Новият Volkswagen Tiguan: до 320 „коня“ и интелигентни системи в кокпита

0308
2020

Цифрови сензорни панели вместо бутони и контролни прибори. В интериора на новия модел, дизайнерите и специалистите по ергономия на Volkswagen са добавили изцяло нов сензорен модул2 за управление на функциите на климатичната инсталация. В допълнение към сензорните бутони, за настройка на вентилацията и контрола на температурата се използват, удобно оразмерени и осветени сензорни плъзгачи. По желание сензорните бутони могат да се използват и за управление на други функции като настройките на седалката, отоплението на задното и челното стъкло, както и за отваряне на менюто за управление на климатичната инсталация. Като опция се предлага и цифрова версия на новия мултифункционален волан с осветени сензорни панели и плъзгачи. Осветените USB-C портове са разположени под сензорния модул за управление на функциите на климатичната инсталация.

MIB3 и App-Connect Wireless. Друг технологичен акцент в Tiguan е новата гама от инфотейнмънт системи (на новата платформа MIB3), които дават възможност на потребителя да се свързва и използва различни онлайн услуги. Благодарение на възможностите на модула за онлайн свързаност OCU (Online Connectivity Unit) с вградена отделна eSIM карта, разширените и усъвършенствани функции на инфотейнмънт системите MIB3 включват онлайн услугите на We Connect (подготвени за неограничен период на използване) и We Connect Plus (подготвени за безплатно използване за една или три години в Европа ). В зависимост от оборудването, MIB3 системите предлагат и нови функции, възможности и удобства, сред които гласово управление с естествени фрази2 и достъп до мултимедийни стрийминг услуги2 като Apple Music™ например. Потребителите могат също да персонализират много от настройките2 и чрез Volkswagen ID да ги запаметят в облака, за да ги използват в други автомобили на Volkswagen. Друга нова функция е възможността за безжична интеграция на смартфон приложения чрез App-Connect Wireless2 за Apple CarPlay™ и Android Auto™.

Звукова система Harman Kardon. Инженерите наVolkswagen са работили в тясно сътрудничество с аудио специалистите на Harman/Kardon в разработката на нова озвучителна система от висш клас за Tiguan, която ще се предлага като опция. Тя използва общо десет висококачествени озвучителни тела и усилвател с 480 Вата мощност. Звуковата картина в интериора  може да бъде конфигурирана индивидуално с помощта на четири предварително зададени аудио профила. Съчетанието от богати басове, кристално чисти високи честоти и брилянтна яснота на гласовото възпроизвеждане създава неповторимо и вълнуващо аудио изживяване.

Нови асистиращи системи и системи на светлините

Travel Assist1/2 е нова IQ.DRIVE система. Volkswagen консолидира асистиращите системи в гамата на IQ.DRIVE, а асистираното шофиране в Tiguan прави крачка напред със системата Travel Assist , която се предлага за първи път в това моделно семейство. Travel Assist може активно да подкрепи водача в управлението, спирането и ускоряването на новия Tiguan в скоростния диапазон между 0 км/ч (при DSG трансмисия с два съединителя), респ 30 км/ч (при механична предавателна кутия) и 210 км/ч, като водачът остава отговорен за управлението на автомобила по всяко време. За целта системата използва усъвършенствани асистиращи функции, включващи адаптивен темпомат Adaptive Cruise Control1/2 (за асистирано поддържане на скоростта и дистанцията) и система за поддържане на лентата движение Lane Assist1/2 (за асистирано управление). Водачът може да активира системата чрез натискане на бутона Travel Assist на новия мултифункционален волан. Ръцете му трябва да бъдат върху волана дори при активен режим на Travel Assist, като електрониката на Tiguan регистрира това чрез чувствителни на допир сензори в неговата повърхност, които регистрират наличието на контакт много по-надеждно от системите, базирани на ъгъла на отклонение нм волана, дори и при движение по много дълги и равни пътни участъци.

Превантивна ACC. Най-новото поколение адаптивен темпомат (ACC) следи проактивно актуалната информация за ограниченията на скоростта, пътните знаци за границите на града, обикновените и кръговите кръстовища. За тази цел асистиращата система използва видеоданните от фронталната камера, данните от GPS и картографската информация от навигационната система. Системата ACC в Tiguan е ярък пример за постоянното развитие на добре познатите асистиращи системи, които стават все по-интелигентни и ефективни. Друг пример в тази насока е системата Front Assist2 с функция АЕВ за автономно аварийно спиране (Autonomous Emergency Braking), която е част от стандартното оборудване на Tiguan, предлага разширена функционалност и са направени редица подобрения в начина, по който системата реагира при пешеходци, пресичащи пътя в сложни ситуации. Третият пример за усъвършенствана система е Lane Assist – най-новото поколение на системата за поддържане на лентата за движение вече е в състояние да регистрира и следи още по-точно ограничителните линии на лентите и пътното платно включително и в случаите, в които банкетът е покрит с трева.

Новите светлини IQ.LIGHT. За първи път в Tiguan се предлага и новия еволюционен етап в развитието на автомобилните светлини матричната LED система IQ.LIGHT. Volkswagen използва за първи път тази система на предните светлини в Touareg – по-големия събрат на Tiguan. Следвайки стъпките на Touareg, Passat и Golf, новият Tiguan е четвъртият модел на марката Volkswagen, който се предлага с тази LED система, считана за една от най-добрите по рода си в световен мащаб към момента. Във всяка от предните светлини се използва матрица от 24 светодиодни елемента, която може да изпълнява различни светлинни функции (част от които  интерактивни), предлагащи различен профил на осветяване на пътното платно в зависимост от конкретната ситуация. Друга премиера в новия Tiguan е динамичната, „преливаща” анимация на светодиодните мигачи, интегрирани в матричния LED модул на предните светлини IQ.LIGHT. Светодиодните задни светлини също са обновени изцяло, като по-високите нива на оборудване3 също използват „преливаща” анимация на мигачите. Сред другите нови функции тук са визуално впечатляващото  „клик-клак” превключване между функцията на светлините за заден ход и спирачните светлини, както и анимираните функции за посрещане и изпращане на водача до автомобила при отключване и заключване на Tiguan.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин