Новият Superb със зареждане от контакта: по-добър от дизеловия?

2604
2024

Флагманът в гамата на Skoda – Superb, продължава по пътя на частичната електрификация. Скоро на пазара ще бъде пусната нова Plug-in хибридна версия на аналога на Passat от Чехия

Това е Skoda Superb – чешкият брат на VW Passat. Производителят в редиците Volkswagen Group сега разширява гамата от задвижвания за новия Superb с два вълнуващи варианта: Plug-in хибрид с пробег изцяло на ток в рамките на 100 километра при Superb Combi iV, както и топ бензинов вариант 2.0 TSI DSG 4×4 със 195 кВт (265 к.с.) и за двата варианта на каросерията.

Plug-in хибридната технология дебютира в предишното поколение на Superb през 2019 г. При четвъртата генерация на модела Škoda усъвършенства тази технология. В новия Superb Combi iV чехите са комбинирали електромотор с бензинов двигател 1.5 TSI с мощност 110 кВт (150 к.с.) – и този тандем осигурява системна мощност 150 кВт (204 к.с.).

Мощността се предава към предните колела посредством 6-степенна трансмисия с два съединителя (DSG). Високоволтовата батерия разполага с капацитет 25,7 кВтч (бруто), което е около два пъти повече от преди. Благодарение на това изцяло електрическият пробег се увеличава с 40 километра до над 100 по цикъла WLTP.

Флагманът в гамата на Skoda Superb продължава по пътя на частичната електрификация, очертан от предишното поколение на модела. Вече е налична хибридна версия на аналога на Passat от Чехия.

Батерията може да бъде заредена от 10 до 80 процента само за 2,5 часа на домашна зарядна станция тип Wallbox или на обществена зарядна станция на променлив ток с мощност 11 кВт. При постоянен ток зареждането може да става с максимална мощност 50 кВт – т.е. 10 до 80 процента ще се „пълнят“ само за 25 минути.

Топ бензинов двигател с 265 к.с.

Освен като Рlug-in хибрид, Skoda Superb ще бъде предлагана и с новата бензинова топмоторизация 2.0 TSI. Най-мощният бензинов агрегат в моделната гама се комбинира серийно със 7-степенна DSG-трансмисия и задвижване на четирите колела. Той изпраща 195 кВт (265 к.с.) и максимален въртящ момент 400 Нм към предните колела. За момента цените за българския пазар, както и датата за старта на продажбите на новия Superb не са ясни. Знае се единствено, че базовата модификация – седан с 1,5-литров турбобензинов двигател и DSG-трансмисия – ще струва около 68.000 лева. В Германия plug-in хибридът и 2.0 TSI струват около 50.000 евро (ок. 100.000 лева), но у нас вероятно ще бъдат по-евтини.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин