/ Новият Countryman ще бъде най-голямото MINI в историята

Новият Countryman ще бъде най-голямото MINI в историята

MINI готви много новости. Гамата на марката трябва да бъде напълно обновена между 2023 и 2024 г., ще дебютира и следващото поколение на Countryman. В бъдеще то ще се произвежда в същия завод в Лайпциг, където ще се прави и BMW Серия 1.

Countryman ще порасне значително. С дължина от 4,42 метра (при предшественика му – 4,30 м), SUV-ът вече няма да бъде точно „мини“. LED фаровете вероятно ще бъдат една идея по-малки и по-ръбести, а предната част ще получи нова радиаторна решетка, която ще следва рестайлинга на MINI 3/5 врати.

Двигатели от BMW X1 в новия Countryman?

По-големите размери обикновено означават и повече място за пътниците и багажа. Очакваме да се появи и нова информационно-развлекателна система с голям кръгъл централен дисплей и свободно стоящо 8- до 10-инчово дигитално арматурно табло.

Новият Countryman може да разчита на изцяло нова гама задвижвания. Вероятно те ще бъдат същите като при актуалното BMW X1, което също използва платформата FAAR – „меки“ бензинови хибриди варианти с мощност между 136 и 218 к.с. и неелектрифицирана дизелова версия със 150 к.с.

Plug-in хибрид и електрическа версия с над 300 к.с?

Вероятно ще има и Рlug-in хибрид под името John Cooper Works. Той трябва да комбинира 1,5-литров трицилиндров ДВГ с електрoмотор – а този тандем ще генерира системна мощност от 326 к.с. и 90 километра пробег изцяло на ток.

Планирана е и напълно електрическа версия – с техниката от iX1. При BMW два електрически двигателя генерират общо 313 к.с. и гарантират пробег до 440 километра по WLTP. Но не са изключени и по-маломощни варианти само с един електродвигател, за да не стане Countryman прекалено скъп.

Цените вероятно ще започват от малко над 80 000 лева, т.е. ще бъдат леко повишени в сравнение с тези на актуалната генерация на модела. Изцяло електрическата версия трябва да струва около 110 000 лева. Очаква се новият Countryman да бъде представен официално до края на тази година, а първите екземпляри да бъдат доставени на клиентите през пролетта на 2024 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин