Новият Hyundai Grandeur – за съжаление не и за Европа

2510
2022

Новата лимузина от висок клас на Hyundai Grandeur изглежда не по-малко футуристична от Staria и предлага много място на прилична цена.

Hyundai показа седмото поколение на Grandeur. Лимузината от висок клас изглежда наистина добре, като предлага много място и модерна техника. Единственият проблем е, че Hyundai няма да предлага новия Grandeur в Европа!

През 2023 г. на пазара ще се появи седмото поколение на Grandeur, който извън Корея се предлага и като Azera. Grandeur номер 1 се появи през 1986 г. като пребрандиран Mitsubishi Debonair. Оттогава има много промени, а шестото поколение на модела, появило се през 2016 г. на пазара, вече е с дължина 5 метра.

Новият Grandeur ще се появи през 2023 г.

Новият Grandeur стартира за следващата моделна година с изцяло нов дизайн. Предницата прилича по дизайн на Staria. От футуристичния ван лимузината е взела тесните дневни светлини („Seamless Horizon Lamp“) и разположените под тях основни фарове. Хромираната радиаторна решетка също привлича погледите. Дизайнът на лимузината е ръбест и е ориентиран по актуалния език на формите на моделите на Hyundai.

В задницата на Grandeur личат тесни, преминаващи по цялата широчина задни светлини, имитиращи тези на предницата. В задните колони има интегрирани прозорци, напомнящи на първия Grandeur. Прибиращите се дръжки на вратите и 20-цоловите джанти с два цвята придават динамичен завършек на дизайна.

За вътрешното пространство Hyundai обещава луксозна обстановка с благородни материали като дърво и кожа. Кокпитът изглежда ясно структуриран, с големи дисплеи пред водача и тъчскрийн на централната конзола.

Лостът за смяна на предавките е вече на кормилната колона, а внушителният волан напомня на този на Grandeur Nummer отпреди 36 години. Амбиентното осветление създава доста уютна атмосфера.

Засега от Hyundai не са дали информация относно техническите данни. Вероятно обаче Grandeur ще използва платформата с предно задвижване на предлагащата се от 2021 г. (също не и в Европа) Kia K8. Очаква се двете големи лимузини да делят едни и същи задвижвания. K8 се предлага от Kia с 1,6-литров 4-цилиндров мотор с хибридно задвижване, с 2,5-литров 4-цилиндров двигател и с 3,5-литров 6-цилиндров агрегат с 300 к.с. и двойно задвижване.

Така, че жалко, че Grandeur няма да се предлага в Европа. Причината според Hyundai: на пазарите, на които се предлагат моделите на Genesis, не трябва да има вътрешна конкуренция.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин