Новият Corvette възпитава своя водач!


18
мар.
2020

Да пришпориш веднага чистонов автомобил не е добра идея. Новият Corvette C8 има трик, който кара водача да го управлява щадящо в началото!

Първите екземпляри на новия Corvette C8 вече са доставени. С 502 к.с. от 6,2 литров V8-атмосферен агрегат моделът е суперяк. Затова е разбираемо, че всеки нов притежател на модела иска веднага да го пришпори и да натисне докрай педала на газта. Това естествено не се препоръчва при чистонови автомобили: особено чувствителните части на двигателя и трансмисията на спортните коли имат нужда от време за сработване. Така, че за да могат собствениците на C8 да управляват своето „бебче“ възможно най-щадящо в началото, Chevrolet са измислили доста умел трик!

Променлива зона на оборотомера

Дигиталният оборотомер на C8 има променлива червена зона. За да не  вкарвате V8-бегачката във високи обороти в първите няколкостотин, червената зона започва още от 4500 оборота в минута. След като пробегът премине 804 километра (500 мили), границата скача на 6500 оборота (виж видеото). Всичко това има психологическа стойност, тъй като както личи от видеата, този Corvette може да бъде развъртян въпреки предпазните мерки. Не ви съветваме обаче да го правите. Chevrolet препоръчва по време на първите няколкостотин километра да щадите двигателя, спирачките и трансмисията. Corvette не е първият автомобил с променлива зона на оборотомера. През 1998 г. това се случва при BMW M5 E39: неговият оборотомер вдига червената зона до максимума едва след достигане на съответната температура на маслото в мотора.

Видео можете да видите тук:

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >