Новият Hilux: коравият „японец”

Най-продаваният пикап в Европа е лансиран в осмото си поколение

0907
2016

Офицално представен през 1968 и с премиера в Европа година по-късно, Hilux доминира световния пазар за пикапи през последните близо 50 години. До днес, моделът е реализирал над 18 милиона продажби, а в Европа, само през 2015 година, са продадени 34,000 броя, което представлява 23,1% пазарен дял и отрежда приза „Най-продаван пикап в Европа“.

Наличeн във версии Single Cab, четириместна Extra Cab и петместна Double Cab, новото 8-мо поколение Hilux надгражда легендарната си QDR репутация, задавайки нови правила по отношение на здравината с новата носеща рама, подсилен товарен отсек, подобрени 4х4 възможности и  увеличен капацитет на теглене.

HILUX_Detail_11_DPL__mid„От 172 държави по света посетих 110 (бел.ред. – където се продава пикапът) посетих 110”, казва Хироки Накаджима, главен инженер на Hilux. Мъжът е искал да чуе със собствените си уши личните оценки на притежателите на автомобила и сам да види условията, в които Hilux се използва.От тях японецът разбрал, че освен здравина потребителите очаквали и повече безопасност и комфорт.

Така например версиите Extra Cab са оборудвани с допълнителни задни врати с противоположно отваряне за по-лесен достъп. Камерата за обратно виждане е интегрирана в дръжката на задната врата за по-добра видимост и чистота на образа, а системата за безключов достъп осигурява удобство при влизане в колата. Инфотейнмънт система се управлява посредством 7-инчов тъчскрийн, а в новото арматурно табло е интегриран 4,2-инчов мултифункционален дисплей. Под влиянието на приключенския дух на автомобилите за свободното време, интериорният дизайн на новият Hilux вече разполага с къс и по-високо разположен скоростен лост, подобен на тези в леките автомобили. За по-лесна и интуитивна употреба водачите управляват режимите на шофиране, както и на 4х4-задвижването, чрез бутони, разположени на лесно достъпно място.

Новият Hilux предлага увеличено пространство в интериора и по-удобни седалки, както и богат набор от ниши за съхранение на предмети, важни както за вътрешния уют, така и за работни и почивни дни. Задната седалка при версия Double Cab се сгъва и повдига нагоре, за да се увеличи максимално гъвкавостта на интериорното пространство.

Товарен отсек – по-голям, по-здрав и по-практичен

Товарният отсек на новия Hilux е разширен, подсилен и по-практичен. Максималната широчина за товари е увеличена от 1544 до 1645 мм – водеща в класа стойност. Задната врата е окачена на подсилени панти, а скобите от високоякостна стомана са добавени за допълнително подсигуряване в отворена позиция. Основата на товарния отсек и подсилена, за да бъдат намалени деформациите и нараняванията по него при товарене и разтоварване. Оребреният под е с нов дизайн и разполага с усилващи напречни греди. Челният панел е значително подсилен, а формата на двата калника и сервизният отвор са оптимизирани за по-голям капацитет товари.

Нов дизелов двигател 

 Въпреки намаления със 100 куб.см работен обем в сравнение с предшественика, новият 2,4-литров D-4D дизелов двигател съчетава значително подобрени характеристики на въртящия момент в ниски и средни обороти и водещ в класа разход на гориво. 4-цилиндровият DOHC с 16 клапана е оборудван турбина с променлива геометрия и интеркулер. Обемът от 2,393 см3 генерира 110 кВт (150 к.с.) при 3400 об/мин и максимален въртящ момент от 400 Нм в диапазона 1600 – 2000 об/мин.

Версиите със задвижване на задния мост (2WD) са комбинирани с усъвършенствана 6-степенна механична трансмисия, а тези със задвижване на четирите колела (4WD) предлагат избор от 6-степенна механична или изцяло нова 6-степенна Super ECT автоматична трансмисия. Новият Hilux ускорява от 0 до 100 км/ч за 12,8 сек (6А/Т) или 13,2 сек (6МТ). 4х2 версиите достигат максимална скорост от 175 км/ч, а 4х4 са ограничени на 170 км/ч.

HILUX_Exterior_02_DPL__midГоривната ефективност е увеличена с цели 9% спрямо предходния, по-голям двигател. 2,4-литровия D-4D харчи 6,4 литра/100 км в смесен цикъл и отделя 169 г/км CO2 емисии. Предавателните числа на 6-степенната механична трансмисия са оптимизирани и осигуряват 10% по-ниска първа предавка и 23% по-висока шеста предавка в сравнение с предшестващата 5-степенната скоростна кутия, подобрявайки едновременно въртящия момент в ниски обороти и икономията на гориво при висока скорост. За максимална издръжливост и надеждност, задължителна за всеки офроуд автомобил, дизайнът на зъбните колела и броят зъби са оптимизирани. 6-степенната Super ECT автоматична трансмисия на Hilux разполага с няколко нови системи за управление, които спомагат за оптимизиран разход на гориво и динамика на управление.

 Задвижването на Hilux е развито така, че да предава високия въртящ момент по оптимален начин. Диаметърът на вала в раздатъчната кутия е увеличен и са разработени изцяло нови диференциали, които да издържат на по-високите напрежения. Карданът на Hilux е с променен дизайн, който позволява предаването на високия въртящ момент и достигане на по-висока максимална скорост.

Бутон за превключване на режим на шофиране

Новият Hilux е оборудван с бутон за превключване между различни режими на шофиране – ECO и POWER. Режим ECO намалява общата мощност при подаване на газ, мощността на отоплителната и охладителна система, за да подобри разхода на гориво, а режим POWER променя чувствителността на педала на газта към по-чувствителен, което осигурява по-добра динамика при управлението на автомобила.

Дължината на листовите ресьори е увеличена със 100 мм до 1400, което води до по-добро поглъщане на вибрациите, а точките на окачване са изнесени пред пружината. В полза на изключителните офроуд възможности, новият Hilux е оборудван със система за превключване между 4х2 и 4х4 режими, демултипликатор за превключване между бързи и бавни предавки, както и преден и заключващ се заден диференциали с ограничено приплъзване.За повече надеждност електромагнитният механизъм за заключване на диференциала вече разполага с вграден соленоиден актуатор. Посредством разположен в централната конзола превключвател новата система за автоматично изключване на предния диференциал освобождава предните колела от задвижването, което подобрява комфорта, управлението и разхода на гориво. „Преходът” от 4х4 към 4х2 задвижване и обратно може да се прави при скорост до 50 км/ч.

HILUX_Detail_14_DPL__midПредният диференциал вече разполага с датчик за температура на маслото, който предотвратява риска от прегряване при шофиране в режим 4х4. Ако температурата на маслото е прекалено висока, системата предупреждава водача да премине към режим на задвижване на задния мост. Ако това не се случи в рамките на 30 секунди, скоростта на автомобила автоматично се ограничава до 120 км/ч.

Системата за активен контрол на сцеплението (A-TRC) използва комбинация от спирачна система и двигателна спирачка, за да разпределя въртящия момент между всички четири колела, осигурявайки дори по-добро сцепление от това, предлагано от диференциала с ограничено приплъзване. При загуба на сцепление при едно или повече задвижващи колела, системата автоматично ги блокира и преразпределя въртящ момент към онези, които имат сцепление. Това подобрява офроуд характеристиките на Hilux по хлъзгав или каменист терен.

Системата за подпомагане при спускане по наклон (DAC) работи при движение напред и назад, и подпомага шофьора да регулира скоростта на автомобила при спускане по стръмни, хлъзгави или каменисти склонове. В случаите, в които двигателната спирачка не е достатъчна да забави движението на автомобила, системата автоматично задейства спирачната система на всяко колело поотделно без необходимостта от намеса на водача.

Системата за подпомагане на потеглянето по наклон (HAC) предотвратява нежеланото движение назад при потегляне от стръмен склон в момента, в който водачът отпусне педала на спирачката. Системата временно поддържа спирачно усилие на всички четири колела до 2 секунди след отпускане на педала спирачката, което задържа автомобила статичен и осигурява плавно потегляне.

Hilux може да тегли полезен товар до 3,5 тона. За да осигури надеждно представяне при постоянните високи натоварвания, които този значителен капацитет на теглене може да доведе, Hilux разполага с няколко системи за охлаждане на трансмисията.

Всички модификации на Hilux разполагат с нов радиатор. Освен по-голямото количество ребра и съответно капацитет за разсейване на топлина, формата на ламелите и дебитът на охлаждащата течност са подобрени. Резултатът е 10,4% по-добро разсейване на топлината в сравнение с предходното поколение.

Интеркулерът е разположен пред радиатора, за да се подобри неговата ефективност, а всички модификации с автоматична трансмисия разполагат с олекотен алуминиев радиатор за охлаждане на маслото в скоростната кутия, подобрявайки разсейването на топлина с цели 18,6%.

Модерни асистиращи системи

Комбинацията от камера и милиметров-вълнов радар на Toyota Safety Sense спомагат за максимално ясно разпознаване на пътната обстановка пред Hilux. Те се използват от системите Pre-Crash Safety (PCS) с функция за разпознаване на пешеходци, Предупреждение при напускане на пътна лента (LDA) и Асистент за разпознаване на пътни знаци (RSA).

В скоростния диапазон между 10 и 170 км/ч, PCS разпознава движещите се отпред автомобили и намалява риска от сблъсък с тях. Ако съществува вероятност от инцидент, системата предупреждава водача чрез аудио и визуални сигнали и добавя допълнително спирачно усилие, ако водачът предприеме спиране. Ако системата прецени, че водачът не реагира навреме, тя автоматично прилага спирачно усилие, намалявайки скоростта с 40 км/ч или дори до пълен покой. Системата може да разпознае и потенциален сблъсък с пешеходци, като в диапазона от 10 до 80 км/ч може да намали скоростта с около 30 км/ч.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин