Новият Prius променя имиджа на модела и става по-спортен

2701
2023

Prius е движещата сила на Toyota. През 1997 г. тoзи модел стана първият, пуснат на пазара като екологичен пълен хибрид в най-добрия смисъл на думата – т.е. с допълнително електрическо задвижване за намаляване CO₂-емисиите и разхода на гориво.

Въпреки това, Prius стана наистина важен след лансирането на второто поколение на модела през 2002 г. Особено в САЩ той си изгради имиджа на посланик на „зеленото“ придвижване – за който съдействаха и холивудските продукции. Toyota набра популярност не само сред знаменитостите, но и се превърна в желан гост във филмите, заснети отвъд Океана.

От грозното пате до красив атлет: в петото си поколение Toyota Prius претърпя огромна трансформация.

Въпреки това, Prius се сбслъска с някои проблеми с течение на времето. Хибридната идея загуби чара си като защитник на природата след пускането на много нови разработки. А меко казано, по отношение на дизайна автомобилът изискваше свикване и не беше никак приятен за шофиране.

В бъдеще Toyota Prius ще бъде предлагана само като Рlug-in хибрид

С новото издание на Prius за 2023 г. обаче всичко това трябва да бъде променено коренно. Отвън моделът вече изглежда спортно – а що се отнася до конете под капака… стадото е доста голямо! Но Toyota се сбогува с пълния хибрид, за да осигури системна мощност от 223 к.с. – и пуска Prius за пазара в Германия само като plug-in хибрид.

Това означава, че в допълнение към четирицилиндровия бензинов двигател с мощност 151 к.с. за задвижването се грижи и електрически мотор със 163 к.с. Работейки в тандем, двата агрегата успяват да „изстрелят“ Prius от 0 до 100 км/ч за 6,8 секунди. Това звучи доста добре, въпреки че бензиновият двигател започва да звучи малко грубо под натоварване.

Камуфлажът по автомобила се дължи на факта, че тествахме прототип.

Естествено, „японецът“ няма да се превърне в истински спортен автомобил – дори и с двойно по-висока мощност. На участъците от германските аутобани без ограничения ще трябва да се задоволите с максимално темпо 177 км/ч. И въпреки че кормилното управление е много директно в сравнение с това на предшествениците, окачването е с подчертано комфортна настройка – затова е хубаво да вдигнете крака си от газта, когато шофирате по завои. И задължително трябва да се съобразите с теглото на батерията, заради която задницата има склонност да бъде непослушна.

Слънчевата енергия е безплатна

Самата батерия с капацитет 13,6 кВтч е монтирана под задната седалка. По данни производителя 75 процента от максималния й заряд трябва да бъде достатъчен, за да изминава Prius 69 километра изцяло електрически.

Зареждането става с мощност 3,5 кВт, което позволява да „напълните“ акумулатора за четири часа. Toyota предлага опционален соларен покрив за Prius. По данни на производителя той трябва да осигури още 8,7 километра изцяло електрически пробег. Според японците за една година слънчевият панел ще ви осигури 1250 напълно „безплатни“ километра.

Човек трябва да свикне да гледа над волана. При хубаво време опционалният соларен покрив събира енергия за допълнителни 8,7 километра, багажникът побира 284 литра при изправена седалка – а вторият ред е подходящ за пътници с ръст до 1,80 метра.

Ако зависимата от облаците енергия не ви е достатъчна, можете да си „върнете“ енергия в батерията при движение по инерция и спиране с подходящо ниво на рекуперация. Като цяло Toyota обещава разход на гориво само 2 литра на 100 километра. При нас бордовият компютър отчете 3,8 литра, което за момента е абсолютно нормално – любопитни сме да видим какво ще покаже първият тест със специалните измервания на AUTO BILD.

Подреден интериор

Материалите в интериора на новия Prius са с много по-високо качество от тези на предшествениците му. Но фактът, че водачът – точно като в Peugeot – трябва да гледа над волана, за да вижда арматурното табло, е също толкова странен, колкото и че регулирането на височината на волана изобщо не е адаптирано за този тип конфигурация на кокпита.

В Toyota са постигнали оптималния баланс между управление посредством дисплеи и физически превключватели – водачът се ориентира лесно.

Иначе ни радва интуитивното управление, което става не само посредством TFT екрана в централната конзола, но също така и с приятни физически превключватели. Иначе пространството в Prius не е особено щедро. Особено в задната част не трябва да бъдете по-високи от 1,80 метра, за да седите удобно.

Извод

В петото си поколение Toyota Prius е претърпяла огромна трансформация. Това се отнася за кормилното управление, пътното поведение и динамиката. Тепърва ще разберем дали моделът ще успее да се наложи като PHEV.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин