Новият Toyota Prius: Вече доставя и удоволствие!

По-нисък разход на гориво, повече място, по-добро окачване! Четвъртото поколение на Prius е направило огромен скок напред. Ето защо японският хибриден пионер ни доставя истинско удоволствие

0205
2016

TOYOTA PRIUS дълго време бе наденичката от соя сред автомобилите. Тотално коректна в политическо отношение, но някак си липсваше горчицата! Досега очевидно за повечето клиенти нямаше никакво значение как се управлява или изглежда автомобилът! Те въпреки всичко купуваха хибрида. Само в Европа се движат 1 милион Prius, като половината от тях са продадени през последните три години.

 

Прилични седалки, кокпит с голям дигитален дисплей в горната част, под него монитор и селектор на автоматичната трансмисия. Като при Captain Future...

Прилични седалки, кокпит с голям дигитален дисплей в горната част, под него монитор и селектор на автоматичната трансмисия. Като при Captain Future…

Но изборът на хибриди става все по-голям: Hyundai Ioniq и Kia Niro, които празнуват премиерите си на автомобилното изложение в Женева, са два много сериозни конкурента. Но и Toyota не стои на едно място. Преди виждахме само еволюционни промени на дизайна, сега промените са радикални и са ориентирани към водородния автомобил Mirai. Никога досега Prius не е бил толкова прогресивен и авангарден. Но в същото време трябва да споменем, че дизайнът поляризира.

От Toyota казват: „Искаме да накараме клиентите да се усмихнат.“ Нашите първи впечатления по пътищата около Валенсия показаха: линията между усмивката и осмиването е много тънка. Във всички случаи актуалният дизайн е доста смел. Много по-важно е, че в Toyota са конструирали Prius върху изцяло нова платформа. „Дървената“ возия, шумно виещият при ускорение двигател, малките, изпотяващи седалки или неинформативното кормилно управление – всичко това трябва да е останало в миналото.

Toyota дори използва думите Prius и радост от шофирането в едно изречение. Затова и нашите очаквания преди първите тестове са много високи. Още когато сядаме в автомобила, веднага ни прави впечатление: дори и европейци със сериозен ръст могат да се настанят удобно. Позицията на седене е приятна, удобните седалки вече не само могат да се изместят достатъчно назад, но и са монтирани по-ниско. Същото е положението и на задната седалка, но тук липсва достатъчно пространство над главите. И багажникът е по-голям. Тъй като акумулаторът вече е монтиран под задните седалки и новата задна ос е с по-компактна конструкция, вместимостта му сега е 501 литра – само няколко литра по-малко спрямо S-клас. При оформлението на кокпита от Toyota са се постарали много повече.

Има място! Двуметровият Щефан Фосвинкел може да седне отзад, само над главата му е тясно

Има място! Двуметровият Щефан Фосвинкел може да седне отзад, само над главата му е тясно

Това е всичко друго, но не и сива мишка! С дизайна на Prius Toyota иска да поляризира. Ние смятаме: успява!

Това е всичко друго, но не и сива мишка! С дизайна на Prius Toyota иска да поляризира. Ние смятаме: успява!

Наистина, ергономията и подредеността на един VW Golf са толкова отдалечени, колкото Токио от Волфсбург. Но с малко свикване повечето функции може да се управляват доста удобно. Освен това материалите правят впечатление на по-висококачествени. А това невинаги беше така. Пластмасите са меки, единствено белият материал на средната конзола изглежда леко старомоден. Вероятно е трябвало да прилича на Apple. Много приятно и серийно: поставка за безкабелно зареждане на смартфон.

Както обикновено, при натискане на стартовия бутон първо не се случва нищо – освен че на дигиталния дисплей се изписва Ready. И наистина Prius изминава първите метри безшумно. Но когато малко по-късно акумулаторът се изтощи, се включва модернизираният 1,8-литров бензинов двигател. Той е шумоизолиран по-добре и е по-сдържан като акустика. Поне докато водачът „гали“ педала на газта. Ако искате да се движите по-бързо, той започва да вие.

 Най-сетне без омотани кабели! Новата Toyotaa Prius е оборудвана с поставка за зареждане на смартфони

Най-сетне без омотани кабели! Новата Toyotaa Prius е оборудвана с поставка за зареждане на смартфони

Признаваме, подобренията спрямо преди са осезаеми, за разлика от предшественика движението из града вече не е свързано със „скокове“ на оборотите. Но за повечето клиенти много по-важно е друго: в Toyota са понижили разхода на гориво. Според тях хибридът ще се задоволява с около три литра. И още нещо: ще е не само икономичен, но и чист. Заради концепцията си в Prius емисиите на азотни оксиди са минимални. Освен това чистата екологична съвест не е постигната чрез понижаване на радостта от шофирането. В режим Power задвижването доставя истинско удоволствие, електромоторът осигурява жизнен Boost. Дори и окачването най-сетне се справя както трябва.

Преди завоите водачът вече не се чувства неуверено, информативното кормилно управление и сигурното, прецизно поведение на пътя внушават доверие. И всичко това не е за сметка на комфорта. Наистина Prius все така вози стегнато, но и напълно достатъчно комфортно. Което се комбинира превъзходно със значително понижените шумове от вятъра и окачването. Няма спор: новият Prius се движи толкова по-добре от предшественика си, че имате усещането, че между тях лежи повече от едно поколение. Но напредъкът при Toyota струва пари – наследникът е по-скъп. Въпреки това Prius си остава много изгодна оферта, защото освен LED фарове серийно се оборудва с множество асистиращи системи. Или казано по-точно: това вероятно е най-сигурната соева наденичка на света.

 Като малък Mirai! При Prius в Toyota са заимствали елементи от водородния пионер

Като малък Mirai! При Prius в Toyota са заимствали елементи от водородния пионер

Извод
Новият Prius се е превърнал в симпатичен автомобил, който поляризира визуално – и най-сетне се движи наистина добре. Комфортът е висок, ще изпитате дори и удоволствие от шофирането. Разходът на гориво е все така образцово нисък, а цените са останали достъпни.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин