Новият ID.Buzz oказва асистенция при смяна на лента и „учи“ маневри за паркиране

0911
2022

Volkswagen ID. Buzz разполага с широк набор от интелигентни асистиращи системи в помощ на водача. Eлектрическият бус с емблематичен дизайн може да подпомага водача при смяна на лентата след „чукване“ на лоста за мигачите, както и да „заучава“ повтарящи се маневри при паркиране. Помощните системи правят шофирането на духовития и просторен модел още по-комфортно и повишават сигурността.

Опцията Travel Assist с групови данни улеснява полуавтономно странично и надлъжно насочване на автомобила в целия диапазон на скоростта и предлага асистирана смяна на лентата по магистралите. Ако са налични анонимни данни от други превозни средства на Volkswagen, Travel Assist с групови данни може да използва само една идентифицирана маркировка на пътната лента, за да поддържа автомобила в нея – например по селски пътища без маркировка на централната пътна лента. Друга нова функция е функцията за памет за автоматично паркиране на място, което вече е запаметено в системата.

С два радара отзад и използвайки ултразвук, „Travel Assist с групови данни“ може да следи околния трафик и при скорост от 90 км/ч или повече на магистралата също активно поддържа смяната на лентата по желание. Когато е активирана, смяната на лентата може да бъде инициирана и осъществена чрез индикация. Предпоставка за това е сензорите да не са открили никакви предмети в околността и капацитивният волан да може да усети ръцете на водача. След това автомобилът ще се насочи в желаната лента. Водачът може да се намеси по всяко време и да поеме контрола върху маневрата.

Интелигентният асистент „Park Assist Plus с функция памет” (опция) може да търси място за паркиране, след като е активиран в менюто за паркиране (до скорост от 40 км/ч за подходящи успоредни паркоместа и до 20 км/ч за перпендикулярни паркинг места ) и след извършена подходящата маневра за паркиране. Ако желаете, асистентът може да паркира автономно с помощта на сензорите, които следят за околността и да поеме пълен контрол над автомобила, включително управление, ускорение, спиране и смяна на предавките. За това водачът спира на избраното място за паркиране, натиска спирачката и активира процеса на паркиране чрез бутона за стартиране в менюто за паркиране. “Park Assist Plus с функция памет” може също да помогне при маневри за паркиране, които вече са започнали, като завърши процеса. Системата може също да изтегли автомобила и да излезе от успоредни паркоместа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин