Новият Forester: с повече асистиращи системи, но отново с атмосферен 2-литров двигател


11
ян.
2022

Subaru представи новата генерация на хитовия SUV Forester, продаден в Европа до момента в 357 000 екземпляра. Последното издание на просторния „японец“ предлага освежена визия, усъвършествани функции за безопасност, подобрен комфорт и по-добро пътно поведение. По отношение на екстериора най-съществената промяна са „врязаните“ в предницата фарове. Светлините за мъгла и панелите около тях, както и радиаторната решетка също са оформени по нов начин.

За моделна година 2022 Forester вече е оборудван с четвъртата генерация на пакета асистиращи системи за водача EyeSight. Сега EyeSight разполага с почти двойно по-широко поле на видимост, както и с три нови функционалности – намеса в кормилното управление при спешна ситуация, адаптивен круиз контрол с функция за центриране в лентата и система за предотвратяване напускането на лентата с разпознаване на разделителна линия като трева или ръб на пътя.

За задвижването, както и досега, се грижи 2-литров атмосферен бензинов боксер с четири цилиндъра и директно впръскване, комбиниран с електродвигател и модифицирана безстепенна трансмисия Lineartronic. Системната мощност на хибрида с традиционното за марката 4х4 е 150 к.с., а максималният въртящ момент – 194 Нм. Японците обещават по-нежно разгръщане на мощността, както и по-пъргави реакции при натискане на газта.

Хибридната система поддържа три режима – шофиране с ДВГ, движение на ток и движение с подпомагане от ДВГ. При потегляне автомобилът винаги тръгва на ток, а в зависимост от състоянието на машината и на батерията пробегът изцяло на ток е до 1,6 км при скорост до 40 км/ч. Отделно водачът може да превключва между режими Intelligent (I) и Sport (S) – при тях се променят характеристиките на педала на газта. Новост за Forester е e-Active Shift Control, който автоматично се активира при режим S за по-пъргави реакции на автомобила най-вече по планински пътища. Клиренсът от 220 мм позволява добри офроуд способности, а режимите на системата X-Mode за контрол на въртящия момент са оптимизирани.

Forester се предлага с 8-инчов тъчкскрийн на инфо-развлекателната система, която поддържка Apple CarPlay и Android Auto. Изключително просторният SUV разполага с обем на багажника между 509 и 1779 литра (при свален задни седалки).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин