/ Новият Opel Astra е звездата в годината на юбилеи на германския автомобилен производител

Новият Opel Astra е звездата в годината на юбилеи на германския автомобилен производител

2022 година беше запомняща и забележителна за Opel във всяко едно отношение: в продължение на 160 години марката с „Blitz“ работив в посока да направи иновациите достъпни за широка аудитория. Това бе спазено и в годината на на юбилея на бранда с представянето на новия Opel Astra, който още с лансирането си впечатли както експерти, така и клиенти. Други бестселъри за годината са Opel Mokka, най-продаваният електрически автомобил в своя сегмент в Германия, и Opel Corsa, който отпразнува своя 40-ти рожден ден. Електрическата Corsa-e Rally направи изключително представяне в ADAC Opel e-Rally Cup, първият шампионат за електрически автомобили от една марка в света. В бъдеще Opel ще предлага още по-динамично ежедневно изживяване при шофиране с моделите на наскоро представената под-марка GSe. Opel непрекъснато развива иновациите за устойчива мобилност в своите търговски превозни средства: например, първият Opel Vivaro-e HYDROGEN със задвижване с водородни горивни клетки вече се използва от клиенти. Днес Opel предлага 12 електрифицирани модела в своето портфолио.

Тези и още повече акценти са показани в наелектризиращия видеоклип „Най-доброто от Opel“ в Opel Highlights 2022.

„2022 г. беше изключителна година за Opel“, каза изпълнителният директор на Opel Флориан Хютл. „С пускането на пазара на новата Astra, електрифицирана за първи път, ние навлязохме в нова ера. Нашите модели Corsa и Mokka – които също са електрически – доказват какво правят истински бестселъри в сегмента на малките автомобили и субкомпактните SUV. Ние следваме нашата идея за електрификация на пълната гама превозни средства на марката, като предлагаме и микробуса с водородни горивни клетки Vivaro-e HYDROGEN. В това отношение 2022 г. беше година, в която продължихме да вървим напред към развитието за превръщане в изцяло електрическа марка в Европа.“

История на успеха: 160 години Opel, 40 години Opel Corsa, 30 години Opel в Айзенах

През 2022 г. Opel отбеляза много специален юбилей: преди 160 години Адам Опел полага основата на компанията в Рюселсхайм, която се развива от производител на шевни машини до най-големия производител на велосипеди в света до международно значима автомобилна марка. 160-годишната история на Opel показва, че марката винаги се е стремила да излиза извън пословичните рамки и да изненадва клиентите с изключителни решения предоставяйки им иновации, които са познати от модели от по-високите класове.

Тази година един от най-големите бестселъри на германския бранд отпразнува своя 40-ти рожден ден: Opel Corsa направи революция в класа на малките автомобили с премиерата си през 1982 г. и все още се радва на голяма популярност сред клиентите със своето шесто поколение. Сегашната Corsa е един от най-популярните малки автомобили в историята. Електрическият Opel Corsa-e спечели „Златен волан 2020“ и се представя успешно в моторните спортове. Opel отпразнува тази годишнина с пускането на лимитираната серия „Opel Corsa 40“, в която са съчетани модерни технологии с акценти с препратки към първото поколение Corsa.

Производството на автомобили Opel в Айзенах също отбеляза юбилей: моделите на бранда Opel слизат от производствената линия в завода в Тюрингия, разположен в централна Германия, в продължение на 30 години. Три десетилетия, които промениха облика на целия регион и през които заводът се обновява постоянно, за да може днес да се произвеждат модели на бъдещето, какъвто например е и Opel Grandland и разбира се Grandland Plug-in хибрид.

Новият Opel Astra: От премиерата на модела до „Златен волан 2022“

2022 бе белязана и от успеха на новия Opel Astra. През май шестото поколение отбеляза своята премиера – оборудван с иновативни технологии като напълно дигиталния кокпит Pure Panel, фарове с адаптивната система Intelli-Lux LED® Pixel Light без отблясъци, с изчистен, без излишни елементи дързък дизайн, носещ новото лице на марката Opel Vizor. За първи път модела се предлага и като електрифициран plug-in хибрид. Astra предизвика голям интерес сред клиентите, които веднага започнаха да правят поръчки.

Читателите и експертното жури на AUTO BILD и BILD am SONNTAG са съгласни, че Opel навлиза в нова ера с Astra. Те наградиха Astra и Astra Sports Tourer със „Златен волан 2022“ през есента. Най-новото поколение на най-продавания модел победи силната конкуренция, за да спечели една от най-престижните награди в автомобилната индустрия като „Най-добър автомобил до €50 000“.

В същото време „Auto Oscar“ отиде в Рюселсхайм за трети пореден път. През 2020 г. Opel Corsa-e спечели желаната награда, а миналата година Opel Mokka-e взе най-високото отличие. Mokka-e се превърна в бестселър със своя дизайн, технологии и пригодност за ежедневна употреба. През октомври и ноември това беше най-продаваният изцяло електрически автомобил в B-SUV сегмента в Германия. През ноември близо 65% от всички клиенти на Mokka избраха електрическия вариант, с батерии и без вредни емисии.

Динамичен, вдъхновяващ и електрифициран: новата под-марка GSe

През есента Opel обяви: „GSe“ се завръща в нов, свеж вид. Докато преди съкращението е означавало „Grand Sport injection“, сега то се превръща в новата спортна подмарка на Opel и означава „Grand Sport electric“. Моделите на Opel GSe съчетават отлична динамика на шофиране с иновативна електрификация и ще бъдат начело на съответната моделна серия в бъдеще. Plug-in хибридите Opel Grandland GSe (разход на гориво според WLTP: 1,3 л/100 км, CO2 емисии 31-29 g/km; и двете комбинирани, претеглени, предварителни стойности), както и Astra GSe и Astra Sports Tourer GSe (гориво разход според WLTP4: 1,2-1,1 л/100 км, CO2 емисии 26-25 г/км; и двете комбинирани, предварителни стойности) ще бъдат налични скоро на пазара.

Opel електрифицира моторните спортове: Впечатляващ рали рекорд през 2022

Opel електрифицира международните ралита през сезон 2022. Лоран Пелие и Opel Corsa Rally4 доминираха в Юношеския европейски рали шампионат (JERC), спечелвайки петата юношеска европейска титла за Opel. ADAC Opel e-Rally Cup се утвърди като първата електрическа рали купа от една марка в света и продължи своя възход. На рали писти, които бяха колкото изискващи, толкова и разнообразни, отборите се бореха за точки и трофеи в състезанията на Opel Corsa-e Rally. По този начин организаторите показаха как електрическият рали спорт може да вдъхнови. Догодина купата влиза в третия си сезон!

От Opel Rocks-e до Opel Vivaro-e HYDROGEN: E-офанзивата e в разгара си

Дори с най-малките и най-големите модели в портфолиото на Opel, производителят върви в посока на електрификацията. Opel Rocks-e дава възможност за мобилност на младите хора от 15-годишна възраст в Германия и внася глътка свеж въздух в сегмента на леките автомобили като иновативно електрическо превозно средство за двама. Първите клиенти са зад волана на Opel Vivaro-e HYDROGEN от тази година. Иновативният ван с водородни горивни клетки показва колко многофункционална може да бъде електрическата мобилност в търговския сектор. Това е идеалното решение за клиенти на автопаркове, които искат да изминават дълги разстояния без локални емисии и се нуждаят от бързо зареждане с гориво. Когато е напълно зареден, той може да измине до 400 километра (според WLTP). Зареждането с водород отнема само три минути.

2022 година беше много важна за Opel с лансирането на новите модели и допълването на електричаската гама, като част от посоката, която марката следва, а имено да се превърне в изцяло електрически бранд в Европа до 2028 г. Това е точно пътят, по който компанията ще продължи да върви и през следващата година – с модели като първия напълно електрически  Opel Astra Electric и множество други иновации.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин