Новият Citroën C3 WRC – и най-важното за правилата на WRC догодина

След сезон на епизодични участия заводският отбор на Citroen отново ще атакува Световния рали шампионат – с всички стартове. За база на новия радикален рали автомобил е използван новият С3


23
дек.
2016

През 2017-а картите в Световния рали шампионат се раздават наново. Промените в регламента принудиха всички производители да разработят изцяло нови автомобили. За да отговори на това предизвикателство, през изминалия сезон Citroen участваше само в някои състезания и се концентрира върху новия WRC-автомобил на базата на С3. Това, което французите представиха в Абу Даби, доказва, че вероятно Citroen (8-кратен шампион при конструкторите) ще бъде един от най-сериозните претенденти за титлата за сезон 2017 след оттеглянето на VW.

Тимът около техническия директор Лорен Фрегози е използвал свободата, дадена от новия регламент. 1,6-литровият двигател с турбопълнене вече има по-голям рестриктор – с диаметър 36 мм. Citroen е единственият производител във WRC, почерпил опит от WTCC. Mощността на френското WRC e 380 конски сили – и моторът трябва да бъде издръжлив, защото за всичките 13 старта отборите могат да използват максимално по 3 агрегата на автомобил.

И докато от 2011 г. WRC-автомобилите трябваше да бъдат без централен диференциал, с твърда връзка между предната и задната ос, за новия сезон „бегачките“ ще могат да разчитат на електро-хидравлично управляема система на двойното задвижване. Така критикуваното често от пилотите недозавиване остава в миналото – както се вижда и от клипчета, заснети от фенове, по време на тестовете на C3 WRC.

Подобно на други World Rally Cars, и C3 WRC е базиран на сериен модел с четири врати. Инженерите на Citroen oбаче елиминират задните. По-широката с 55 мм каросерия дава по-сериозни възможности за разработка на окачването при идентични размери на джанти/гуми. Така например Citroen ще монтира различни пружинни стойки за асфалтови и макадамови ралита.

Citroën следва и възможностите за аеродинамиката: отпред ще има малки „крила“ на бронята, както при DTM. Раздутите калници на С3 WRC са по-обли, отколкото при конкуренцията. Големият дифузьор под задната броня работи по-ефективно с разположения отгоре ауспух. Огромното антикрило се състои от два елемента.

При първото състезание – „Монте Карло“ (18-22 януари), Citroen ще пусне два C3 WRC – на Крис Мийк (37) и Стефан Льофевр (24). Третият заводски пилот Крег Брийн (26) ще кара миналогодишния DS3 WRC. Максималният брой C3 WRC за един старт може да нарасне до четири – с включването на Халид Ал Касими (44), който е причината Абу Даби да бъде спонсор на френския тим.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин