Новият Civic: от „космически кораб“ към „спортист“

Honda Civic излезе в десетото си поколение – и за първи път за модела има турбобензинов двигател със 182 к.с. Дали турбото ще накара сърцето на нашия редактор да забие учестено. Ще разберете от нашия тест!

0811
2016

Къде са великите Magic Seats? Вдигащите се нагоре задни седалки, уникални за Golf-класа, липсват в новия Civic. Това обаче не е единствената промяна: Honda слага край с визията на космически кораб на предшественика и вече изглежда по-дълга и по-ниска – както и по-внушителна отпред, все пак хечбекът трябва да се хареса на щатските клиенти.

Civic е златната кокошка на Honda още от 1972 г., а в десетото си поколение той поема по различен път във всяко отношение: от двигателя до удълженото с 3 см междуосие. Отзад човек няма никакъв проблем да кръстоса крак върху крак, а със своите 478 л багажникът също предлага богато (дори рекордно) пространство.

Посредством 7-инчовия тъчскрийн може да се управлява и климатикът, както и други важни функции.

Посредством 7-инчовия тъчскрийн може да се управлява и климатикът, както и други важни функции.

Много по-важно е, че шофьорът е с 3,5 см по-близо до асфалта, защото резервоарът, който преди беше поставен под предните седалки, вече е пред задната ос – както при конкурентите. Изчезнал е „многоетажният кокпит“, а богатият на настройки дисплей на скоростомера и големият монитор на инфотейнмънт системата правят впечатление на много подредени. Високата централна конзола осигурява спортни отделения за седалките, отгоре се намира превключвателят за адаптивните амортисьори (регулируеми на две степени). Характерният в наши дни бутон за режимите на шофиране обаче отсъства.

Спортната визия изисква двоен спойлер.

Спортната визия изисква двоен спойлер.

Новият бензинов агрегат се развърта пъргаво и не изпада в турбодупка

Новото време обаче се чувства под капака. Турбобензиновият агрегат си пада по „високооборотни оргии“ – като типичен представител на марката. Устремът на 1,5-литровия мотор, който звучи стабилно още от обороти на празен ход, спира устрема си чак при 6600 об/мин. По норма се задоволява с 6,0 л на 100 км, но при нашия тест бордовият компютър отчете 9,3. Кормилното управление с променливо предавателно число e почти като при суперспортния NSX, има добра обратна връзка, всяко превключване на предавка гарантира истинско удоволствие от работата със скоростния лост, а в комбинация със 17-цоловите джанти окачването гарантира спортно поведение – Civic определено е един от най-приятните за каране компактни модели. По отношение на динамиката от Honda са постигнали целите си.

Силуетът изглежда по-спортен и по-стегнат.

Силуетът изглежда по-aтлетичен и по-стегнат.

Очакваме Type R с 350 „коня“

Изборът на версии при началото на продажбите не е много богат. В началото на 2017 г. „японецът“ ще може да бъде поръчан с два бензинови агрегата – освен въпросния мотор със 182 к.с. ще има 3-цилиндров с работен обем 1 л и 129 к.с. И в двата варианта ще можете да избирате между 6-степенна ръчна трансмисия или CVT. В края на следващата година ще се появи и 1,6-литровият дизел (на който се падаха 20% от продажбите на актуалния модел) със 120 к.с., а по-късно ще дойде и „нисколетящият“ Type R с 350 „кончета“. Платформата позволява 4х4 и хибридна система, но комби не е предвидено – клиентите ще трябва да се задоволят с актуалния Sport Tourer, който ще бъде произвеждан до 2018 г. Все още няма информация за оборудването и за цените.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин