Новият SUV MINI JCW Countryman: шампион по аеродинамика с 300 к.с.

0911
2023

Моделите на MINI John Cooper Works винаги са се отличавали с най-мощната форма на чистата радост от шофирането. Със своя двулитров четирицилиндров двигател новото MINI John Cooper Works е символ на това неподражаемо усещане при шофиране. Новото поколение на модела на просторния всестранен талант е значително по-голямо и предлага повече място, комфорт и сигурност. Благодарение на задвижването на четирите колела ALL4 стабилният кросоувър се чувства в стихията си и извън утъпканите пътища с високото си сцепление.

„MINI John Cooper Works Countryman олицетворява уникалната комбинация между стил, мощност и страст към приключенията. С мощния си двигател с 300 к.с. то е перфектният спътник за всички, които търсят нещо специално“, казва Щефани Вурст, ръководител на марката MINI.

Новият дизайн е доминиран от изправения и минималистичен силует, благодарение на който новото MINI John Cooper Works Countryman излъчва страст към приключенията, гъвкавост и надеждност. В тон с това логото на John Cooper Works се отличава с нов, модерен дизайн с ясни линии. За пръв път при новото семейство на MINI то се монтира на новото MINI John Cooper Works Countryman с традиционно черно/червено/бяло оформление.

Ясното оформление на каросерията осигурява стойност на въздушното съпротивление от 0,26, която е нов рекорд в сегмента. Благодарение на подобрената аеродинамика на новото MINI John Cooper Works Countryman двигателят с мощност 221 кВт/ 300 к.с. го ускорява от 0 до 100 км/ч за само 5,4 секунди. С въртящия си момент от 400 Нм и максималната си скорост от 250 км/ч излъчването на автомобила е още по-емоционално.   

Динамична радост от шофирането благодарение на изключителната динамика  

Серийното задвижване на четирите колела разпределя мощността целенасочено и надеждно при всяка ситуация на пътя. Мощната спирачна система със спирачни апарати в цвят Chili Red гарантира мощно и надеждно отрицателно ускорение. Характерният звук на изпускателната система с клапи позволява MINI John Cooper Works Countryman веднага да бъде разпознато като модел с висока мощност. В интериора генерираният в реално време звук на двигателя повишава емоционалното изживяване при шофиране. Стартът на двигателя се подчертава от ексклузивен за JCW звук, а цялостното звуково изживяване е повишено от вдъхновените от моторните спортове звукове на двигателя.

Оптимизираните бутала, биели и тампони позволяват на двулитровия четирицилиндров агрегат да разгърне максималната си мощност. Модернизираният, задвижван от отработените газове турбокомпресор подава нагнетен въздух в двигателя. В комбинация с облекченото засмукване в горивната камера MINI John Cooper Works Countryman постига особено висока мощност и още по-динамично изживяване при шофиране във всеки завой. Увеличеният с 30 мм диаметър на гумите вече е 710 мм и с увеличената до 245 мм широчина на гумите допринася за типичното за MINI Gokart усещане. Всеобхватната гама е допълнена от ексклузивни за JCW, аеродинамично оптимизирани 19- и 20-инчови джанти.

Разширени асистиращи системи за допълнителен комфорт

Новото MINI JCW Countryman се оборудва с общо 12 ултразвукови сензора, както и 4 Surround-View камери. Те подпомагат иновативните асистиращи системи и в всеобхватния пакет Асистент за шофиране Professional осигуряват частично автоматизирано Level-2 шофиране. Така например при смяна на лентата асистентът може да разпознае необходимите пролуки в трафика и да осигури оптималната скорост за асистирана смяна на лентата. За пръв път при подобни на автомагистрали пътища и скорост до 60 км/ч  водачът на MINI Countryman може да отмести ръцете си от волана, ако продължава внимателно да следи трафика и винаги е готов да се намеси.

Уверено присъствие на всякакви терени

Мощното и динамично излъчване на новото MINI John Cooper Works Countryman отразява неговата динамика и гъвкавост. Специфичните за модела детайли на екстериорния дизайн подчертават цялостното излъчване. Аеродинамичните елементи с вертикални рефлектори отпред подчертават широката стойка на автомобила. Дневните светлини на новите MINI LED фарове в JCW Signature Mode се отличават с вертикални елементи и фокусират изражението на кросоувъра. Оформената по нов начин шестоъгълна предна решетка на автомобила в черен гланц подчертава новия дизайн в комбинация с трицветното лого на JCW.

То се вижда и на оформените по нов начин задни колони, които се сливат плавно с контрастния покрив във вдъхновения от моторните спортове цвят Chili Red. Леката извивка на покрива се снижава към задната част и придава на MINI JCW Countryman пъргав силует въпреки увеличените височина и широчина. В комбинация с цвета на каросерията Legend Grey богатото на контрасти оформление на екстериора подчертава спортния дух на модела. В задната част вертикалните задни светлини с John Cooper Works Signature Mode обгръщат изправената каросерия на автомобила и подчертават увеличената широчина на модела.

Минималистичен интериор с гени от моторните спортове 

В интериора новото MINI John Cooper Works Countryman впечатлява с редуцирания си дизайн. Целият интериор е разделен на горна и долна част от една хоризонтална линия. Вертикалните дръжки на вратите и вентилационните отвори в горната част подчертават усещането за по-големи размери на просторния кросоувър. С дизайна си червено-черното цветово оформление на кокпита покрай корите на вратите и на висококачествените JCW спортни седалки напомня на гордата история на MINI в моторните спортове. Арматурното табло е покрито с двуцветен текстил от рециклиран полиестер.

Задната част на автомобила е гъвкава и просторна. Надлъжната позиция на задния ред седалки може да бъде регулирана с 13 см. В багажника с вместимост от 460 до 1 450 литра при сгъната задна седалка могат лесно да бъдат транспортирани и големи предмети.

Повишена функционалност за обгръщащи изживявания при шофиране

Всички функции при шофиране са достъпни чрез превключвателите на типичната за MINI Toggle лайстна. Всички останали функции са разположени на централния OLED дисплей с висока разделителна способност. Новите режими MINI Experience Modes също могат да бъдат избрани тук, за да подчертаят съответната атмосфера при шофиране със специално проектирани фонове и звуци. Така например Go-kart режимът предлага особено спортно изживяване при шофиране, при което звукът на задвижването прониква впечатляващо интензивно в интериора. С MINI проектора на задната част на OLED дисплея арматурното табло може да бъде потопено в цветове и шарки, които да са съгласувани в съответно избрания режим.

Освен това множество функции като навигацията, телефонията и развлеченията могат да бъдат управлявани с гласови команди. Взаимодействието с глас се изобразява върху кръглия OLED дисплей под формата на анимация от графични елементи, типография и един аватар.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин