/ Новият Mercedes G-клас за специалните части

Новият Mercedes G-клас за специалните части

Голям, ръбест и тежък: Mercedes G-клас е доста внушителен в трафика, но всъщност не сте видели нищо от този офроудър!

Военно-промишленият концерн Райнметал показа на провеждащото се в момента най-голямо в света изложение за военна техника, Eurosatory в Париж, G-клас във военна униформа: Caracal. Името на афро-азиатската, средно голяма дива котка е култово! Бърз, маневрен и с двойно задвижване за всякакви предизвикателства!

Неговата област на приложение: транспортиране на парашутни и специални части. Моделът е създаден в сътрудничество между Rheinmetall, Mercedes-Benz и ACS (Armoured Car Systems). G-клас е предпочитан като преработен автомобил за специалните части на армията от дълги години.

С оръжия и дизелов 6-цилиндров двигател

В зависимост от областта на приложение Caracal може да бъде оборудван по различен начин. Леката конструкция може да бъде оборудвана с предпазни елементи за балистична защита и обезвреждане на мини. Естествено Caracal превозва и оръжия: от стандартни оръжия за пехотата и противотанкови оръжия до турелни установки.

6-цилиндровият Euro III дизелов мотор разполага с 249 к.с., като с него тежащият 4900 кг може да вдигне официално максимална скорост от 140 км/ч. Неофициално военните транспортни средства винаги имат резерви.

Caracal ще се произвежда серийно от 2023 г.

Модулният дизайн на Caracal и двете междуосия позволяват парашутни операции в най-различни роли: автомобил за превозване на личния състав, за санитарна служба или за логистика. В товарното пространство на хеликоптера CH-53K King Stallion или CH-47F Chinook могат да се поберат до 2 такива автомобила.

Идва точно в подходящия момент! В началото на юни стана ясно, че Бундесверът (германската армия) трябва да получи 60 тежки транспортни хеликоптера от модела Chinook. Така в комбинация с Caracal се повишава възможността за придвижване във военни региони.

Caracal ще се произвежда в голяма серия от 2023 г. Rheinmetall предлага съпорт по време на целия цикъл на живот от 20 години.

Още през 2014 г. Mercedes показа на Eurosatory Long Range Patrol Vehicle (накратко: LRPV) на базата на 6×6 G-клас. Той бе предназначен за специалните части в Северна Европа. През 2016 го последва Multi-Role Vehicle на базата на G-клас. Той притежаваше дори седалки тип корито. Предшественикът на Caracal.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин