Новият Tiguan Plug-in хибрид: достойна алтернатива на дизела? (TECT)

0511
2020

Автомобилните производители рядко въвеждат промени под ламарините, когато правят фейслифт. Volkswagen обаче предприе именно тази стъпка с произвеждания от 2016 Tiguan II. Сегa SUV-ът разполага с по-висок преден капак в стила на удължения вариант Allspace и с нови калници, в които са интегрирани LED-фарове като при Golf 8. Те са серийни, а срещу доплащане могат да бъдат и матрични, с интелигентно разпределение на светлинния сноп. Всъщност ако искате да поръчате фарове за мъгла, ще трябва да вземете и матричните – защото двете опции вървят в комплект.

Но по-важно от всичко това е, че Tiguan вече е предлаган и като Plug-in хибрид. Във версията eHybrid работят 1,4-литров бензинов мотор със 150 к.с. и 85-киловатов електродвигател – благодарение на този тандем, генериращ 400 Нм, автомобилът се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 7,5 секунди. От Volkswagen обещават 50 км пробег изцяло на електрическа енергия – стига разположената под задната седалка батерия с капацитет 13 кВтч да бъде напълно заредена. След това неминуемо се намесва 1,4-литровият TSI, който се е наложило да бъде изместен назад и който „смуче“ бензин от резервоар с намален до 45 л обем. Версията eHybrid доставя удоволствие, но си заслужава да инвестирате в нея само ако често пътувате на къси разстояния, за да се движите на ток.

Естествено, във Волфсбург не забравят за все още високия дял на дизелите – и предлагат за Tiguan най-новото поколение TDI, oтговарящо на строгата норма за вредните емисии Euro 6d с двойно впръскване на AdBlue. При потегляне по наклони 7-степенната DSG-трансмисия все още се нуждае от малко „замисляне“ – но при всички положения е станала една идея по-бърза. Отвътре Tiguan не е променен сериозно. Новост е управлението посредством слайдър за отоплението/охлаждането. Изглежда готино, но малко отвлича вниманието на водача. При по-високите нива на оборудване тъчповърхности са използвани и в мултифункционалните бутони на волана – подобно на Porsche Cayenne. И въпреки че те дават добра обратна връзка чрез вибрация, бихме предпочели добрите стари „врътки“.

При шофиране веднага ни става ясно защо Volkswagen успява да постигне около 9 млн. продажби от лансирането на SUV-а през 2007: той просто е приятен за каране и комфортен. 2-литровите дизели (сега със 122, 150 и 200 к.с., версията с 240 „коня“ отпада) вече могат да бъдат поръчвани, a eHybrid ще се появи догодина (в зависимост от пазара) и за Германия ще струва около 42 500 евро (вероятно у нас ще бъде по-изгоден). Развиващата 320 конски сили топмодификация Tiguan R ще дебютира още този месец.

Извод

Дори в кризата Tiguan ще остане бестселър. Ключът към това са високото ниво на комфорт и практичните таланти на модела. Дизеловите моторизации и в бъдеще ще останат най-подходящи за тези, които изминават много километри, както и за теглене на ремарке.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин