Новият Ford Kuga предотвратява „засичане“ с активни корекции от волана

0411
2020

Това е сценарий, познат на много шофьори. Въпреки че сме проверили в огледалата и сме се огледали преди смяната на лентата, внезапно  установяваме там наличието на друго превозно средство, което се е появило зад или до нас, сякаш от нищото.

Смяната на лентите е рутинна маневра, особено на магистрала, но дори и най-внимателните шофьори понякога не успяват да забележат потенциално опасни ситуации, които се развиват в слепите зони на зрителното им поле. Неправилно оглеждане,  неправилна преценка на скоростта или посоката на друг участник в движението са фактори, причинили повече от половината пътно-транспортни произшествия във Великобритания през 2018 г. *

Ford представя нова технология, предназначена да помогне на водачите да избягват сблъсъци в слепите зони на зрителното поле при пътуване по многолентови пътища.

Новата Система за поддна пътната лента с Асистент за сляпата зона прави своя глобален дебют в изцяло новия SUV Ford Kuga. Технологията следи за превозни средства, приближаващи се отзад в сляпата зона в зрителното поле на водача и може да приложи контраманевра, за да предупреди шофьора и да предотврати евентуална смяна на лентата, в случай че идентифицира потенциален сблъсък.

„Много шофьори в определен момент се изненадват, когато друго превозно средство „се появи сякаш от нищото“, казва Глен Гулд, главен инженер на програмата Ford Kuga. „Системата за спазване на пътната лента с Асистент за сляпата зона в зрителното поле на водача е като да имате допълнителен чифт очи в задната част на главата си. Заради тях  секундата невнимание или грешната преценка не прерастват в нещо по-сериозно.“

Пази ви гърба: Асистент за сляпата зона

Повече от десетилетие Ford предлага Система за следене на сляпата зона (BLIS), която може да предупреди шофьорите за наличието на превозни средства в мъртвата зона на зрителното поле чрез предупредителна светлина в страничното огледало.

Новата Система за поддържане на лентата с Асистент за сляпата зона в зрителното поле на водача прави стъпка напред. Тя е способна да приложи нежна сила към волана, попречвайки на шофьорите да сменят лентата и с това да се изпречат на пътя на друг участник в движението. По този начин автомобилът избягва опасността.

Радарните сензори на Асистента за сляпа зона при Kuga сканират успоредните ленти за превозни средства, намиращи се до 28 метра назад. Мониторингът се извършва 20 пъти в секунда, при шофиране със скорост от 65 до 200 км/ч. Интервенцията може да се активира автоматично, ако контролната система засече смяна на лентата, докато наблюдава пътната маркировка с помощта на предната камера и технологията изчисли, че има опасност двата автомобила да се ударят един в друг.

Системата за спазване на лентата с Асистент за сляпа зона може да се намеси, за да предотврати сблъсъци с превозни средства, приближаващи се със скорост до 30 км/ч.

Поглед напред: Помощ при пресичане

Своя глобален дебют в новия Ford Kuga прави и технологията Асистент за разпознаване на приближаващ страничен трафик при навлизане в кръстовище. Тя осъществява помощ при пресичане, като използва предната камера на автомобила в комбинация с радар и следи за потенциални сблъсъци с превозни средства, идващи в съседните ленти.

Технологията може автоматично да задейства спирачките на автомобила при скорост до 30 км/ч, за да  предотврати или смекчи последиците от евентуални инциденти, при които водачът завива и „сече“ пътя на приближаващо превозно средство – често срещан сценарий на кръстовища или малки кръгови кръстовища.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин