Новият Jaguar XE 300 Sport Edition: ледeният крал

2004
2018

Новият Jaguar XE 300 SPORT направи своя дебют, като постави уникален рекорд за обиколка. Специалното издание на спортния седан стана първият автомобил, завършил скоростна обиколка на най-дългата изкуствена ледена писта на открито в света – във Flevonice (Холандия), но трябваше да победи кънкьор – златeн медалист в Зимните олимпийски игри, за да отбележи рекорд за най-добро време.

След като донесе златен медал на Унгария в щафетата на 5000 м на Зимните олимпийски игри 2018, състезателят по шорттрек Шаолин Шандор Лю постави висока летва, преодолявайки пистата във Flevonice Sports и Funpark за 4 минути и 4 секунди.

За да направи надпреварата за най-добро време на ледената писта още по-оспорвана и драматична, приятелката на Шаолин – състезателката за отбора на Великобритания Елис Кристи – бе част от отбора на Jaguar. С Елис на седалката до водача XE 300 SPORT се възползва максимално от усъвършенстваните технологии на Jaguar за задвижване на всички колела и постигане на сцепление, за да запази своята стабилност. Ръководителят на разработките за стабилност на Jaguar Шон Хоуи направи обиколка на пистата за 3 минути и 3 секунди със средна скорост от 59 км/ч.

 Оставайки верен на ДНК-то на спортен автомобил на Jaguar, новият 300 SPORT е оборудван с усъвършенствания 2-литров бензинов двигател Ingenium с 300 к.с., който изстрелва XE от 0 до 100 км/ч за 5,7 секунди. С въртящ момент от 400 Нм, неговото безпроблемно ускорение по 3-километровата ледена писта бе твърде голямо изпитание за олимпийския шампион.

Новият 300 SPORT се присъединява към гамата XE и се предлага като версия на XF и XF Sportbrake с уникални елементи на екстериорния и интериорния дизайн. Докато XE е оборудван ексклузивно с 2-литров бензинов двигател Ingenium с 300 к.с., XF и XF Sportbrake се предлагат и с 3,0-литровия дизелов двигател TDV6 на Jaguar с 300 к.с.

Всички бензинови двигатели вече са оборудвани с филтри за твърди частици, за да бъдат още по-екологични. Високоефективните филтри са идеално интегрирани улавят ултрафините частици, когато отработените газове преминават през тях. При нормални условия на шофиране уловените частици се окисляват в CO2  и филтърът се регенерира, щом водачът вдигне крак от педала на газта.

Всички версии 300 SPORT съдържат уникални детайли в цвят Dark Satin Grey, включително капаците на страничните огледала, задния спойлер и рамката на предната решетка, наред с емблемата 300 SPORT на предната решетка и капака на багажника. Отличителни 19- или 20-цолови джанти с покритие Satin Technical Grey са ексклузивни за специалното издание, заедно със спирачни апарати с брандинг 300 SPORT. Клиентите могат да избират от три екстериорни цвята: Yulong White, Indus Silver и Santorini Black, като XE се предлага и в цвят Caldera Red.

Специалните акценти на дизайна продължават в интериора с жълт контрастен шев на волана, седалките, облицовката на вратите и подлакътника. Други модификации включват прагове на вратите с брандинг 300 SPORT (с осветена опция за XF), спортни мокетни стелки, волан с емблема и подглавници с релефно лого.

XE, XF и XF Sportbrake предоставят на клиентите по-голяма свързаност, благодарение на усъвършенстваната информационно-развлекателна система Touch Pro с 10-инчов сензорен екран на Jaguar, която се предлага като стандартно оборудване.

Други стандартно оборудвани подобрения в дизайна при трите модела включват метални прагове на вратите с надпис Jaguar (осветени прагове във версиите XF), хромирани рамки на страничните огледала, хромирани шевове на седалките за всички електрически седалки, премиум мокетни стелки, полирани метални педали и вътрешно огледало без рамка Infinity с автоматично затъмнение.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин