Новият Toyota Prius ще бъде само Plug-in-хибрид

1611
2022

25 години след представянето на новия Prius Toyota показа междувременно петото поколение на пионера сред хибридите. Той вече няма да се предлага като пълен хибрид.

Първият Prius се появява на японския пазар през 1997 г. 25 години по-късно Toyota представи петото поколение на пионера сред хибридите. То ще се предлага на европейския пазар от лятото на 2023 г. – само като Plug-in-хибрид!

Дебютиралият през 1997 г. в Япония Toyota Prius бе първият хибриден автомобил в голямо серийно производство. От 2000 преработеният Prius се предлагаше и извън Япония. Toyota направи пробив с предлаганото от 2003 г. второ поколение на модела (NHW20). Следват Prius номер 3 и 4, които освен като пълен хибрид се предлагат и като Plug-in-хибрид.

Всичко при Toyota Prius е ново

Prius номер пет също е хечбек с типичната за Prius клиновидна форма. Той е базиран на платформата GA-C, която ще редуцира теглото и ще увеличи здравината на автомобила.  

Предното стъкло е доста скосено, като линиите изглеждат по-аеродинамични в сравнение с досега. Така новият Prius ще бъде още по-ефективен от предшественика си. Характерната предница с C-образните фарове е описана от японците като дизайн а ла акула чук, а в задницата на новия Prius има преминаваща по цялата широчина светлинна ивица. Покривът е в черно, с което Prius изглежда по-спортен и по-нисък.

А с 1,42 метра новият Prius действително е с пет сантиметра по-нисък от предшественика си. Дължината е с 4,6 сантиметра по-малка от предишната (сега 4,60 метра), при което междуосието от 2,75 метра е идентично.

По дъгите на калниците на Prius има черни, бляскави елементи, които карат и без друго големите 19-цолови джанти да изглеждат още по-големи. Двъжките на задните врати са скрити в задните колони.

Размерите на новия Prius

Дължина: 4,60 метра (минус 46 милиметра)
Широчина: 1,78 метра (плюс 22 милиметра)
Височина: 1,42 метра (минус 50 милиметра)
Междуосие: 2,75 метра (идентично)

Prius само като Plug-in-хибрид

Относно задвижването: в Германия новият Prius ще се предлага изключително като Plug-in-хибрид – повече няма да има пълен хибрид. Тази стъпка е малко изненадваща, тъй като от Toyota изтеглиха от германския пазар версията пълен хибрид на предходния модел още през 2020 г. За сметка на това изненадваща е мощността. Докато Prius номер 4 като Plug-in-хибрид разполагаше с максимум 122 к.с., сега при новото поколение мощността е почти двойно по-голяма: 2-литров бензинов агрегат със 148 к.с. и електромотор със 160 к.с. на предната ос осигурява системна мощност от 223 к.с. От Toyota засега не дават информация относно динамичните характеристики, разхода и пробега.

Прегледен кокпит в новия Prius

Кокпитът на Prius е прегледен и с изчистен дизайн. Зад волана има позициониран високо 7-инчов монитор за най-важната информация във връзка с шофирането.

На централната конзола има значително по-голям тъчскрийн, а под него е блокът за управление на климатичната инсталация. Toyota обещава по-ниска позиция на седене и интуитивно управление на кокпита.

Пазарният старт е през лятото на 2023 г.

Засега Toyota Prius няма хомологизация, но японците ще наваксат това до пазарния старт. В Европа петото поколение на Toyota Prius ще се появи на пазара през лятото на 2023 г. Няма информация за цените.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин