Новият Seat Ateca срещу Nissan Qashqai: Атака срещу бестселъра

С първия си SUV Seat иска да развали настроението на бестселъра в класа. Първа среща между Seat Ateca и Nissan Qashqai

2304
2016

SEAT ДЪЛГО ВРЕМЕ БЕ в ролята на непослушното дете в семейството на VW. Постоянно на ръба на фалита и неособено долюбвано от германските си родители. Това обаче се промени. С Leon дойде самочувствието, а сега с Ateca определено ще дойдат и печалбите. 12 000 SUV-а възнамерява да продаде в Германия Seat през първата пълна година – 2017 г., 7500 трябва да бъдат те през 2016.

Много от Leon, 8-инчов дисплей, два USB порта и изненадващо добро качество

Много от Leon, 8-инчов дисплей, два USB порта и изненадващо добро качество

 Щом включите мигача, дневната светлина сменя цвета си от бял на жълт

Щом включите мигача, дневната светлина сменя цвета си от бял на жълт

За сравнение – през миналата година в Германия са продадени 27 000 автомобила Qashqai. Именно в този отличник в класа се е прицелил Seat. С дължина от 4,36 метра Ateca е по-къс от Tiguan (4,49 метра) и почти еднакъв на дължина с Qashqai.

Външността на двата модела е различна. Дизайнът на Seat е по-делови и следва максимата на своя германски събрат: оставяме модата на другите.
Праволинеен отвън, щедър отвътре. В действителност „испанецът“ се възползва от безупречната си праволинейна форма. Още при първото сядане в Ateca си личи колко много място има вътре. Със самочувствие от Seat говорят за най-доброто оползотворяване на място в класа. Qashqai прави впечатление на по-тесен отзад, както и не оставя така щедро място за главите. Освен това не предлага чак толкова и в багажника. Nissan посочва вместимост от 430 литра, а Seat – 510. Цялата истина за липсващите сантиметри или литри ще бъде изяснена при първия сравнителен тест.

Тогава ще си проличи дали Seat е достигнал доброто ниво на японския бестселър по отношение на качеството. Определено родителите във Волфсбург няма да имат причини да се срамуват. Серийното производство на Ateca в чешкия завод в Квасини (от декември заедно с Škoda Yeti) ще започне през април, а пазарният старт ще бъде през лятото.

 В сравнение с Qashqai в Ateca се събират до 80 литра повече багаж. И при двата модела остава малко стъпало след сгъване на задните седалки

В сравнение с Qashqai в Ateca се събират до 80 литра повече багаж. И при двата модела остава малко стъпало след сгъване на задните седалки

Най-късно тогава клиентите ще могат да направят още паралели между двата автомобила. И двата модела стартират като бензинови със 115 к.с., Nissan с 4, а Seat с 3 цилиндъра. Максималната мощност на „японеца“ е 163 к.с. в дизеловия мотор, а испанците продължават до 190 к.с. в TDI и се надяват на зелена светлина от Волфсбург за Cupra версията. Що се касае до асистентите, то и двата модела предлагат цяла армада от тях – разбира се, срещу доплащане или в пакет.

По отношение на цената Seat също търси директната конфронтация. Най-изгодният Qashqai стартира от 19 995 евро (цена за Германия, у нас – от 37 590 лв.). Именно тази цена ще я има и на табелката на Ateca от лятото на тази година.

ИЗВОД
Seat навлиза късно на пазара на SUV-ове, но испанците вече имат точна представа за това, което искат клиентите: SUV във формата на бестселъра Qashqai. Размерите, цената и техническата база на VW са сред силните страни на Ateca. Nissan ще трябва да измисли нещо ново.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин