Новият Qashqai ще бъде само хибриден

1311
2020

кросоувър Nissan Qashqai. Прототипи на изцяло обновения модел изминават последни тестови километри по пътищата на Европа, в очакване да зададат нови стандарти при компактните кросоувъри, със старта на продажбите през 2021г.

Изцяло обновеният Qashqai ще надгради позициите си на създател и олицетворение на сегмента на компактните кросоувъри в Европа, стъпвайки на новата CMF-C платформа на Алианса.

Водещо при разработване на инженерната концепция е запазването на настоящите пропорции на Qashqai, които се явяват ключови за успеха му, а именно – удобно придвижване в градска среда и лесно паркиране, съчетани с отлично вътрешно пространство.

Що се отнася до конструкцията на купето, при нея е използван по-лек материал, както и усъвършенствани техники за щамповане и заваряване, за да се увеличи якостта, но и да се намали теглото. За първи път задният капак на хечбека е направен от композитен материал, което спестява 2,6 кг.

Използването от Nissan на ултрависокоякостна стомана (UHSS), се е увеличило с 50% в структурата на новия Qashqai. Предните и задните врати, предните калници и предният капак са изработени от алуминий, което осигурява намаляване на общото тегло с  21 кг.

Новият Qashqai е част от дългосрочната стратегия на Nissan за електрификация. Моделът ще предлага две решения за задвижване – гъвкав и ефективен 1,3-литров бензинов двигател с „мека“ хибридна технология и иновативната система  на Nissan  e-POWER – задвижване чрез електрически мотор, което предлага вълнуващо моментално ускорение и внася EV усещане при шофирането на Qashqai, без притеснения за пробега.

Стремежът към максимална ефективност е залегнал в развитието на модела от самото начало. 1,3-литровият двигател ще се предлага в две нива на мощност. За подобряване на показателите на ефективност и намаляване разхода на гориво и вредни емисии спомага и плоския под, който осигурява оптимално преминаване на въздушния поток под автомобила. Новост при аеродинамиката са и активните жалюзи на решетката, които остават затворени за осигуряване на по-добра аеродинамика и се отварят само при необходимост от охлаждане на двигателя.

ePOWER

Иновативният дух на Nissan е широко застъпен в новия Qashqai. Едно от доказателствата за това е внедрената за първи път в Европа, иновативна система за задвижване – e‑POWER. Тя представлява напълно електрическо задвижване, т.е. всички колела на автомобила се задвижват благодарение на електромотор. e-POWER се състои от високоволтова батерия и задвижване, в което е интегриран бензинов двигател,  електрически генератор, инвертор и електромотор. При конвенционалните хибридни системи колелата се задвижват от електромотор и бензинов двигател. При иновативната система e-POWER бензиновият двигател не е свързан с колелата; той просто зарежда батерията. И за разлика от изцяло електрическите автомобили, източникът на енергия е по-скоро двигателят, а не самата батерия.

Основната разлика с конвенционалните хибриди е, че електромоторът е с размер като  при електрическите автомобили, което осигурява онова мощно моментално ускорение, в което собствениците на EV автомобили са просто влюбени. Задвижваният от двигателя генератор поддържа заряда на батерията, но може и да подава електричество директно към електромотора, осигурявайки допълнително мощност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин