Новият Fiat 124 Spider

Нека коленичим пред този Fiat!

0402
2016

АВТОМОБИЛНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ знаят съвсем точно кои бутони да натиснат, за да привлекат вниманието на клиентите. Малко патос, малко история, цялото това подправено с иновации – автомобилът, от който козината ви ще настръхне, е готов.

 Ниска странична линия, дълъг преден капак и къса задница

Ниска странична линия, дълъг преден капак и къса задница

Новият Fiat 124 Spider е голямата звезда на автомобилния салон в Лос Анджелис. Затова въобще не са нужни думите на пиарите, но все пак ето какво казаха те:
„Новият Fiat 124 Spider съживява легендата и дава израз на следващото поколение на класическия италиански стил и на мощността.“ Нека си припомним: от 1966 до 1985 г. Fiat и Pininfarina продадоха над 200 000 екземпляра от този секси двуместен автомобил. Колко от култовия италиански дизайн и от историята на роудстъра ще открием в новия Spider?

Този кокпит ни е познат! При Fiat 124 единствено воланът е по-различен от този на MX-5

Този кокпит ни е познат! При Fiat 124 единствено воланът е по-различен от този на MX-5

Хммм. Нека си признаем: откритият Fiat дели една и съща платформа с Mazda MX-5, която бе представена още през 2014 г. Приликите не може да бъдат скрити. Ниска странична линия, дълъг преден капак и къса задница – това са отличителните белези както на японския, така и на италианския роудстър. 124 Spider има типичната решетка на Fiat и притежава по-големи LED фарове заедно със светлините за мъгла. По този начин лицето на Fiat се променя – той не гледа толкова агресивно колкото Mazda. Благодарение на хоризонталните светлини задницата на 124 Spider изглежда по-ръбеста от тази на „японеца“.
Междуосието и на двата автомобила е 2,31 метра, но надвесите на каросерията на Fiat са по-големи. С дължина от 4,05 метра „италианецът“ е с 14 см по-дълъг от „японеца“. Благодарение на това багажникът на Fiat побира 139 л – с девет повече от MX-5. Малко предимство по отношение на пространството. Но важно ли е багажното пространство на един роудстър? Много по-важно е мястото в кокпита. Тук двата автомобила не се излагат: с ръст от 1,90 м ще се поберете съвсем удобно зад волана, единствено предната колона малко ще ви пречи. Идентични при автомобилите са оборудването и изборът на материали. Малкият удобен волан, стегнатите спортни седалки и опционалният 7-инчов тъчскрийн с навигация, DAB и Bluetooth са идентични. Изработката е солидна. Според Fiat пластмасата на арматурното табло е малко по-дебела от тази на MX-5, но това се забелязва трудно.

Решетка тип пчелна пита и хоризонтални задни светлини: Fiat 124 притежава свой собствен чар

Решетка тип пчелна пита и хоризонтални задни светлини: Fiat 124 притежава свой собствен чар

Сериозната разлика не се вижда веднага, тъй като се намира под капака. Във Fiat 124 Spider за задвижването отговаря 1,4-литров турбомотор със 140 к.с. и 240 Нм въртящ момент. При MX-5 на разположение са два атмосферни двигателя със 131 к.с. и 160 к.с. Дори и при най-мощната версия на Mazda въртящият момент не надхвърля 200 Нм. А това не е всичко от Fiat: на автосалона в Париж ще бъде показана Abarth версия със 180 к.с.

Стигаме и до цената. Въпрос: не трябва ли тя да е еднаква? Не, Fiat ще е по-скъп. Базовата цена на Mazda със 131 к.с. е 22 990 евро, а през следващото лято „италианецът“ ще стартира от
24 000 евро. Кого ще харесаме повече – Fiat с турбо или Mazda с атмосферен двигател? Ще отговорим, когато проведем първия тест. Засега единственото, което можем да направим, е да коленичим пред този Fiat.

Извод:

Mazda MX-5 плени всички нас от AUTO BILD. Обзалагам се, че Fiat 124 Spider също ще го направи, като дори ще гарантира още по-учестено сърцебиене. Тъй като предлага турбомотори с повече мощност. Следващото лято ще бъде много горещо!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин