Новият Discovery предпремиерно в България

1810
2016

На 18.10.2016 г. в Мото-Пфое Люлин се състоя събитие, на което беше показан най-новият и интригуващ модел на Land Rover – новият Discovery. Изключително мощният, динамичен и високопроходим SUV беше представен от управителя на Мото-Пфое Димо Николов и от бранд мениджъра на Jaguar Land Rover Иван Въжаров.

Новият Discovery въплъщава стремежа на Land Rover да отиде Над и Отвъд (Above and Beyond), като съчетава британска привлекателност с неудържим приключенски дух. Това е автентичен, седемместен SUV с три реда седалки, с ненадмината проходимост и функционалност.

Всекидневната изобретателност е в основата на Discovery за последните 27 години. Новият Discovery отбелязва преминаването от идеята към реализацията с повече от 1,2 милиона клиента с нас на всяка стъпка от пътуването.

Моделът пето поколение се възползва от здравата, безопасна и олекотена, пълноразмерна SUV архитектура на Land Rover, която предоставя несравним комфорт и адаптивност.

Новият Discovery е за цифровата ера. Интелигентни технологии поддържат семейството ви в безопасност, свързано и уверено на всякакви настилки, всякакви терени и при всякакви метеорологични условия, за да сте сигурни, че ще пристигнете.

Запазените характеристики на дизайна включват стъпаловидната линия на покрива, която отличава всяко от четирите предишни поколения на Discovery и осигурява елегантно решение на практични нужди. Стъпаловидният профил оптимизира пространството за главата на пътниците, пътуващи на третия ред седалки. Той също позволява  амфитеатрално разположение на седалките в Discovery, при което всеки ред седалки е разположен по-високо от предния и гарантира, че всяка седалка е най-добрата седалка в салона.

Дизайнът и конструкторската завършеност на Land Rover гарантират, че новият Discovery е в състояние да настани седем възрастни в каросерия на SUV, която е по-къса от 5 метра (4 970 мм). Повечето конкуренти с подобен размер осигуряват разположение на седалките 5+2, но новият Discovery е проектиран така, че 95 от 100 възрастни да седят удобно и на най-задните седалки, осигурявайки пълна гъвкавост на интериора. И двете седалки на третия ред съдържат точки за прикрепване ISOFIX (общо пет), така че семействата имат свободата да поставят детските седалки на най-подходящото място при всяко пътуване.

Интериорът на новия Discovery продължава революцията в дизайна, започната от Discovery Sport, където клиентите могат да избират от гама премиум материали, включително луксозна тапицерия от кожа Windsor и естествени дъбови фурнири.

Ограниченото издание на модела „First Edition“ демонстрира най-доброто от новия Discovery. Само 2 400 броя ще бъдат налични в световен мащаб с ексклузивни характеристики, включително уникални гравирани детайли върху алуминиевите покрития за вратите и таблото, уникални емблеми, смели цветови решения и цялостен пакет стандартно оборудване.

Опционалният пакет Dynamic Design придава на новия Discovery по-решителен, стремителен външен вид с характеристики като контрастен покрив, атлетичен дизайн на предната и задната броня, луксозна кожена тапицерия и вдъхновени от спорта волан и педали, които го открояват от останалите.

Свързва всяко поколение от семейството

Новият Discovery въвежда за първи път в света технологията Интелигентно сгъване на седалките, която позволява на клиентите да конфигурират наново втория и третия ред седалки с минимални усилия, като използват контролните бутони отзад в автомобила, централния сензорен екран и дори дистанционно чрез приложение за смартфон като част от услугите InControl Touch Pro.

Иновативната функция позволява на собствениците да преподреждат седалките, докато са в магазина и чакат на опашка да платят за големи или обемисти предмети, чрез което автомобилът е идеално конфигуриран да поеме покупките им.

Всичките три реда седалки се предлагат с отопление – отопление и охлаждане за 1-вия и 2-рия ред, а масажната функция се предлага за водача и пътника отпред за оптимален комфорт при дълги пътувания.

Удоволствието от обширния интериор на новия Discovery се постига още по-лесно чрез друга добре измислена иновация на Land Rover. Технологията за автоматично регулиране на височината на достъпа Auto Access Height снижава автомобила с до 40 мм, когато пътниците се готвят да влязат или излязат от автомобила.

Заедно с просторното и гъвкаво разположение на седалките, другият ключ към отличната функционалност на новия Discovery е информационно-развлекателната система  InControl Touch Pro на Land Rover. Интуитивната система съдържа голям 10-инчов сензорен екран, разположен високо върху централната конзола, което позволява на дизайнерите на Land Rover да намалят броя превключватели върху конзолата с 1/3 и да постигнат изчистен, подреден външен вид.

Кристално ясни графики и лесни за ползване менюта включват най-новите технологии за навигация и забавление, включително навигация врата до врата, която може да сподели насоките със сдвоен смартфон, за да помогне на клиентите да завършат пътуването пеша. Безпроблемната iOS и Android свързаност се комбинира с дигитална съраунд аудиосистема Meridian с 14 високоговорителя и допълнителен субуфер, както и с 3G WiFi, за да осигури върховното слушателско изживяване, независимо дали възпроизвеждате песни чрез стрийминг онлайн или директно от свързано устройство.

До шест 12-волтови контакта за зареждане гарантират, че новият Discovery е идеално оборудван да отговори на желанията на повечето свързани онлайн семейства, докато цели седем USB порта (до девет, когато е инсталирана развлекателна система за задните седалки) позволяват на пътниците на всеки ред да зареждат своите смартфони и таблети едновременно.

Друга технологична функция за активни семейства е свръхмодерната гривна Активен ключ на Land Rover, която позволява на клиентите да се наслаждават на спорт и активни хобита без да носят стандартния ключодържател. Задържането на водоустойчивия Активен ключ до ‘D’ в логото на Discovery върху задната врата, незабавно заключва автомобила и дезактивира стандартния ключ, който може да бъде оставен вътре за по-голяма сигурност. Това позволява на клиентите свободно да тичат, плуват, яздят или играят без да се тревожат за сигурността на своя автомобил.

Усилието, вложено в разработването на първокласните места за съхранение на вещи в купето на Discovery, отговаря на мисълта, вложена в пространството на багажника. Премиум автомобилът осигурява до 2 500 литра капацитет на товарене или до 1 231 литра зад 2-рия ред, а новата,  електрическа, вътрешна задна врата с двойно предназначение осигурява цялата функционалност, очаквана от автомобил, носещ емблемата на Discovery.

Във вдигнато положение разгъващият се надолу панел при ръба на зоната за товарене служи като практично ограничение за товара, а във свалено положение, 285-милиметровата надвесна секция се удвоява като удобна пейка за временно седене или смяна на кални обувки – всички това под заслона, осигурен от новата единична задна врата. Това просто устройство има функционалността на хоризонтално разделената задна врата, монтирана на предишните поколения Discovery.

Комфорт и проходимост

Новият Discovery запазва добре известната проходимост на всякакви терени на Land Rover, благодарение на комбинацията от отлична офроуд геометрия и модерни технологии, като същевременно подобрява своята всекидневна функционалност.

Пътният просвет е измерен на 283 мм (по-висок с 43 мм), а максималната дълбочина на газене от 900 мм (увеличение от 200 мм) поставя Discovery в свой собствен клас, осигурявайки ненадмината увереност при справяне както с подгизнали писти, така и с наводнени пътища.

Цялостният пакет  от офроуд технолии за шофиране гарантира, че отличната проходимост на новия Discovery на всякакви терени е лесна за постигане дори от неопитни водачи. Системата с много режими Terrain Response 2 на Land Rover оптимизира редица настройки, от чувствителността на педала на газта до характеристиките при смяна на предавките, за да отговори на условията на шофиране с едно завъртане на въртящия се селектор – и дори може автоматично да избере оптималната настройка, ако водачите не са сигурни кой е най-добрият избор.

При спряване с особено труден терен функцията All-Terrain Progress Control (ATPC) може да бъде програмирана автономно да поддържа подходяща ниска скорост, избрана от водача. Умната технология позволява на водача да се концентрира единствено върху кормилното управление при преодоляване на препятствията, без разсейване от работа с педалите на газта или спирачката; тя може да бъде използвана и от спряло положение, за да помогне при потегляне по хлъзгави настилки.

Динамиката по пътни настилки е подобрена от доказаната олекотена и издръжлива монокок алуминиева архитектура на Land Rover, която допринася за намаляване на теглото с 480 кг в сравнение със стоманената стълбовидна конструкция. Модерното интегрално задно окачване на Land Rover предоставя отлично управление без компромис с превъзходния комфорт на возията, характерен за поколенията в семейството на Discovery.

Запазена марка на Land Rover, Командната позиция на водача също позволява на клиентите на новия Discovery да се наслаждават на увеличена проходимост с пълна увереност, независимо от пътните и метеорологични условия, чрез осигуряване на отлична видимост.

Икономичност без усилия

Новият Discovery се задвижва от икономична гама четири- и шестцилиндрови, бензинови и дизелови двигатели на Jaguar Land Rover, всички съчетани с плавно работеща и откликваща 8-степенна автоматична скоростна кутия ZF. Те включват:

  • Отличеният с награди нов четирицилиндров, 2,0-литров дизелов двигател Ingenium Td4, 180 к.с., е най-икономичният в гамата и предоставя икономия на гориво в смесен цикъл от 47,1 mpg с CO2 емисии от 159 г/км* – намаление с 22% спрямо еквивалентния предшественик.
  • По-мощният четирицилиндров, дизелов Ingenium Sd4 с двоен турбокомпресор произвежда 240 к.с. и впечатляващ въртящ момент 500 Нм с икономия на гориво от 44,8 mpg и CO2 емисии от 165 г/км.
  • Шестцилиндровата дизелова мощност идва от Td6, 258 к.с., която предоставя 600 Нм въртящ момент за силна динамика, капацитет на теглене и икономичност.
  • За клиентите, които предпочитат бензин, модерният бензинов 3,0-литров двигател V6, Si6, с компресор суперчарджър и 340 к.с. предоставя 450 Нм въртящ момент, за да осигури спокойна динамика и проходимост.

 

Новият Discovery ще бъде изложен в шоурумите на Land Rover във филиалите на Мото-Пфое из страната – на 21-ви и 22-ри октомври във Варна, на 25-ти и 26-ти октомври в Бургас, на 28-ми и 29-ти октомври в Пловдив и от 31-ви откомври до 5-ти ноември в София. Предварителни поръчки за новия Discovery могат да се правят от сега, като първите доставки се очакват в началото на 2017-та година. Моделът се предлага на цени, започващи от 97 000 лв. с ДДС.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин