Новият Opel Insignia ще блесне със следващото поколение светлини IntelliLux LED® Pixel Light

0512
2019

Opel дава възможност за пръв поглед към новата Insignia. Новото издание на флагмана на германската марка ще бъде представено на автомобилното изложение в Брюксел (от 10 до 19 януари 2020 година) и ще предложи на клиентите още по-впечатляващ външен вид и допълнително подобрена видимост при шофиране през тъмната част от денонощието. Благодарение на обновения си дизайн, топмоделът на Opel демонстрира още по-мощно присъствие на пътя, основен принос за което имат изключително тесните фарове с новаторска LED технология. Новата адаптивна система на предните светлини IntelliLux LED® Pixel Light вече използва по 84 LED елемента във всеки от фаровете и така дава възможност на светлините да реагират по-бързо и с по-голяма точност от когатото и да било, осигурявайки оптимална видимост за водачите на Insignia без опасност от заслепяване на останалите участници в движението отпред или насреща. С новото поколение светлини ntelliLux LED® Pixel Light, флагманът на Opel заема уникална позиция в своя пазарен сегмент.

Новото издание на Insignia ще разполага с множество авангардни технологични решения и системи. Седанът Grand Sport и комби версията Sports Tourer за първи път ще предложат цифрова видеокамера за обратно виждане. В съчетание с функцията с радарен сензор RCTA (Rear Cross Traffic Alert), която предупреждава водача за приближаващи отстрани автомобили при маневри на заден ход, системата спомага за допълнително повишаване на безопасността. Гамата от мерки за активна безопасност се допълва от множество доказани системи за асистенция на водача като предупреждението за сблъсък отпред FCA (Forward collision alert) с функция за автоматично аварийно спиране АЕВ (Аutomatic emergency braking) и разпознаване на пешеходци, както и head-up дисплея на челното стъкло в непосредственото зрително поле на човека зад волана. Водачът и пътниците в Insignia се радват на отлична комуникационна свързаност благодарение на отличните инфоразвлекателни  системи с цветни сензорни екрани. Списъкът с възможности за допълнително оборудване включва e-Call и безжично зареждане за съвместими смартфони в отделението на централната конзола.

Новият Opel Insignia ще бъде още по-ефективен и икономичен благодарение на техническите решения за олекотяване и на изцяло новите, високоефективни бензинови и дизелови двигатели. Още при представянето си през 2009 година, първото поколение на модела бе избрано за „Автомобил на годината“ в Европа, а през последните десет години от поточната линия на завода в Рюселсхайм – родният град на Opel, са слезли почти 1,2 милиона автомобила от двете поколения на Insignia.

Прецизна система на светлините IntelliLux LED® от ново поколение – 168 LED eлемента

Новият Opel Insignia ще бъде оборудван изключително и само с изцяло LED светлини – от енергоспестяващите LED предни светлини дo новата адаптивна система IntelliLux LED® Pixel Light, която използва водещ в автомобилната индустрия общ брой от 168 LED елемента вместо досегашните 32.

„Със системата IntelliLux LED® Pixel Light ние правим още една голяма крачка напред“, сподели Кристиан Мюлер, управляващ директор инженеринг в Opel. „Благодарение на нея шофирането през тъмната част от денонощието е много по-спокойно и по-безопасно. Новите предни светлини реагират по-бързо, незабележимо за зрението и с по-голяма прецизност, отговаряща на конкретните условия на шофиране. Интелигентната система адаптира непрекъснато светлинния лъч с цел постигане на идеално осветяване на пътното платно пред автомобила. Резултатът е оптимална видимост във всяка ситуация без опасност от заслепяване на останалите участници в движението. “

Основният светлинен поток се регулира плавно в рамките на хилядни от секундата от два управляващи модула – единият свързан с фронталната видеокамера, а другият с предните светлини. Големият брой непрекъснато промянящи работата си съобразно условията LED елементи сполага за извънрено плавна и точна адаптация на светлинния поток. Осветената зона е по-голяма от преди, а зоните около насрещно приближаващите или движещите се платното отпред превозни средства се „изрязва“ много по-прецизно.

Обхватът и насочването на светлинния поток варират в зависимост от конкретната ситуация на пътното платно и зоната около него. Гамата от различни светлинни функции се простира от светлини за завой и лошо време, през градски и междуградски светлини, светлини за движение по магистрала до оптимизирани специално за паркиране настройки и режим на светлините. Специалистите на Opel са обърнали особено внимание на подобряването на работата на най-новата версия на IntelliLux LED® при движение с висока скорост по магистрала. При леви завои светлинният лъч достига по-надалеч отляво, така че водачът да вижда пътните знаци по-лесно и отдалеч. При десни завои в магистрален режим на светлините, светлинният лъч осветява по-интензивно и надалеч зоната вдясно, за да се избегне опасността от заслепяване на водачите на насрещно движещите се превозни средства.

Мощта на новата система IntelliLux LED® Pixel Light е нараснала значително. 84-те LED eлемента са подредени на три реда в извънредно тесните корпуси на всяка от предните светлини, наред с модулите на светлините за завой, късите светлини и характерно оформените дневни LED светлини в долната част.

Самоуверен, чист и елегантен – привлекателен нов дизайн на предната и задната част

„Новата Insignia продължава да надгражда нашата философия „Bold and Pure” („самоувереност и чистота”) в изпълнението на дизайна“, отбеляза отговорният за дизайна вицепрезидент на Opel Марк Адамс. „Новото оформление на предната част  подчертава елегантния, динамичен характер на Insignia, променяйки пропорциите така, че всичко да изглежда по-ниско, по-широко и изпълнено с типичното германско внимание към детайла.“

Новата радиаторна решетка с хромирана рамка е по-широка и се отличава с подчертано оформени ламели, а емблемата на Opel в средата на хромираната лайстна изглежда по-голяма. Самата хромирана лайстна се простира надясно и наляво, свързвайки се с дневните LED светлини, които вече са разположени в долната, вместо в горната част на всяка от предните светлини. Insignia изглежда по-ниска и по-широка и благодарение на оформлението на входните въздушни отвори с интегрирани светлини за мъгла.

Задната част на Insignia Grand Sport и Sports Tourer също се характеризира с ясно очертани  линии. Подобно на познатото вече оформление на комби версията,  долната престилка на Grand Sport ще включва и два тесни отвора вместо традиционните кръгли изпускателни тръби.

Тесните хоризонтални линии във външния дизайн продължават и в оформлението на интериора, където прецизно поставените хромирани акценти подчертават стилната атмосфера.

Пълна гама – нова цифрова видеокамера за обратно виждане, предупреждение за напречно движение на автомобили при маневри на заден ход и много други

В типичния за един истински флагман стил, Opel Insignia ще предложи пълен набор от системи за асистенция и информация на водача. Нова цифрова видеокамера за обратно виждане подобрява видимостта при извършване на маневри на заден ход, а безопасността при излизане от паркинги и гаражи с лоша видимост назад може да бъде повишена допълнително чрез функцията RCTA (Rear Cross Traffic Alert) за предупреждение за напречно движение на автомобили отзад. Системата използва радарни сензори и установява наличието на движещи се обекти в зоната зад Insignia на 90 градуса вляво и вдясно и на разстояние до 20 метра. Предупрежденията към водача се осъщаствяват със звуков сигнал и с информация на екрана на арматурното табло. Гамата от системи за асистенция на водача включва също:

  • Система за предупреждение за опасност от сблъсък отпред FCA (Forward Collision Alert) с функция за разпознаване на пешеходци и режим на самостоятелно аварийно спиране AEB (Automatic Emergency Braking)
  • Система за поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keep Assist)
  • Система за предупреждение за опасност в страничните мъртви ъгли SBSA (Side Blind Spot Alert)
  • Aдаптивен круз контрол АСС (Аdaptive cruise control) с функция за аварийно спиране
  • Система за разпознаване на пътни знаци ТSR (Traffic Sign Recognition)
  • Усъвършенствана система за подпомагане на паркирането APA (Advanced Park Assist)
  • Head-up дисплей, който дава възможност на водача да не отделя поглед от пътната обстановка

Гамата от инфоразвлекателни системи, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto, ще включва пълния спектър от Multimedia Radio и Multimedia Navi до Multimedia Navi Pro. Върховата система в гамата разполага с множество Connected Navigation услуги за навигация и свързаност. Благодарение на информацията за трафика в реално време, онлайн актуализацията на картовата информация и превантивната функция за водене по маршрута на базата на допълнителна информация в реално време, пътуването става много по-спокойно и приятно. Новите графични символи придават на навигационния екран по-свеж и по-модерен вид. Същото важи и за графичното оформление на контролните прибори. При инсталиран E-Call, автомобилът извършва автоматично спешно повикване при задействане на устройствата за притягане на предпазните колани или на въздушните възглавници. Помощта може да се извика и ръчно – само за секунда с просто натискане на червения бутон.

Новата Insignia ще предложи и високо ниво на комфорт. Като възможност за допълнително оборудване се предлагат ергономичи седалки с  AGR сертификат за водача и пътника отпред. Съвместимите модели смартфони могат да се зареждат безжично, а задният капак на комби версията Sports Tourer може да се отваря и затваря автоматично с движение на крака под сензорите в задната броня.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин