Новият Nissan Z ще се появи с V6 мотор и евентуално 400 к.с.

1709
2020

Nissan показа прототип, който би могъл да ни даде насока, как ще изглежда новия 370Z. Под капака на автомобила: V6, двигател с над 400 к.с.

Най-после Nissan ни показа, как ще изглежда новият Z! Както личи от името му Z Proto е само прототип, но изглежда като сериен автомобил. При това от Nissan са обединили в модела есенциални компоненти от всички поколения на модела. Още самата форма на Z със силно скосен покрив и дълъг преден капак е традиционна. Капкообразните фарове напомнят на първия модел – 240Z от 70-те години – докато правоъгълната радиаторна решетка цитира актуалния  Z – при Z Proto тя е с по-големи размери.

Задницата е нова интерпретация на 90-те години: широко, тъмно стъкло под загатнатия спойлер на задния капак приютява хоризонталните задни светлини – както навремето при 300ZX. 

Новата, внушителна и трапецовидна предна броня е от 320Z и 370Z, а друг симпатичен детайл е надписът на капака на багажника: „Fairlady Z“. Джантите са 19-цолови, а по предния сплитер, задната броня и праговете има карбонови елементи. По отношение на размерите Z Proto е малко пораснал в сравнение с 370Z: а дължината си от 4,38 метра той е с 12 см по-дълъг. Широчината му е 1,85 метра, а височината – 1,31 – идентични с тези на предшественика.

Интериор с дигитален скоростомер

Ако сте запознати с 370Z, значи ще се ориентирате и с интериора на Z Proto. Скоростомерът е дигитален, а централният дисплей е нов и с по-големи размери. Уредите остават кръгли, но с редуцирания брой превключватели и бутони. И разбира се седалките отново са две – спортни. При Z те са тапицирани с кожа и алкантара.

Възможни са до 405 к.с.

Обратно на тенденциите, от Nissan не са избрали електрифициран вариант на модела. Под капака на Z Proto е монтиран битурбо V6 двигател с работен обем от 3 литра, комбиниран с 6-степенна трансмисия. Все още няма официални данни, единствено информацията, че новият Z ще има по-голяма мощност от предшественика си. При Nizmo-модела тя беше 344 к.с. Според слуховете двигателят е от Infiniti Q60 Red Sport 400. В такъв случай на разположение биха били 405 к.с. и 475 Нм максимален въртящ момент. Дали това е така и как точно ще изглежда серийният автомобил – ще разберем през 2021 г. Тогава Nissan ще представи новия Z.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин