НОВИЯТ JAGUAR XE: ПОДОБРЕН ЕКСТЕРИОР, ИЗЦЯЛО НОВ ИНТЕРИОР И ИНТУИТИВНИ НОВИ ТЕХНОЛОГИИ

2702
2019

Новият Jaguar XE е с подобрен екстериорен дизайн, изцяло нов луксозен интериор и още по-модерни технологии.

Обновеният екстериорен дизайн придава на XE по-целеустремен и самоуверен вид. Надграждайки красивите пропорции на оригиналния модел, стремежът към още по-спортно излъчване за новия XE вдига нивото със съвременни дизайнерски щрихи, вдъхновени от спортния автомобил F-TYPE. XE изглежда по-широк и по-нисък от преди, с по-големи отвори отпред, дръзки графични линии и атлетични форми, загатващи за динамиката и усъвършенстваната аеродинамика на автомобила.

Нови изцяло LED предни фарове с впечатляващите характерни дневни светлини с     J-образен контур създават още по-целеустремен външен вид. Задната част на автомобила се отличава също с нов дизайн на бронята и по-тънки изцяло LED задни светлини с обновена характерна графика, която акцентира върху визуалната ширина на автомобила, придавайки на XE по-стабилен вид.

За още динамичен характер, моделите R-Dynamic включват допълнителни елементи в екстериорния дизайн, включително изваяни повърхности, вдъхновени от малките крила на самолетите, детайли от тъмна мрежа на задния дифузьор и алтернативни стилове джанти. В интериора спортните препратки продължават със седалки в спортен стил с контрастен шев, пера за смяна на предавките в цвят Satin Chrome и прагове на вратите R-Dynamic.

Красиво изработеният изцяло нов интериор се отличава с широка употреба на меки на допир материали, първокласни фурнири и изцяло нови облицовки на вратите, които подобряват изживяването за шофьор и пасажери, както и го правят по-практичен. Луксозният и технологичен интериор на новия XE осигурява повече комфорт, качество и свързаност за всички пътници. Всеки един аспект в купето е усъвършенстван за повече удобство, подобрени места за съхранение на вещи и увеличен комфорт за пътниците.

Взаимстваните от F-TYPE селектор на предавките SportShift и превключвател JaguarDrive Control са разположени на обновената централна конзола.

Нов волан, като при изцяло електрическия I-PACE, съдържа невидими преди да светнат графики и капацитивни бутони за интуитивен контрол на основните функции.

Новият XE е също най-интелигентният и най-свързаният автомобил на Jaguar досега. Информационно-развлекателната система Touch Pro Duo на Jaguar, като при I-PACE, също е налична за първи път, предоставяйки инстинктивен контрол чрез два елегантно интегрирани сензорни екрана с висока резолюция. Безжично зареждане на устройства и технологията Smart Settings също се появяват за първи път при XE.

Първото в сегмента вътрешно огледало за обратно виждане ClearSight подобрява безопасността и удобството, като осигурява на водача свободен изглед към пътя отзад. С помощта на обърната назад широкоъгълна камера системата подава изображения към екрана с висока резолюция върху вътрешното, безрамково огледало за обратно виждане – високите пътници отзад, затруднената видимост или дъждът не са никакво препятствие при маневриране.  

Иън Калъм, Директор Дизайн на Jaguar, сподели: „Уникалността на XE е неговата завършеност. Клиентите получават пълен пакет напредничав дизайн, иновативни технологии и изключителна динамика. Ние не правим обикновени неща и новият XE е олицетворение на това. С екипът ми чувстваме огромно удовлетворение от това да подобрим автомобил, който познаваме толкова добре; ние сме живели с него, ние разбираме характера му и е чудесна възможност да направим един страхотен автомобил още по-добър. С новия XE направихме точно това по всеки възможен начин.“

Олекотената конструкция на каросерията на Jaguar XE, с увеличено съдържание на алуминий, продължава да играе основна роля за пъргавото управление, изключителната безопасност и икономичност на автомобила. Алуминият съставлява 75 % от каросерията и се съчетава с утвърдени системи за задвижване на задните или на всички колела, окачване с двойни носачи отпред и тип Integral Link отзад плюс някои от най-модерните двигатели на Jaguar за динамично управление и производителност.

Стандартно оборудване при всички модели на XE, Динамичният режим усилва спортния характер на автомобила с по-бързи смени на предавките, по-директна отзивчивост на педала на газта и по-тежък волан. Водачите могат да променят усещането при шофиране още по-лесно благодарение на опционалната система Конфигуруема динамика. Тази функция им позволява да конфигурират автомобила според личните си предпочитания, като изберат настройки Comfort или Dynamic за двигателя, скоростната кутия и кормилното управление от централния сензорен екран. Когато присъства в спецификациите, функцията Адаптивна динамика непрекъснато регулира амортисьорите, за да предоставя оптимален баланс между комфорт и финес във всеки един момент и при всякакви условия.

Новият XE съдържа автоматична трансмисия като стандартно оборудване и се предлага във варианти със задвижване на задните и на всички колела. Модерната система на Jaguar за задвижване на всички колела (AWD) с въртящ момент при поискване и технологията Intelligent Driveline Dynamics поддържат усещането и пъргавината, характерни за задвижването на задните колела на XE, като същевременно подобряват динамиката, тягата и увереността на водача при всякакви метеорологични условия. Бензиновият двигател с 300 к.с., оборудван със задвижване на всички колела, ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,4 секунди.

Новият XE е наличен с гама екологични и икономични бензинови и дизелови двигатели Ingenium. 2,0-литровият бензинов Ingenium е наличен с 250 к.с. и 300 к.с.  обозначени с емблемите P250 и P300 съответно, докато икономичният дизелов Ingenium със 180 к.с., обозначен с емблемата D180, предоставя 430 Нм въртящ момент и разход на гориво от 4,9 л/100 км.

Спецификациите за първото ниво на оборудване на Jaguar XE сега съдържат автоматична трансмисия, 18-инчови джанти, електрически кожени седалки, изцяло LED предни фарове и задни светлини с обновена характерна графика, помощ при паркиране на преден и заден ход, камера за обратно виждане и асистент за придържане в лентата. Клиентите могат да избират между нива на оборудване S, SE и HSE, като всяко от тях е налично и със спортен облик R-Dynamic. Гамата опционални пакети осигуряват още по-голяма персонализация:

  • Пакет Dynamic Handling: Конфигуруема динамика, Адаптивна динамика, Мощни спирачки, Оцветени спирачни апарати, Спойлер на капака на багажника
  • Пакет Cold Climate: Отопляемо предно стъкло, Отопляем волан, Умиватели на предните фарове
  • Пакет Business (само при модели S): Connected Navigation Pro, Пакет Online, Разпознаване на пътните знаци, Адаптивен ограничител на скоростта
  • Пакет Technology: Head-Up Дисплей, Соларно предно стъкло, Touch Pro Duo, Интерактивен дисплей за водача, Безжично зареждане, Вътрешно огледало за обратно виждане ClearSight
  • Пакет Convenience: Управляван с жестове капак на багажника, Безключов достъп, Електрическо регулиране на кормилната колона, Допълнителни електрически контакти
  • Пакет Premium Interior Upgrade: Осветени прагове на вратите, Полирани педали, Програмируемо амбиентно осветление

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин