Новият Opel Movano: високо ниво на безопасност и гъвкавост, пълна свързаност

2005
2019

Новият Opel Movano е по-модерен и по-удобен за работа от когато и да било преди. Новият дизайн на предната част ясно идентифицира Movano, като член на семейството на Opel. Множество системи за асистенция и технологии правят живота и работата по-лесни и по-приятни. Сред тях са системата от камери за обратно виждане  “Rear Vision”, осигуряваща на водача винаги добър обзор назад. Системи като предупреждението за наличие на обект в мъртвата зона и предупреждение за напускане на лентата също увеличават нивото на безопасност за хората на пътя. Към това се добавя отличната свързаност и инфоразвлекателните технологии, включващи съвместимост с Apple CarPlay и Android Auto, както и бързо реагиращ 7.0-инчов сензорен екран. Смартфоните могат да бъдат зареждани безжично. Movano е големият лекотоварен модел в гамата на Opel. Заедно с новия Vivaro и Combo Cargo, германската марка на практика предлага най-младия парк от лекотоварни модели на пазара.

„Кокпитът“ на новия Movano е структуриран, като модерен мобилен офис. С общо 22 места за съхранение на предмети, на разположение е изобилие от пространство за всякакви нужди в ежедневието. Интелигентни дизайнерски решения като жабката FlexTray с капацитет до 10,5 литра, която може да бъде отваряна като чекмедже, правят живота по-лесен. Седалката с въздушно окачване дава възможност на водача да пътува комфортно.

Както и преди, новият Movano ван е наличен в четири дължини и три височини, с до 4,5 тона максимално допустимо тегло и 17 кубически метра товарен обем. Още от завода на разположение на клиентите са общо 150 различни варианта на трансформации. В зависимост от варианта, Movano може да транспортира до пет европалета. Това означава, че налице е Movano за почти всякакви нужди. Благодарение на новите ръкохватки на страничните стени и LED осветлението, товарното отделение е още по-използваемо.

“Новият Opel Movano е перфектен сътрудник и идеален за транспортни нужди. Конструкторите обаче са насочили специално внимание към оптимизацията на автомобила с цел постигане на високо ефективна цялостна компановка. Част от нея са множеството системи за асистенция на водача, както и подобрената ергономия и места за съхранение на предмети,” отбелязва мениджърът Opel LCV Group (лекотоварна гама) Тобиас Щьофер. „С Movano продължаваме развитието на нашата стратегия в лекотоварната гама. С наскоро представените Vivaro и Combo Cargo, ние предлагаме най-младата гама от лекотоварни модели на пазара, позиционирайки се, като силна, но същевременно с това достъпна германска марка”.

Новият Movano ясно се разпознава със своето лице. Новата предна част включва голяма, дълбоко позиционирана решетка, с логото със светкавица на Opel разположена достойно в средната част. Характерните крилца се простират от логото към дневните LED светлини, интегрирани в предните светлини. По този начин новият Movano е ясно разпознаваем като член на семейството на Opel.

С около 170 000 броя продадени досега, Movano е бестселър в Е-сегмента на вановете. Той редовно заема място в челната десетка за последните десет години. С 20 000 до 25 000 броя на година, продажбите на Movano са нараснали с до 40 процента в сравнение с 2013 година. Новият, по-мощен, по-ефективен и по-практичен Movano е елемент от стратегията за растеж на лекотоварната гама на Opel, включена в стратегическия план PACE! за постигане на устойчива рентабилност и печалба.

Високо ниво на безопасност: асистент за страничния вятър, предупреждение за наличие на обект в мъртвата зона, камера за обратно виждане

Множество системи за асистенция на водача, които се предлагат за първи път в Movano и не са част от оборудването на конкурентите, правят шофирането по-комфортно и преди всичко по-безопасно. Подобрена видимост се осигурява от системите за предупреждение за наличие на обект в мъртвата зона на видимост на водача и системата за обратно виждане “Rear Vision”. Предлагана вече за Combo, специалната камера на Movano показва на водача какво се случва зад автомобила, когато той се движи; при фургона с преградна стена между кабината и товарното отделение, вече не е необходимо водачът да разчита на външните огледала. Изображението се показва на 7.0-инчов екран. Когато водачът включи задна предавка, камерата се изключва и изображението се осигурява от друга камера за заден ход. Новата система от камери ще се предлага като част от пакета “Easy Park & Sight” (лесно паркиране и обзор) включващ още и предни и задни сензори за паркиране.  

Системата за предупреждение за наличие на обект в мъртвата зона предотвратява инциденти с други участници в пътното движение, като например велосипедисти. Движещи се обекти като велосипеди или мотоциклети, които водачът обичайно не може да види от шофьорското място, се разпознават с помощта на ултразвуковите сензори. Ако те установят наличие на нещо в мъртвата зона, се активират LED предупредителни светлини в съответното външно огледало. Системата започва да сигнализира, като премигва, когато водачът активира мигача от съответната страна.

Системата за предупреждение за напускане на лентата се активира при скорости по-високи от 30 км/ч. Ако Movano напусне лентата непреднамерено, системата активира сигнална аларма и изобразява предупреждение на информационния дисплей. Предните и задните сензори правят паркирането по-лесно. При маневриране със скорости по-ниски от 12 км/ч, с помощта на ултразвукови сензори се предупреждава водача за наличие на обекти пред и зад автомобила. Това става чрез звуков сигнал и предупреждение на информационния дисплей на водача. Ако е инсталирана мултимедийна система, на 7.0-инчов екран се изобразява зоната зад автомобила.

Асистентът за страничен вятър е друга важна система в новия Movano. Големите автомобили, като ванове и фургони са уязвими към странични ветрове, особено на мостове. В такива условия, стандартният асистент за страничен вятър запазва контрола върху автомобила, активирайки ESP (водачът е информиран за това със символ за вятър на информационния дисплей). Стандартното оборудване включва автоматични предни чистачки и автоматично активиращи се къси светлини.

Множеството системи за асистенция в новото Movano допълнително подобряват безопасността на пътниците. Седалките с голям брой настройки добавят комфорта, помагайки на водача да не се уморява дори след много изминати километри. Опционалните комфортни седалки за водача и пътника до него предлагат лумбална опора. Ако Movano често се движи по неравни повърхности, по достойнство ще бъде оценена шофьорската седалка с въздушно окачване. Водачът може да настрои начина на поглъщане на вибрациите съгласно собствените се желания.

Широк избор: Movano за всякакви нужди

Повече от 150 версии на Movano се предлагат още от завода – от фургони, шаси-кабини и платформи-кабини, пътнически версии, бордови, самосвали и с отделни надстройки върху шаси кабина. Фургоните Movano се предлагат с дължина на товарния отсек от до 4,38 м, до 2,14 м височина и до 17 м3 товарен обем. В зависимост от моделния вариант, общото допустимо тегло достига 4,5 тона, с максимален полезен товар от 2,4 тона. Movano е отличен избор и по отношение на прикачния това и може да тегли ремарке с тегло до 3,5 тона.

Opel има желание да направи живота на клиентите си по-лесен. За тази цел новият Movano предлага различни приспособления улесняващи работата в товарния отсек. До втората и третата колонка са монтирани ръкохватки които правят достъпа по-лесен, а LED светлини подобряват видимостта в задната част на фургона. Плъзгащите се врати са достатъчни за товарене на европалет. В зависимост от версията, товарното отделение може да побере до пет европалети.

Свързана работна станция на колела: един модерен мобилен офис

Новият интериор създава впечатление за модерно работно място. Новият Movano предлага 22 опционални места за съхранение на предмети с общ обем от 104 литра.  На разположение са ергономично оформени отделения със или без капаци, включително в облицовките на вратите. Жабката от страната на пътника FlexTray, която се издърпва, като чекмедже е особено практична. Тя побира до 10,5 литра и в нея могат да бъдат съхранявани документи с размер  A4  без необходимост от сгъване.

Дисплеят на инфоразвлекателната система и навигацията са оптимално интегрирани в новото арматурно табло. В новото Movano премиера прави системата Navi 50 IntelliLink Pro. Усъвършенстваната технология е съвместима с Apple CarPlay и Android Auto и по този начин осигурява отлична свързаност. Тя е по-бърза от своя предшественик, с капацитивен, 7.0-инчов сензорен екран, който прави работата с нея по-комфортна и ергономична. Смартфоните се свързват чрез Bluetooth или USB. Нова функция за Movano е безжичното зареждане.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин