Новият SUV на Mitsubishi: Eclipse влиза във форма

На автомобилния салон в Женева японците ще покажат Eclipse Cross, компактен SUV с дължина 4,50 метра. Пазарният му старт е още през тази година


30
мар.
2017

ECLIPSE? Eclipse? Момент, май имаше такъв модел! Точно така – от 1992 до 2000 Mitsubishi ни продаваше спортно Сoupé, което носеше това име. Сега то възкръсва – като SUV във формата на Nissan Qashqai и с добавката в името Cross. AUTO BILD вече тества модела.

Eclipse Cross се отличава с характерна решетка на радиатора, изпъкнала задница и линии а ла Сoupé. На втория ред не трябва да се возят прекалено едри пасажери, тъй като там е тясно над главите на пътниците, а отворите на вратите също са твърде ниски. Затова пък дългите крака не са проблем, тъй като задната седалка може да се регулира по дължина. Въпреки маскировката е видно, че арматурното табло на SUV-а на Mitsubishi е разделено хоризонтално, отгоре са наместени уредите (под тях в средата има високо разположен дисплей), а отдолу са позиционирани най-важните блокове за управление.

Шшшт, тихо! Редакторът Клаусен тества маскирания автомобил

В техническо отношение Eclipse Cross е далечен роднина на Outlander, но със своите 4,50 метра е по-къс – обаче широчината му е по-голяма. За задвижването отговаря 1,5-литров турбобензинов агрегат с директно впръскване, а трансмисията на тестовия автомобил бе безстепенна (CVT). Тази комбинация е въпрос на вкус, при по-голямо натоварване моторът има склонност към виене и не успява да разгърне напълно своята мощност. Макар че до пазарния старт има време за някои подобрения, ние препоръчваме механичната 6-степенна скоростна кутия. В комбинация с двойно задвижване серийно на борда е и системата S-AWC, която разпределя мощността не само към предните и задните колела, но и към левите или десните. За 2,2-литровия дизелов агрегат ще се предлага и 8-степенна автоматична трансмисия. Засега от Mitsubishi не съобщават дали ще има и хибридна версия.
Серийното производство на Eclipse Cross ще стартира през октомври, а цената на модела ще бъде около 44 000 лв. (за Германия).

Силно изразена задница с линии а ла Сoupé – Eclipse ще бъде в шоурумите още през 2017 г.

Извод
Солиден в техническо отношение и с вълнуващ дизайн – с Eclipse Cross Mitsubishi малко поизлъска недобрия си имидж – все пак японците представиха нов модел преди пет години. Освен това Eclipse Cross ни прави любопитни за новите модели на марката – очакваме наследници на ASX и Outlander.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин