Новият SEAT ATECA – животът в града се промени завинаги

На бляскаво събитие, достойно за звезда, SEAT представи в България първия си SUV автомобил

2012
2016

На бляскаво събитие в Sofia Event Center SEAT представи най-новата звезда в семейството на автомобилната марка – първият SUV модел на бранда – SEAT ATECA.

Новият ATECA е уникална комбинация от отличителен дизайн, удоволствие от шофирането, градска гъвкавост и убедителна ефективност. Първокласна свързаност, иновативни асистиращи системи и високоефективни устройства са сред неговите технологични акценти и превръщат ATECA в един от най-иновативните SUV автомобили в сегмента. Изключително качество, прецизна изработка и атрактивна цена правят ATECA истински SEAT.

Не случайно първият SUV автомобил на SEAT е избран за „The Best Buy кола в Европа за 2017“ според журито на AUTOBEST 2017 – едни от най-престижните европейски награди в автомобилната индустрия. За пръв път четири от петте финалиста в конкурса са SUV/кросоувъри и ATECA бе избран за най-добрия сред тях със завидна преднина. ATECA без съмнение е Вашата най-добра опция, благодарение на своя дизайн, иновативните си технологии и гарантирания комфорт от шофирането.

Дизайн – 100% SEAT и 100% SUV

Дизайнът на ATECA е напълно неподражаем. Следвайки дългогодишната традиция на SEAT, автомобилът получава името си от испанската география. Селото Атека се намира в западната част на Сарагоса, в сърцето на Иберийския полуостров.

SEAT вграждат в модела типичния си дизайн език – поразителна комбинация от динамика и функционалност. Много елементи, като трапецовидната решетката и страничните блистери с минимализирани радиуси и максимална острота са типични за иконите на марката като LEON. И все пак – всеки един детайл е внимателно разработен, за да достигне следващото ниво заради ATECA.

Вдъхновени от изгряващото слънце в Барселона, дизайнерите на SEAT избират яркия оранжев цвят за каросерията на пилотния модел и обръщат особено внимание на спортния силует на автомобила. Предният край на ATECA е 100% SEAT и същевременно 100% SUV. От голямата, висока решетка струи самоувереност, а рязко определените светлини не оставят никакво съмнение по отношение на динамичните качества на ATECA. В същото време, на едно SUV подхожда мускулеста структура, която излъчва здравина и надеждност.

 

 

Full-LED светлини с ясен почерк

Сред типичните черти за марката виждаме и Full-LED светлини с изключително приятен светъл цвят и отлична осветеност.

Ултрамодерните технологии и емоционалното преживяване вървят ръка за ръка в ATECA. Един пример за това са светлините за „добре дошъл“ – Welcome Light. Веднага след отключване на вратите, светодиоди във външните огледала осветяват зоната в близост до вратите, прожектирайки името на ATECA и силуета на колата върху пътната настилка.

Страничният профил ясно предава динамиката и ефективността на новия SEAT. Точните линии с остри като бръснач радиуси взаимодействат с чувствено преливащи форми като тези около долната част на вратата, показващи не само финото усещане за форма на дизайнерите й, но и опита на производствените специалисти.

Интериорът й внушава изискан спортен характер

Интериорът хармонизира перфектно с външния дизайн на автомобила. Той също съчетава изискан и елегантен, но все пак динамичен характер с това неповторимо усещане за солидност и безопасност, така високо ценено от шофьорите на SUV автомобили. Ключови фактори са вдигнатото положение за сядане, както и ясната видимост към предния край на автомобила и солидните лайсни на вратите.

Устройствата за контрол в шофьорската кабина са групирани в тясно сътрудничество, докато всички екрани, като например инфотейнмънт дисплея, простиращ се на цели 8 инча, са само на един кратък жест разстояние.

Отлично усвояване на пространството

С външната си дължина от 4,36 м ATECA гарантира най-доброто усвояване на пространството в сегмента, с максимална интериорна дължина и отделение за багаж, който побира 510 л в стандартната си конфигурация или 485 л във версиите със задвижване на всички колела. Каросерията е изключителна, не само заради своята широкообхватна гъвкавост, но и с интелигентната олекотената конструкция. Невероятно компактен, ATECA е и сред най-леките автомобили в своя сегмент, което гарантира пъргаво шофиране не само в условията на градски трафик.

Технология – иновативните акценти в ATECA

След като водачът влезе в автомобила, пръстен от светлина осветява старт бутона, пулсирайки подобно на сърцебиене – индикаторът на ATECA, че всичко е готово за следващото Ви приключение. Различните профили за шофиране са ви под ръка, за да адаптирате ATECA към моментната ситуация, пътните условия и личните си предпочитания.

Обхватът на иновативните системи за асистиране на водача е обширен. Traffic Jam асистентът прави придвижването в тежкия трафик далеч по-поносимо, защото ATECA се насочва, ускорява и спира автоматично в границите на системата. При по-високи скорости до около 60 км/ч системата осигурява автоматично поддържане на скоростта и платното на движение. Нова функция за безопасност е Emergency асистентът: ако водачът е неактивен, след определен период от време автомобилът сигнализира за проблем първо с визуално, а след това и със звуково предупреждение, следвани най-накрая от кратко пулсиране на спирачките. Ако все още не е получил отговор, ATECA забавя до застой, оставайки в платното си.

Автомобилът разполага със система от камери Top View за 360-градусов изглед на заобикалящата среда и паркинг асистент, който измерва разстоянията между колата и всичко наоколо със свръхзвукови сензори, а по желание, ATECA дори може да поеме контрола над управлението при паркиране.

 

Колата осигурява и паркинг отопление – докато е паркирана, тя изчаква водача, регулирайки температурата в купето до избрана от него температура. А ако ръцете Ви са заети с багажа, багажникът ще се отвори автоматично само след един жест с крак.

 

Автоматичният асистент за фарове улеснява нощното шофиране – той включва, изключва и променя дължината на светлините, спрямо ситуацията на пътя. Системата за разпознаване на пътните знаци пък сигнализира за всички особености на пътя.

 

Цвят за всяко настроение

 

С многоцветното амбиентно осветление в новия SEAT ATECA можете да настроите перфектния нюанс за всяко пътуване и да видите обичайното по необичаен начин. Напълно интегрирано във вратите, то предлага каскаден ефект, който елегантно осветява тапицерията на вратата. Освен осем различни цвята, от които да избирате, сред които ледено бяло и залезно оранжево, можете да настроите и интензивността на светлините.

 

Най-високото ниво на свързаност

 

SEAT ATECA оптимизира Вашия ден и разположение на духа, свързвайки смартфона Ви с новия SEAT Ateca 8-инчов инфотейнмънт сензорен екран. Можете спокойно да се наслаждавате на мобилни приложения, докато сте на път с Full Link технологията. Нещо повече – най-новите технологии също са на разположение под формата на безжично мобилно зарядно. Просто поставете смартфон устройството и оставете SEAT Ateca да се погрижи за останалото.

 

Ефективност, от която ще се почувствате по-добре

 

ATECA идва с палитра от най-съвременните захранващи блокове – всички от тях турбо. Вариращи от 85 кВт/115 к.с. до 140 кВт/190 к.с. Матрицата от дизелови двигатели започва с 1.6 TDI и 115 к.с.с, а версията 2.0 TDI се предлага със 150 и 190 к.с. Консумацията на гориво варира от 4,3 до 5 л/100 км, а стойностите на CO2 от 112 до 131 г/км. Бензиновият двигател е 1.0 TSI с 115 к.с., а 1.4 TSI е 150 к.с. Данните за разхода на гориво и емисиите за тези двигатели са между 5,3 и 6,2 л/100 км и между 123 до 141 г/км.

 

SEAT ATECA вече се предлага в България на стартова цена от 39 900 лв. с ДДС.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин