Новият Amarok – отново най-комфортният европейски пикап?

1909
2022

Volkswagen представи второто поколение на Amarok. Техниката при него е същата като при новия Ford Ranger, който също ще се появи в новото си издание през 2022 г. От началото на 2023 г. първите екземпляри на Amarok номер 2 номер ще бъдат при дилърите.

И новият Amarok няма да бъде „работно добиче“ за типове, които не търсят комфорт. Именно финесът беше една от силните страни на предшественика, произвеждан в периода 2010-2020 г., който впечатляваше с изключително комфортно за пикап окачване (поне във версията с по-нисък полезен товар), мощните спирачки и перманетното задвижване на четирите колела.

Дизайн и размери: Amarok е станал по-дълъг, но и по-тесен

Бърз преглед на спецификациите веднага разкрива, че „германецът“ не е загубил талантите си за движение извън пътя: например дълбочината на газене е увеличена с 300 мм до 800. Въпреки общата техника с Ford, Аmarok изглежда като истински Volkswagen – и само покривът, прозорците и детайли като дръжките на вратите и страничните огледала са същите като при Ford. Всичко под средата на каросерията е различно, дори вратите са проектирани по нов начин.

Новият VW Amarok има по-къси надвеси на каросерията. Задният мост с пружини – но моделът се характеризира с по-висок полезен товар.

Като цяло, дизайнът на Amarok е променен значително. Новият модел изглежда по-изразително и по-уверено, преработената предна част с по-изправен капак, новата решетка с X-дизайн и хоризонтално разположените напречни ламели на решетката подчертават принадлежността на модела към семейството на Volkswagen.

Базовата версия се нарича просто Amarok, над нея са Life и Style, а топмодификациите са PanAmericana (за офроуд) и Aventura (дизайнерски вариант със Stylingbar). LED-фаровете са серийни, а от оборудването Style – дори с матрична технология IQ.LIGHT.

Противно на тенденциите, Amarok става по-тесен

За разлика от първия Amarok, при който размерите на товарния отсек отговаряха на палетите за Южна Америка, с широчина на „легена“ 1,23 метра новият пикап е идеален за транспорт на европалети. Противопоставяйки се на общата тенденция, Amarok 2 е станал по-тесен, ширината му е намалена с 34 мм до 1,91 метра – което направо не е за вярване предвид визията.

По отношение на дължината Amarok-ът е „пораснал“ с почти десет сантиметра до 5,35 метра, а по отношение на височината – с около пет сантиметра до 1,89 метра. Междуосието е увеличено със 173 мм основно заради пространството за краката отзад. В зависимост от оборудването, джантите са с размер между 16 и 21 цола, единствено 19“ не са налични.

Размерите:

• Дължина: 5350 мм

• Ширина: 1910 мм

• Височина: до 1888 мм (в зависимост от комбинацията джанти и гуми)

• Междуосие: 3270 мм

• Дълбочина на газене: 800 мм

Интериор и оборудване: облечено в кожа табло срещу доплащане

Да погледнем новия Amarok отвътре. Интериорът е типичен за марката. Нашият пресавтомобил в ниво на оборудване Aventura разполага с удобни опционални кожени седалки, а таблото и панелите на вратите също са облечени отчасти в кожа. По желание на клиента за кокпита могат да бъдат поръчани и устойчиви материали.

Интериорът е висококачествен и с множество дигитални решения, с опционален централен дисплей с размер до 12 инча.

Дори задните седалки в оборудването Aventura са кожени, а пространството за главата на втория ред е щедро дори за високи хора. Освен това облегалката отзад не е толкова изправена, колкото при други пикапи. Качеството на изработката е добро.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин