Новият Hyundai Ioniq 6 – подчертано аеродинамичен

2906
2022

Ioniq 6 не е просто продължение на ръбестия Ioniq 5. AUTO BILD разгледа спортната лимузина отвътре

Представяне и дизайн: Ioniq 6 прилича на студията Prophecy

С Ioniq 6 Hyundai пуска втория електрически модел на своята марка Ioniq. Моделът обаче не е продължение на Ioniq 5 – СангЮп Лий, шеф-дизайнер на Hyundai, който е автор и на Camaro, а е работил в дизайнерския център на VW в Калифорния и в Bentley, обясни на AUTO BILD Ioniq 6.

Новият Hyundai Ioniq 6 е подчертано аеродинамичен и представлява спортен автомобил с четири врати. Ioniq е ориентиран по представената през 2020 студия „Prophecy“, дълъг е 4,85 метра и е широк 1,88 метра. Височината му е 1,49 метра, а междуосието – 2,95 метра. Това означава много място във вътрешното пространство, също и отзад.

Страничните огледала са камери. Досега тази концепция като че ли не успя да се наложи, но Hyundai смята, че причината е в неправилната позиция на мониторите.

Изтеглената задница (105 см надвес) е патешка обашка с висок спойлер. Дръжките на вратите излизат автоматично. Ще се предлагат дванадесет различни цвята на каросерията, както и две оборудвания на интериора – с кожа и с плат. Джантите на Ioniq 6 са 18- или 20-цолови.

Вътрешно пространство: управление чрез тъчскрийн вместо с бутони в Ioniq 6

В интериора Hyundai залага на издръжливи материали. Веган кожа,  PET-платове, мокети от рециклирани рибарски мрежи, арматурно табло от материали от био-отпадъци. Hyundai нарича интериора „Mindful Cocoon“, тъй като предлага уют като в хола у дома.

Бързо зареждане благодарение на 800-волтова техника

База за електрическия седан е новата платформа на Hyundai. Тя предлага 800-волтова техника за бързо зареждане на електромобила.

Технически данни:

● обща мощност до 600 к.с.
● задно задвижване, опционално двойно задвижване чрез по един електромотор на всяка ос
● максимална скорост: до 260 км/ч
● ускорение: за под 3,5 секунди до темпо 100 км/ч
● 800-влтова техника за бързо зареждане
● в идеалния случай са достатъчни 18 минути за зареждане на 80 процента от батерията, или пет минути за пробег 100 км

● пробег до 500 км по WLTP

Възможно е до появата на серийната версия Hyundai да промени някои неща. Вместо с капацитет от 72,6 кВтч. от Ioniq 5 батерията на Ioniq 6 може би ще е с капацитет от 77,4 кВтч. и по този начин да позволява пробег до 500 километра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин