Новият Civic Type R остава верен на себе си – цената обаче е солена

2804
2024

Японският евъргрийн Honda Civic Type R е горещ кандидат за короната при компактните спортни модели. Тествахме го!

Новото поколение на Honda Civic Type R бе очаквано с голяма радост не само от нас. „Японецът” е култов, тъй като представлява расов автомобил за удоволствие от шофирането и убеждава с вътрешните си добродетели. От години той се бори за челната позиция при компактните спортисти – постоянно извоюва короната и после я губи, тъй като и конкуренцията не спи.

Най-после получаваме възможност да тестваме на пистата Лаузицринг не чак толкова екзалтирания и разполагащ с 329 к.с. Type R. Вълнението бе голямо – все пак при актуалния Type R е променено почти всичко, списъкът с обновления е дълъг, а очакванията – високи. Доказателство за това е и повишената с над 30 000 лв. цена на модела в сравнение с талантливия си предшественик.

Накрая фината шлифовка действително осигурява по-голямо удоволствие от шофирането, като преди всичко здраво захапващата предна ос, по-добрата спирачна уредба, по-модерният кокпит или изцяло преработеното окачване се усещат и извън пистата. Само за сравнение – лимитираната версия на предшественика на Type R б по-бърза с 3 секунди.

ИЗВОД

Ралф Кунд

Type R остава верен на своя характер, като е подобрен по отношение на много детайли и продължава да бъде един от най-активните модели с предно задвижване. Цената му обаче е доста висока.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин