Новият Opel Grandland: Когато мечтите се сбъдват

2806
2024

„Германска енергия“ – Opel Experimental показва какво означава това до най-малкия детайл. Концептуалният автомобил, който беше представен за първи път на IAA Mobility миналата година, дава поглед към бъдещето на марката. Opel Experimental е много повече от дизайнерско виждане и разработка. Още с премиерата си той показа какво ще характеризира бъдещите модели на Opel – с дързък и изчистен дизайн, оптимално използване на пространството, както и най-новите технологии и изцяло електрическо задвижване. Първият сериен модел, който показва много детайли от Opel Experimental, е наскоро представеният нов Opel Grandland. Само няколко месеца след премиерата на Experimental, Grandland вече вдъхва живот на духа на концептуалния автомобил и въвежда много функции в производство. Следователно новият Grandland е отличен пример за това как дизайнерите и инженерите на Opel превръщат мечти и иновации в реалност – верни на мотото на годишнината „125 години автомобилопроизводство Opel“ „Завинаги напред от 1899 г.“.

Opel Experimental: Три ключови елемента за бъдещето на марката

С визионерския Opel Experimental, дизайнерите и инженерите дадоха първи поглед към бъдещата мобилност от Opel, която се характеризира с три ключови термина:

• Детокс – изчистен от излишни детайли: Opel Experimental има смел и изчистен дизайн и се фокусира върху най-важното.

• Модерен германски: Впечатлява със своите пропорции, интелигентни решения, високоефективно използване на пространството и най-новата технология за осветление, включително първата по рода си светеща емблема на Opel Blitz.

• Greenovation: Той е напълно електрически и намалява емисиите на CO2.

Всичко това – Детокс, Модерен германски и Greenovation са понятия които олицетворяват Германската Енергия – „German Energy“, която стои в основата на всеки модел носещ емблемата Blitz на Opel. И резултатът е най-новият сериен модел, новият Opel Grandland, проектиран и разработен в Рюселхайм и произведен в Айзенах.

Новият Opel Grandland: Мобилността на бъдещето, достъпна още днес

Новият Grandland впечатлява със своя дързък и изчистен стил, който се забелязва веднага в интериора и екстериора на модела. Новият 3D Vizor интегрира обновената емблема на бранда Opel Blitz, който е осветен за първи път, както и иновативната технология “Edge Light”. Новият Grandland е базиран на концепцията и дизайна на „Opel Compass“ – вертикалната и хоризонталната линия на визията на автомобила се сливат с „електрифицираната“ емблема на Opel Blitz в центъра.

Светещият Opel Blitz не е единствената иновация в осветлението на новия Grandland. Водещата в автомобилната индустрията система за фаровете Intelli-Lux Pixel Matrix HD Light също прави своя дебют. За първи път системата разполага с повече от 50 000 елемента и позволява разпределение на светлината с висока разделителна способност.

Изгледът отзад на автомобила разкрива още една премиера: новият Grandland е първият сериен модел на Opel, който интегрира осветените надписи OPEL, вдъхновени от Experimental, в центъра на своя светлинен подпис на геометричните линии на компаса. Освен това Opel набляга на подхода „Greenovation” за проектиране и производство на автомобил по начин, който пести ресурси: името на модела GRANDLAND вече не се появява с хромирани букви, а е щамповано в средата на задната врата.

Фокусиран върху най-важното: пестене на ресурси и без локални емисии

Интериорът на новия Opel Grandland е проектиран да бъде дързък, изчистен и ефективно използващ ресурсите. Хоризонталните линии – от арматурното табло до вратите – подсилват усещането за пространство и простор, докато 16-инчовият централен дисплей, който е леко наклонен към водача, и високата централна конзола излъчват спортен дух. Зад волана, широк, напълно цифров дисплей предоставя най-важната информация. Заедно с Intelli-HUD head-up дисплея, той гарантира, че водачите винаги могат да държат очите си на пътя и да се наслаждават на шофирането. Pure Mode може да бъде избран ръчно или автоматично. Това намалява съдържанието на Информационния център за водача, Head-up дисплея и централния екран до необходимия минимум, което допълнително свежда до минимум разсейването – „детокс“ в най-ясната му форма. Верни на подхода на Opel “Greenovation”, всички тъкани и покрития в интериора са направени от 100 процента рециклиран материал.

Новият Grandland, продължава стратегията за електрификация на Opel. Това е и първият Opel, който се базира на платформата Stellantis STLA, която е специално проектирана за електрически модели с батерии. Новата архитектура – ​​заедно с новата плоска опаковка на батерията с капацитет на батерията до 98 кВч, електромотор от ново поколение и други енергоспестяващи функции като термопомпата (стандартна в Германия) – гарантират, че новият Opel Grandland Electric може да измине до около 700 километра локално без емисии според WLTP. Когато се нуждае от презареждане, са му необходими само около 26 минути на обществена станция за бързо зареждане, за да се зареди до 80 процента от капацитета на батерията. По този начин новият Grandland Electric предлага ново ниво на електрическа мобилност и превръща визията на Opel Experimental в реалност по отношение на ресурсоспестяваща мобилност без компромиси.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин