на Volvo FH Aero Electric. Тя дава възможност за подобрена рекуперация на енергия, която се връща в батерията при спиране или спускане по наклон, така че спечелената енергия е налична при следващото ускорение или изкачване.

Редакторът Христо Ангелов пред новото Volvo FH Aero

Модерното, ново лице на Volvo FH Aero се отличава с по-голям, характерен и лесно разпознаващ се знак Volvo Iron Mark – най-големият досега на камион Volvo, както и с Volvo Spread Word Mark, за да стане ясно, че тук става дума за най-новия модел на Volvo Trucks.

Подобрена сигурност и ефективност благодарение на камери вместо странични огледала

Нова, модерна система от камери и монитори допринася осезаемо за подобряване на аеродинамиката и сигурността. Това ново решение, заменящо обикновените странични огледала, увеличава зрителното поле на водача и по този начин увеличава неговата сигурност, както и безопасността на останалите участници в трафика в непосредствена близост.

Системата от камери оказва положително въздействие върху водача при дъжд и през нощта, но също и при директна слънчева светлина и навлизане в тунел. При теглене на ремарке системата от камери разполага с автоматична функция за промяна на ъгъла, която следва завиващото ремарке.

Сред другите кулминации, качества и предимства на новото Volvo FH Aero са: технологията I-See на Volvo, която е усъвършенствана по отношение на пестене на енергия и намаляване на вредните емисии, е базирана на облачна топографска карта с цел оптимизиране на нашина на шофиране и дава възможност за повече време в режим на движение с темпомат. Това пести енергия и внася спокойствие у водача. Новопатентованите спирачки със спирачни дискове (drag free brake pads) удължават продължителността на използване и същевременно редуцират разхода на енергия и вредните емисии.

Актуализирана, по-лесна за използване инфотейнмънт система може да бъде индивидуално настройвана според желанията на водача. Аудиосистемата също е усъвършенствана и сега разполага с шест висококачествени, премиум високоговорителя, нов усилвател и събуфер, който подобрява значително качеството на звука в кабината.

Новата интегрирана навигационна система се предлага с подобрени, специфични за товарните автомобили карти, като актуализирането им става автоматично.

В зависимост от изискванията на пазара Volvo FH ще продължава да се предлага и с неудължена стандартна кабина.

Новото вътрешно пространство включва интегрирана микровълнова печка, кафе машина и USB-C-букси.

My Business Apps на Volvo е интегрирана на все повече пазари. Тази базирана на абонамент услуга дава  възможност на клиентите да свалят приложения на различни фирми и да ги използват на страничния дисплей на камиона, което се е полезно във всекидневието.

Новата услуга за контрол на налягането в гумите предлага на мениджъри на автопаркове посредством Volvo Connect пълен контрол върху камионите и ремаркетата. По този начин се намалява до минимум рискът от проблем с гумите или допълнителни разходи заради спукана гума.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин