НОВИЯТ PEUGEOT e-RIFTER


16
февр.
2021

PEUGEOT продължава глобалната си офанзива за електрификация на гамата си пътнически автомобили. Поставяйки акцент на мобилността, PEUGEOT RIFTER вече е наличен със 100% електрически двигател.

PEUGEOT с гордост представя новия PEUGEOT e-RIFTER.

Перфектно въплъщение на силата на избора, той предлага следните характеристики: ·пробег до 280 км по WLTP, ·2 дължини (Standard и Long) и до 7 места, ·багажник с до 1050 литра при 5 местна конфигурация, ·капацитет на теглене от 750 кг.Притежаващ качествата на конвенционалната версия, без да прави компромис с производителността, с нулеви емисии и позволяващ достъп до централните градските части с ограничения за трафика, новият PEUGEOT e-RIFTER отговаря на очакванията с просторен и технологичен интериор, включващ и новия дигитален PEUGEOT i-Cockpit®.

Със 100% електрическа технология, готов за изцяло електрическо действие:

Базиран върху мултиенергийната ефективна модулна платформа EMP2 (Efficient Modular Platform), PEUGEOT e-RIFTER предлага 100% електрически двигател с максимална мощност 100 kW и максимален въртящ момент от 260 Нм, наличен от момента на стартиране, без вибрации, шум, смяна на предавки, миризми и, разбира се, CO2 емисии.

Редукторът на оборотите е адаптиран да изпълнява ограниченията за натоварване, присъщи за употребата на превозните средства от този сегмент.

Експлоатационните показатели (в режим POWER) са следните (данните са в процес на хомологация): ·Максимална скорост от 135 км/ч, ·Ускорение от 0 до 100 км/ч за 11,2 секунди, ·Ускорение от 80 до 120 км/ч за 8,9 секунди,

И двете версии (Standard и Long) са налични с литиево-йонна батерия (18 модула) с капацитет от 50 kWh, който осигурява пробег до 280 км според WLTP, в зависимост от версията и стила на шофиране.

Термичният контрол на батерията позволява бързо презареждане (до 100 kW), оптимизиран пробег и удължен експлоатационен живот.

Налични са два типа бордови зарядни, за да се удовлетворят всички нужди и всички решения за зареждане на клиентите – еднофазно зарядно с мощност 7,4 kW като стандартно оборудване и опционално трифазно зарядно с мощност 11 kW.

Отворът за зареждане, разположен на задния ляв калник, позволява зареждане на превозното средство по различни начини: от стандартен контакт, усилен контакт, Wall Box или дори на зарядни станции за бързо зареждане.

Режимите на зареждане на батерията с капацитет 50 kWh са разнообразни и адаптирани към всяка ежедневна ситуация. Възможни са няколко режима на зареждане – вкъщи, на работа или на обществени зарядни станции: ·От стандартен контакт (8A), с пълно зареждане за 31 часа, ·От усилен контакт (16A), с пълно зареждане за 15 часа, ·От Wall Box с мощност 7,4 kW: пълно зареждане за 7,5 часа с еднофазно бордово зарядно устройство с мощност 7,4 kW, ·От Wall Box с мощност 11 kW: пълно зареждане за 5 часа с трифазно бордово зарядно устройство с мощност 11 kW, ·От устройство за бързо зареждане: термичният контрол на батерията позволява употребата на зарядни станции с мощност 100 kW и достигането на 80% от заряда за 30 минути.

Новият PEUGEOT e-RIFTER предлага програмируемо отложено зареждане: от екрана на навигацията (според версията) или от приложението за смартфон MyPeugeot® (според версията). Това приложение позволява да се стартира или отлага зареждането по всяко време, както и да се провери статуса на заряда. 

Новият PEUGEOT e-RIFTER предлага на пътниците най-добрия температурен комфорт с: §Мощен отоплителен резистор (5 kW),  §Седалки с подгряване (според версията),  §Предварителна климатизация, която може да бъде зададена от сензорния екран (според версията) или дистанционно чрез приложението за смартфон MyPeugeot® (според версията).  Когато автомобилът е включен в контакт за зареждане, тази функция, освен че осигурява комфорт, оптимизира също пробега, като позволява на батерията по-бързо да достигне оптималната работна температура.

Кокпит в пълна е-волюция:

По отношение на мястото на водача централната конзола е обновена и съдържа: ·Новото управление на скоростната кутия с лостчета „е-Toggle“. Идеално интегрирано и ергономично, то предоставя достъп до функциите Park (Паркиране) / Reverse (Заден ход) / Neutral (Неутрална позиция) / Drive (Задвижване) и Brake (Спирачка), ·Селектор за 3 режима на шофиране, ·Пространство за вещи със станция за индукционно зареждане на смартфони.

Новият PEUGEOT e-RIFTER предлага 3 режима на шофиране, избираеми чрез селектора на режима: ·Eco (60 kW, 190 Нм): подпомага пробега и плавното шофиране, ·Normal (80 kW, 210 Нм): оптимален за ежедневна употреба, ·Power (100 kW, 260 Nm): оптимизира експлоатационните показатели при транспортиране на тежки товари

Два режима на спиране са налични с подходящия тип регенериране на батерията: ·Moderate (Умерен), за усещания, сходни с тези при превозно средство с двигател с вътрешно горене, ·Augmented (Усилен) (достъпен от бутона „B“ или „Brake“ – Спирачка, разположен върху управлението на скоростната кутия), за подчертано намаляване на скоростта при освободен педал на газта с цел увеличаване на пробега.

Всички версии на новия PEUGEOT e-RIFTER са оборудвани с електрическа паркинг спирачка – нова функция при този модел. Освен че освобождава място на пода, тази автоматична функция добавя комфорт и спокойствие при ежедневното шофиране.

PEUGEOT i-Cockpit® се развива в технологично отношение с два нови инструментални панела, за да споделя с водача цялата информация, необходима за правилното управление на едно 100% електрическо превозно средство:

Като опция можете да имате 100% дигитален инструментален панел, за първи път в сегмента на автомобилите за свободното време, с 10-инчов дигитален дисплей с висока резолюция. Извеждането на информацията, интегриращо най-новите разработки в графичния дизайн на Марката PEUGEOT, е с пълни възможности за конфигуриране и персонализация. Инструменталният панел има няколко режима на извеждане, достъпни от диск на волана, което позволява на водача да настрои своя PEUGEOT i-Cockpit® изцяло според желанията си. Това може да включва например акцент върху навигацията, управлението на енергията или системите в помощ на водача и т.н. Всичко е „по мярка“. 

Стандартният аналогов инструментален панел е адаптиран към управлението на електрическо превозно средство и е оборудван с: ·Уред за измерване на мощността (powermeter) за извеждане нивото на консумация (ECO за оптимизация на енергията или POWER за максимална мощност) или възстановяване на енергията (CHARGE), ·Индикатор за консумацията на уредите за температурен комфорт (отопление, климатизация), ·Индикатор за заряда на батерията, ·Цветна матрица, изобразяваща енергийните потоци, проследяването на заряда (текущ или отложен), информацията от бордовия компютър и пробега.

На централно място в бордното табло е разположен сензорният екран с пакет за свързана навигация, от който е достъпно менюто „Electric“ чрез съответния бутон и менютата: · „Flow“ за преглед на енергийните потоци в реално време, · „Statistics“ за извеждане на статистика за консумацията, · „Charge“, което позволява планиране на отложено зареждане.

Удоволствие от шофирането, интелигентност за по-голямо улеснение:

Новият PEUGEOT e-RIFTER комбинира компактни външни размери с максимални възможности за товарене. Батерията е разположена под пода без да оказва никакво въздействие върху товарния обем.

Това разположение, в съчетание с платформата EMP2, усилва и стабилността, предоставяйки същото удоволствие от шофирането, както при версиите с двигател с вътрешно горене, благодарение на оптималното разпределение на масата. 

Гарантирано е качеството на окачването, идентично с това на версиите с двигател с вътрешно горене, за да се осигурят най-добрите експлоатационни показатели.

Водачът на новия PEUGEOT e-RIFTER се чувства комфортно във всички ситуации със специално адаптираната система за сервоусилване на волана, която улеснява шофирането с диаметър на завой от 10,8 м (версия Standard, между бордюри) и височина под 1,90 м, която гарантира достъп до повечето паркинги.

Подобно на версията с двигател с вътрешно горене, новият PEUGEOT e-RIFTER предлага модулен обем с възможност за лесна адаптация, без да прави никакви компромиси.

Предлага се в две версии с 5 и 7 места в две дължини всяка – Standard (4,40 м) и Long (4,75 м). Последната добавя дължина както в междуосието, така и в надвеса за постигане на перфектното ниво на простор.

Всяка от 3-те отделни седалки на 2-рия ред може да помести едно детско столче. Седалките могат да бъдат лесно прибрани в пода чрез бутона Magic Flat.

Във версията Long 2-те отделни седалки на 3-тия ред могат да се плъзгат и да се изваждат (както и при версията Standard) за адаптиране към всяка ситуация и увеличаване на обема на багажника или пространството за коленете на пътниците.

Товаренето на дълги предмети също е по-лесно, благодарение на предната седалка, която може да се прибере в пода.

Багажникът на PEUGEOT e-RIFTER има товарен капацитет, вариращ от 775 литра до кората на багажника за версията Standard с 5 места до 4 000 литра до тавана на автомобила при сгънати задни седалки при версията Long.

Кората за багажника има две позиции и може да бъде използвана за промяна в разпределението на багажника. Тя може да се прибере зад облегалките на седалките на 2-рия ред.

Налични са голям брой много щедри и леснодостъпни отделения за съхранение с обем до 186 литра, в зависимост от версията. Те са разположени из цялото купе, на централната конзола, отпред в пространството за съхранение над предното стъкло, в панелите на вратите, на 1-вия и 2-рия ред и в багажника.

Емблематичният покрив Zenith® се променя през поколенията, ставайки все по-привлекателен. Клиентите вече са дали високата си оценка за него и той има монолитен стъклен панел, който може да се покрие с електрическа щора. Завършен е с прозрачна плаваща арка с място за съхранение и разпределение на вещи. Така купето е много по-светло.

Уникална характеристика в този клас е широката задна врата, която съдържа отварящо се задно стъкло. Това практично стъкло позволя достъп до багажника без отварянето му. Тази характеристика е особено полезна за вземане на вещ от кората на багажника, или когато автомобилът е паркиран в близост до препятствие.

Капацитетът на теглене е на товар до 750 кг с теглич, наличен от лансирането на версията.

Като гаранция за безопасност и комфорт на потребителите, 100% електрическите версии могат да бъдат оборудвани със следните технологии и системи в помощ на водача: ·Достъп до автомобила и стартиране без контактен ключ, ·Безжично индукционно зареждане за смартфони, ·Advanced Grip Control с 5 режима на сцепление, ·Асистент при потегляне по наклон, ·Visiopark 180° (камера за обратно виждане), ·Регулатор/ограничител на скоростта, ·Предупреждение при неволно пресичане на маркировката, ·Предупреждение при риск от сблъсък, ·Автоматично аварийно спиране, ·Предупреждение за бдителността на водача, ·Автоматично превключване на дълги и къси светлини, ·Разпознаване на ограниченията за скоростта и препоръки, ·Разширено разпознаване на пътните знаци (стоп, еднопосочна улица), ·Следене на мъртвата зона, ·Система за контрол на стабилността на ремаркето.

Неразделна част от ежедневието, смартфоните са също част от новия PEUGEOT e-RIFTER. Информацията се интегрира на централния екран благодарение на съвместимостта с MirrorScreen, включително с протоколите за свързване Apple CarPlay™ и Android Auto™. 

За да подсигури безопасността на пешеходците, при движение напред и назад в града със скорост до 30 км/ч се чува звуков сигнал, който сигнализира наличието на превозното средство.

Новият PEUGEOT e-RIFTER ще бъде позициониран по-високо на пазара с 4 нива на оборудване: §ACTIVE PACK à Електрическа паркинг спирачка / Плъзгаща се врата / Климатик / Пакет Безопасност / Bluetooth радио / Седалки, сгъваеми в съотношение 2/3-1/3. §ALLURE à ACTIVE PACK + Помощ при паркиране на заден ход / Брони в цвета на каросерията с хромирана радиаторна решетка/ Сгъваема седалка за пътника отпред / Пакет Безопасност Плюс. §ALLURE PACK à ALLURE + / Дигитален i-Cockpit® / 16-инчови алуминиеви джанти / Покривни рейки / 8-инчов сензорен екран с дублиране на съдържанието / Кожен волан / Visio Park 1 / Тонирани стъкла / Отварящо се задно стъкло, §GT à ALLURE + Специфични 17-инчови алуминиеви джанти / GT стилистични елементи / Автоматичен двузонов климатроник / Отделни задни седалки / Стартиране без контактен ключ.

Отличителният стил на PEUGEOT:

Верен на концепцията за силата на избора на Марката, новият PEUGEOT e-RIFTER запазва атлетичния, солиден стил на версиите с двигател с вътрешно горене, допълнен с нови, отличителни характеристики.

Екстериор: ·монограм „e-RIFTER“ отзад, ·големи 16-инчови колела (215/65R16), ·отвор за зареждане на левия заден калник (на същото място като отвора на резервоара за гориво).

Интериор: ·нов дигитален PEUGEOT i-Cockpit®, оборудван с 10-инчов дигитален инструментален панел или с аналогов инструментален панел с цветна матрица, ·специална графика за централния сензорен екран с пакет свързана навигация с гласово управление, включително информация за трафика в реално време и опасни зони от TomTom Services, както и наличието и местоположението на обществени зарядни станции, ·ново управление на автоматичната скоростна кутия с лостчета „e-Toggle“, ·селектор за режима на шофиране, който позволява превключване между режими Eco, Normal или Power, ·електрическа паркинг спирачка. ·

С това ново превозно средство, което идеално въплъщава силата на избора, PEUGEOT разширява още повече ангажимента си за електрификация на моделите си.

Новият PEUGEOT e-RIFTER се базира на 3 основни точки: ·Спокойствие: Да се предложи 100% електрифицирана гама от пътнически автомобили PEUGEOT през 2023 г., ·Удоволствие:  Производителност без компромис с удоволствие от шофирането на PEUGEOT като част от неговото ДНК, ·Простота: Подкрепяне на клиентите в процеса на закупуване и поддръжка.

Новият PEUGEOT e-RIFTER ще се продава в Европа през втората половина на 2021 г. Той се произвежда във Виго, Испания.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >