Новият Opel Astra Sports Tourer: Успешен комби модел богат на традиции

2904
2016

Над 24 милиона продадени автомобила Opel Kadett и Opel Astra – впечатляващо число и изключително постижение за марката Opel. Подредени плътно един зад друг, всички произведени до момента компактни модели на Opel биха надхвърлили магическата граница от 100 000 километра и да формират автомобилна колона, която може да обиколи два пъти и половина земния екватор. Сега Opel отваря нова глава в историята на своя бестселър. Накратко може да се каже, че компактните автомобили на марката Opel последователно осигуряват достъп до индивидуалната мобилност за все по-широки и нови социални прослойки и не само това. Последните поколения на тези модели направиха достъпни за широк потребителски кръг доскоро познати само от висшите пазарни сегменти технологични решения като превъзходните системи на светлините AFL+ при Astra J и IntelliLux LED® в последното поколение на Astra например.

 

Сега Opel поставя началото на нова глава в историята на своя бестселър, продължавайки идеята за демократизация на технологичните нововъведения от високите автомобилни класове и съчетаването им в привлекателни продукти с експресивен и динамичен дизайн. Новият Astra Sports Tourer използва изцяло нова олекотена конструктивна архитектура, задвижва се изключително от най-новото поколение двигатели и предлага възможности и удобства, познати доскоро само от автомобилите във висшия клас. Изчистената линия на дизайна на Astra Sports Tourer от друга страна му придава по-атлетична линия откогато и да било преди. Накратко, новият модел съчетава висока ефективност с елегантност и дава нова дефиниция на компактния клас със своите върхови нововъведения. Затова не е изненадващо, че през март месец бе избран за Автомобил на годината 2016 за Европа.

 

Всичко започва с модела Kadett A Caravan през 1963 година. Марката Opel представя своя първи комби модел в компактния клас и веднага се превръща в лидер в този пазарен сегмент. От този момент нататък леките автомобили с практичност на ванове – т.е. „car a van”, се превръщат в неизменна част от гамата на всички нови поколения на Kadett и Astra. Моделът Astra H (2004-2010 година) беше последният компактен комби модел на Opel, носещ названието Caravan. Междувременно комби моделите извървяха пълния път на трансформация от работни коне до приятни спътници в модерния стил на живот.

 

От Kadett А дo Astra K – история на успеха, обхващаща десет поколения

 

1963-1965 година – Opel Kadett A – автомобилът на германското „икономическо чудо”

 

Големият багажник, изобилието от простор за шестима пътници благодарение на третия ред седалки , новият, динамичен двигател и ниските експлоатационни разходи са основните съставки на рецептата, донесла успаха на модела Kadett A. В периода дo 1965 година компанията Opel произвежда близо 650 000 екземпляра от него. Очертанията на каросерията изглеждат делово и са изключително модерни  за времето си. Долният ръб на прозорците е разположен ниско , панорамните прозорци осигуряват добра видимост, а декоративната ивица отстрани подчертава издължения силует на модела. Предните калници се заострят в посока към светлините. Вътрешното пространство се оказва извънредно впечатляващо за собствениците на традиционните за онова време малки модели. Пространството зад задния капак е истински багажник и дори отворът за зареждане на резервоара е изнесен отвън! “Opel Kadett, накратко – O.K.,” отбелязва рекламният отдел на Opel, който не може да противостои на изкушението да намекне за слабостите на конкуренцията от Волфсбург. “Никога повече няма да усещате мириса на бензин в багажника”, допълват те шеговито. Със своя модерен, разположен отпред двигател с водно охлаждане, Kadett има и друго важно предимство пред „костенурката”. Четирицилиндровият агрегат с работен обем 993 cм3 развива максимална мощност 40 к.с.

 

1965-1973 година – Opel Kadett B Caravan – „Автомобилът” с главна буква (“Das Auto”)

 

След латинското „А” идва „B”, a през 1965 година  първият модел Kadett е заменен от нова серия. Новата версия е с дължина над четири метра, с което значително надминава размерите на своя предшественик. Със своето багажно пространство с дължина 1.57 метра версията Сaravan се предлага от самото начало на продажбите на новото поколение. Що се отнася до модерната осанка, дизайнерите на модела определено черпят вдъхновение от колегите си отвъд океана. Нараства не само дължината, а и мощността на новото поколение. Инженерите на Opel увеличават диаметъра на цилиндрите на четирицилиндровата машина с по 3 мм, а мощността на базовия агрегат с 1 078 cм3 вече е 45 к.с. Желаещите нещо повече могат да се насочат към версията 1.1 S с повишена степен на сгъстяване и максимална мощност 55 к.с. Моделът Kadett бързо се превръща в пазарен успех с 2.6 милиона продадени екземпляра от месец септември 1965 до месец юли 1973 година. При това успехът му не се ограничава само в родната Германия – през 1966 година делът на износа достига 50 процента, а Kadett се приема радушно от клиентите в 120 cтрани по целия свят.

 

1973-1979 година – Opel Kadett C Caravan – атлетът

 

Фамилията на Kadett C е многолика – интелигентен семеен модел, шикозен комби автомобил с практичен заден капак или динамично спортно купе (GT/E) с бойна окраска. Общо 1.7 милиона от всички тях са произведени в периода между 1973 и 1979 година. Използващият задно предаване Kadett C дебютира през месец август 1973 с изчистен дизайн на каросерията и нова конструкция на предния мост с двойни напречни носачи. Cред характерните елементи в дизайна са плоската радиаторна решетка, предният капак с типичния за марката централен ръб и оформената като аеродинамичен спойлер предна престилка. “Kadett не само се държи изключително добре на пътя, но прави впечатление със своята прецизна конструкция, дизайн и изпълнение. Моделът се нуждае от малко поддръжка, ремонтопригоден е и е икономичен за експлоатация,” отбелязват тестовите експерти от “auto motor und sport” в брой 20/73 на германското специализирано автомобилно списание.

 

1979-1984 година – Opel Kadett D Caravan – моделът с предно предаване

 

Четвъртото поколение на следвоенния Kadett полага началото на нова ера в компактния клас автомобили на марката Opel. На изложението IAA през 1979 година, под формата на модерния Kadett D пред широката публика дебютира първият модел с предно предаване на Opel. Цялостните качества на продукта са наистина убедителни. Дължината на каросерията от 4,20 метра е само малко по-голяма от тази на предходния модел, но просторът в интериора превъзхожда значително пространството, предлагано при много от директните конкуренти. Но компановката на силовото предаване и задното окачване с торсионна греда не са единствените, които скъсват с традициите – Kadett вече разполага с новия 1.3-литров OHC (с горноразположен разпределителен вал) двигател във версии с 60 и 75 к.с. Революцията продължава с вариантите на купето, където в допълнение към просторното комби с максимален багажен обем до 1 425 литра, Opel предлага само fastback версии на модела. Сред другите технически модификации са по-стегнатата настройка на ходовата част с намален клиренс, новите тампони на кормилната уредба и вътрешновентилираните предни дискови спирачки. Общо 2.1 милиона екземпляра от Kadett D са произведени в периода между 1979 и 1984 година.

 

1984-1991 година – Opel Kadett E Caravan – световният шампион по аеродинамика

 

Вторият Kadett с предно предаване, произвеждан от 1984 дo 1991 година, получава европейската награда “Автомобил на 1984” и е абсолютен пазарен фаворит. С продажбите си в размер на 3 779 289 автомобила за целия период на производство, моделът се превръща не само в най-големия бестселър в историята на марката Opel до този момент, но и в световен шампион по аеродинамика. Инженерите на Opel определено удрят джакпота през 1984 година – използвайки технологичната основа на своя предшественик , Kadett E разполага с всичко необходимо, за да направи шеметна кариера. Със своя коефициент на въздушно съпротивление от 0.39 Kadett D е най-добър в своя клас, но постижението му направо бледнее на фона на резултата на неговия наследник. След като прекарва общо 1 200 часа във фини настройки в аеродинамичния тунел, вариантът с пет врати на модела Е постига сензационния за времето си коефициент от 0.32. Клиентите отдават дължимото внимание на новите форми и само след няколко месеца генерират продажби, които утъпкват пътя на поредния успех – през 1987 година Kadett E регистрира 625 000 продадени екземпляра в Европа. Към този момент комби версията вече се е изкачила на върха в своя клас. През 1987 година два модела Caravan с мощност 54 к.с. поемат на епично пътешествие с продължителност 30 000 километра от Аляска до Огнена земя, като и двата автомобила пристигат невредими до финала.

 

1991-1997 година – Opel Astra F Caravan – бестселърът

 

Цели 4.13 милиона екземпляра Astra F слизат от конвейерите в периода между 1991 и 1997 година, с което моделът се превръща в най-продаваният в историята на Opel до този момент. Развойната му дейност е фокусирана върху съчетанието от модерен дизайн и по-обширно вътрешно пространство, повишен комфорт и по-силно ударение върху опазването на околната среда. Наследникът на Kadett заимства името си от британския вариант на модела (от 1980 година четвъртото поколение на Kadett се продава във Великобритания като Vauxhall Astra). Версията Caravan е изключително популярна от самото начало. При своята нова звезда Opel поставят началото и на офанзива по отношение на безопасността. Всички версии на Astra предлагат активни предпазни колани с устройства за притягане на предните места, възможност за регулиране на коланите по височина, седалки с мерки против „гмуркане” под предпазния колан и защита от страничен удар с двойни тръбни елементи във всички врати. За първи път всички двигатели са оборудвани с каталитични конвертори.

 

1998-2004 година – Opel Astra G Caravan – многофункционалният модел

 

През пролетта на 1998 година на пазара излиза новата Astra и от самото начало моделът се предлага като хечбек с три и с пет врати и като комби Caravan. Оригиналният и прогресивен дизайн, динамичните ходова част и технология на задвижване, както и близо двойното увеличение на стабилността на каросерията на огъване и усукване  в сравнение с предходния модел са само някои от характеристиките на изцяло новото, второ поколение на Opel Astra. Цялостното галванично покритие на каросерията на новия модел играе ключова роля в намаляването на обезценяването и запазването на стойността на автомобила при повторна продажба. Мерките за повишаване на активната безопасност са разширени с увеличаването с 30 процента на светлинния поток от предните светлини с прозрачни стъкла и халогенни осветителни тела H7, както и с изцяло реконструираната ходова част Dynamic Safety (DSA). Моделът съчетава комфорта на возене с динамично и сигурно поведение на пътя дори при високо натоварване. Междуосното разстояние е увеличено с около единайсет сантиметра, давайки възможност за разширяване на вътрешния простор и преди всичко на пространството за краката на пътниците на задните седалки и на багажния обем, който вече достига максимум от 1 500 литра.

 

2004-2010 година – Opel Astra H Caravan – победителят

 

С гамата от дванайсет двигателя с мощност в диапазона от 90 дo 240 к.с. (OPC) и седемте варианта на каросерията, възможността за индивидуален избор при продадената в тираж над 2.7 милиона екземпляра Astra H е наистина изключителна по рода си. При излизането си на пазара през месец март 2004 година, третото поколение на Opel Astra впечатлява със своя прогресивен дизайн, високи динамични характеристики и множество технологични нововъведения, спечелвайки веднага множество сравнителни тестове в специализираните автомобилни издания. Сред технологичните акценти при Astra са адаптивната система на ходовата част IDSPlus с електронно безстепенно управление на работата на амортисьорите Continuous Damping Control (CDC), които до този момент се предлагат само в автомобилите от луксозния клас и при скъпите спортни модели, както и с адаптивната система на предните светлини Adaptive Forward Lighting (AFL) с динамично насочване в завой. Astra се отличава и с висока степен на безопасност. Независимата организация за защита на потребителите в областта на пътната безопасност Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) отличава новата Astra с най-високата оценка от пет звезди по отношение на защитата на възрастните пътници в автомобила.

 

 

2010–2015 година – Opel Astra J Sports Tourer – дизайнерското творение

 

Пластична артистичност в съчетание с германска прецизност – динамично оформената комби версия излиза на пазара една година след варианта хечбек с пет врати и за първи път носи името Sports Tourer. Opel Astra J не само се превръща във въплъщение на стилистичната философия на марката, но предлага на водача и пътниците и множество технологични решения, които вече са дали своя решителен принос за успеха на бестселъра в средния клас Insignia. Фронталната видеокамера Opel Eye разпознава пътните знаци и информира водача за актуални ограничения на скоростта или забрани за изпреварване. Системата подава и предупреждение при опасност за неволно напускане на лентата за движение. Благодарение на адаптивната система на предните светлини AFL+, Astra буквално може да наднича зад ъгъла и при необходимост да премине на къси или на дълги светлини. Ходовата част може да бъде допълнена с мехатронната система FlexRide, която дава пълна възможност за изява на динамичния талант на Astra Sports Tourer. Водачите на Astra имат възможност да се възползват и от предимствата на новото поколение предни седалки, разработени в съответствие с последните достижения в областта на безопасността и ергономията и са отличени със сертификат за одобрение от здравните експерти по ортопедия на независимата германска организация AGR (Инициатива за здравето на гърба).

 

От 2016 година – Opel Astra K Sports Tourer – Качественият скок

 

С до 190 кг по-лек, със значително по-просторен интериор въпреки почти идентичните с тези при предходния модел външни размери и енергийно по-ефективен благодарение на задвижването единствено и само от двигатели от най-ново поколение – новият Opel Astra Sports Tourer е истински качествен скок в развитието, който отбеляза своята световна премиера на международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт през месец септември. Новото поколение на комби модела в компактния клас се предлага при официалните представители на марката Opel от месец април 2016 година.  Цените за новата Astra с 1.4-литров бензинов двигател започват от едва 28 945 лева – с нито стотинка повече от тези на нейния предшественик (препоръчителна цена с включен ДДС за България; Astra Sports Tourer 1.4 с максимална мощност 74 кВт/100 к.с.и разход на гориво при комбиниран цикъл 5.7-5.5 л/100 км и емисии на CO2 (средно): 131-127 г/км). Повече от половин столетие след като бе представен в модела Kadett, двигателят с работен обем 1.0 литра се завръща под предния капак на компактен модел от марката Opel. Ho сега той е с почти два пъти по-висока максимална мощност, използва схема с три цилиндъра и постига  77 кВт/105 к.с. благодарение на системата за директно впръскване на горивото Direct Injection и принудителното пълнене с турбокомпресор. Tози двигател превръща новата Astra и в екологично най-чистия и най-икономичен автомобил с бензинов двигател в компактния клас на пазара (разход на гориво при комбиниран цикъл 4.5-4.3 л/100 км, емисии на CO2 (средно): 103-100 г/км)

 

Следвайки стъпките на своя предшественик, новият Sports Tourer прави впечатление и с модерните печелещи награди технологии в областта на светлините. Той е първият автомобил в компактния клас, при който се внедрява адаптивната, използваща изцяло LED елементи матрична технология на предните светлини IntelliLux LED® – модерно и високоефективно решение, което до момента бе запазено само за представителите на престижните модели от по-високите класове. Сред новите електронни системи за подпомагане на водача са също функцията за разпознаване на пътни знаци TSA (Traffic Sign Assist), системата за поддържане на лентата на движение (Lane Keep Assist) с предупреждение при опасност от неволното й напускане (Lane Departure Warning), както и индикаторът за дистанция до движещия се отпред автомобил (Following Distance Indication) и за предупреждение за опасност от сблъсък отпред (Forward Collision Alert) с функция за аварийно спиране с цел предотвратяване и намаляване на последствията от евентуалния сблъсък (Collision Imminent Braking). В допълнение към всичко това, новата Astra K за пореден път допринася за отличния комфорт на водача и неговия спътник с представянето на новоконструираните ергономични предни седалки със сертификат за одобрение от независимите специалисти на организацията AGR. Tези нови предни седалки вече могат да бъдат допълнени и с функции за вентилация и масаж. Убедителни аргументи, които спомогнаха за това новото поколение на Astra да спечели наградата Автомобил на годината 2016 за Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин