Новият Audi Q7 e-tron: Ще успее ли да се справи с маратона?

Динозавърът вече има електромотор! Участвахме с него на маратона на Хамбург – ще успее ли да измине отсечката от 42,195 километра?

1009
2016

ЧАСЪТ Е 12,56, ние отпаднахме.Съжаляваме, че ви го казваме още в началото, но трябва да си признаем: провалихме се по време на изцяло електрическия маратон с новия Audi Q7. На километър 37,8 ни свърши токът. Кой бе виновен? Ние, внушителният автомобил, бавно движещата се жена пред нас, аматьорите от градската управа на Хамбург… Но нека започнем отначало. Това Audi Q7 е динозавър, огромен SUV с тегло 2,2 тона. Като Q7 e-tron тежи с още 450 килограма повече. V6 TDI има електромотор с акумулаторни батерии, като системната му мощност е 373 к.с. 56 километра е изцяло електрическият му пробег – така твърдят от Audi. Ние обаче решихме да проверим дали това е така. Дали тежкият автомобил ще успее да се справи с дистанцията на маратона – 42,195 километра? Нулираме километража, включваме режим EV mode за изцяло електрическо шофиране, натискаме и бутона efficiency mode за най-висока възможна ефективност. Дотук с теорията. От километър 5,3 една жена пред нас с Daihatsu Cuore спира на всеки ъгъл и се оглежда – идиотска работа.

ПОДКРЕПЛЕНИЕ: Дръжте се, момчета! На километър 28,7 симпатични момичета ни дават банани. По-добре да бяхме заредили малко батериите...

ПОДКРЕПЛЕНИЕ: Дръжте се, момчета! На километър 28,7 симпатични момичета ни дават банани. По-добре да бяхме заредили малко батериите…

Налага се всеки път да потегляме отново. Преди началото колегата Беренд претегли ненатоварения автомобил – 2654 килограма. След това се качихме ние, двамата редактори от AUTO BILD и фотографът Кристоф, отзад – прави общо 2950 кг, като преди това допълнително си купихме и по едно шоколадче за всеки. Изминали сме 16 километра, бордовият компютър показва, че остават още 34. На теория би трябвало да изминем 50 километра, но остатъчните километри стремглаво намаляват. Питам: „Да не си полудял? Вентилацията работи!“ Беренд отговаря: „Да, но климатикът е изключен.“ После изключва всичко и започваме да се потим. И да ругаем. Попадаме на червена вълна! 23 червени светофара! Това означава също и 23 пъти потегляне за почти 3-тонния автомобил. Хората от градската управа направо са си оставили ръцете. Ако не са светофари, тогава ще са ремонти на пътя. Остават ни само 15 километра, но токът ни ще стигне едва за половината, въпреки че гали

м педала на газта и натискаме спирачката доста леко и дълго преди това, за да пестим енергия. Беренд изчислява: „Зареждането на акумулаторната батерия струва 4,50 евро за 15 киловатчаса, тоест десет евро за 100 километра. С дизел е по-евтино. С такъв мотор динозавърът харчи 7,6 л/100 км.“ И после се случва това, за което споменахме в началото. Батерията ни се изтощава. На километър 37,8. Там, където на истинския маратон в Хамбург стои публиката и аплодира участниците. Този път никой не ни забеляза и не ни чу, тъй като с двигател с вътрешно горене Q7 e-tron работи тихо и хармонично. На това място по-добре да не споменаваме, че Q7 с 623 точки бе най-добрият автомобил в тестовете на AUTO BILD.Има и още нещо. В деня след маратона тестващият Ян Титиен (с много лек десен крак) покара e-tron из Хамбург. Без да минава по улици с много светофари. Успя да измине 46,1 километра на електричество. Можело значи.

 

 

 

ЗАРЕЖДАНЕ: Осем часа и Q7 е пълен с ток

ЗАРЕЖДАНЕ: Осем часа и Q7 е пълен с ток

ПОТЕГЛЯМЕ: 52 км електрически пробег показва дисплеят, допълнително още 810 км с дизел

ПОТЕГЛЯМЕ: 52 км електрически пробег показва дисплеят, допълнително още 810 км с дизел

НАВИГАЦИЯ: Колегата Зандерс е задал отсечката на маратона в мобилния си телефон. Потегляме с Q7

НАВИГАЦИЯ: Колегата Зандерс е задал отсечката на маратона в мобилния си телефон. Потегляме с Q7

КРАЯТ: След 1,28 часа и 37,6 км батерията е изтощена. На километър 37,8 се включи дизеловият агрегат

КРАЯТ: След 1,28 часа и 37,6 км батерията е изтощена. На километър 37,8 се включи дизеловият агрегат

ИЗВОД
С електромотор и батерии хибридът струва с около 35 000 лв. повече от V6 TDI, но не пести пари с тока. Има ли смисъл тогава?
На пръв поглед няма. А тогава поне емоционален автомобил ли е? Да! Audi показва модерна техника: в града на ток, по магистралата с дизел – винаги ефективно.

ОБИКОЛКА НА ГРАДА :Хамбург, Биненалстер. Изминали сме  15 километра изцяло на електричество

ОБИКОЛКА НА ГРАДА :Хамбург, Биненалстер. Изминали сме
15 километра изцяло на електричество

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин