Новият LBX нарушава стереотипите за дизайн на Lexus

2011
2023

Lexus пренаписа собствените си правила при разработването на изцяло новия градски кросоувър LBX, не на последно място в преосмислянето и промяната на някои от най-познатите стилистични решения на марката. Този радикален нов модел със самозареждащо се хибридно електрифицирано задвижване – най-компактният досега, носещ марковия знак на Lexus – демонстрира стил, който го отличава от по-големите му събратя и е израз на намерението му да завладее сърцата и умовете на нова група клиенти за марката.

В него ще можете да откриете още един елемент на изненада, защото „имплантираният“ стил на SUV отчасти е вдъхновен от формата на традиционните японски оризови сладки Kagami-Mochi – още един от примерите за това как Lexus прави препратки към естетиката на наследството в стилистиката на своите съвременни дизайни.

Екипът, създал LBX, е насърчен от ръководство на компанията да приложи свежо мислене, развивайки принципите на дизайна на Lexus Next Chapter, които дефинират последното поколение модели NX, RX и RZ. Намерението е да се създаде автомобил за града със силна визуална привлекателност за по-младите, интелигентни европейци, които предпочитат премиум качество, съчетано с по-небрежен, съвременен вид и усещане.

Това е Lexus, в който ще се почувствате като у дома си, шофирайки с джинси и маратонки, като същевременно с това оценявате и се наслаждавате на лукса и първокласното качество на изработка, утвърдени от времето като отличителни белези на марката.

Нищо не показва по-ясно намеренията на дизайнерите от начина, по който е реализирана стилистиката на предната част на LBX, който представя новото „лице“ на Lexus. Вретеновидната решетка, отличителна черта на всеки модел на Lexus повече от десетилетие, е преосмислена и реализирана като по-малък общ елемент без рамка, който се слива визуално с повърхностите на каросерията.

Благодарение на компактния ДВГ на хибридното задвижване, предният ръб на капака над него е снижен, малко под нивото на фаровете, черпейки по този начин от решителния външен вид “Resolute Look”, който характеризира моделите на Lexus, създадени в началото и в последвалите години на първото десетилетие на 21.век. Свежите детайли включват интелигентно интегриране на дневните светлини и мигачите в едно цяло, с познатия „L“ мотив на Lexus, обърнат, за да сочи към посоката на завоя.

Излъчването за сила и усещането за солидност традиционно са част от характерния за SUV моделите външен вид. Въпреки компактните си размери обаче, LBX също се стреми да демонстрира този дух. Погледнати отстрани, класическите елементи, които са в основата на въпросния характер, са ясно видими и включват къси надвеси като предпоставка за динамична визия и разпределение на теглото, осигуряващо по-добра управляемост, както и силно разширени предни и задни калници. Постигането на стегнати, мускулести форми на повърхностите около задните врати се оказва едно от най-трудните предизвикателства, но това е ключов елемент за създаване на впечатляващо присъствие на автомобила на пътя.

Погледът се привлича по естествен начин и от 18-цоловите колела, които имат важна роля за създаване на усещане за динамика и стабилност на LBX, принос за които има и ниският му център на тежестта. Визуалното послание е, че това е автомобил, който можете да шофирате с увереност, независимо дали става дума за движение по градските улици, за изследване на селските пътища или пътуване по магистралата.

Вдъхновението за мощните пропорции на LBX идва от един изненадващ източник – оризовите питки Kagami-Mochi, които са традиционно японско предложение за Нова година, свързано с религията. Те са направени от два диска – малък, поставен върху по-голям. Когато наблюдавате LBX откъм задната част, този баланс на формите се отразява в компактната „кабина“ на автомобила, разположена над излъчваща мощ и солидност долна част – друг визуален знак, предполагащ нисък център на тежестта и стабилно поведение на пътя. 

Преместването на регистрационния номер надолу към задната броня позволява създаването на по-голяма, изчистена повърхност на задната врата, която, от своя страна дава възможност надписът LEXUS да добие по-силно присъствие и ярко изразен вид. Подобно на други SUV модели на Lexus, при LBX има лента за задни светлини и тук тя получава собствен, специален дизайн. Формата и се простира отвъд повърхностите на задния капак и продължава до задните калници, подчертавайки широчината и солидния вид на автомобила.

Дизайнът, разбира се, не е само привлекателен общ външен вид: на много места могат да бъдат открити фини детайли, за да се постигнат възможно най-добрите аеродинамични характеристики. Това от своя страна е важен фактор за осигуряване на стабилно управление на автомобила и намаляване на разхода на гориво. Покривът, флуидно оформеният спойлер и задните комбинирани светлини са създадени така, че да насочват по оптимален начин въздушния поток около автомобила. Долните лайстни на страничните прозорци се сливат  с повърхностите на каросерията, а перките в долните ръбове на страничните прагове допринасят за подобряване на аеродинамичната ефективност. Те се съчетават с прецизно оформените ъглови части на предната броня и страничните детайли на задната броня.

За да подчертае силния характер на линиите на LBX, Lexus предлага избор от лакови покрития на каросерията, които включват дълбоки нюанси на червено, жълто и синьо, както и възможност за поръчване на впечатляващо двуцветно изпълнение с контрастен черен покрив и колони.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин