Новият Actros стана „Камион на годината 2020“

2211
2019

Mercedes-Benz Actros стана Камион на годината за пети път. Журналисти от специализирани издания от 24 европейски държави гласуваха и отредиха на новия модел престижната титла. Историята на успеха на камиона започва през 1997 година, когато първият Actros е пуснат на пазара. С общо девет победи, Mercedes-Benz вече е най-успешната марка в борбата за отличието Камион на годината.

Журито на International Truck of the Year (ITotY) гласува въз основа на иновативните технологични разработки. В съответствие с правилата на конкурса титлата се присъжда всяка година на камиона, който допринася най-много за иновациите в автомобилния транспорт, които са в полза на икономиите, емисиите, безопасността, управляемостта и комфорта на превозните средства. Флагманът на Mercedes-Benz Trucks е водещ със своите присъщи качества: по-голямата част от иновациите са разработени с цел да осигурят осезаемо подобрение за шофьорите, клиентите и обществото като цяло.

Новият Mercedes-Benz Actros дава отговори на теми като безопасност, ефективност и комфорт. Те се обуславят от множество нови функции, включително MirrorCam вместо външни огледала, частично автоматизирано шофиране с Active Drive Assist, допълнителни усъвършенствани системи за безопасност като петото поколение Active Brake Assist и допълнително подобрената Sideguard Assist. Журналистите от International Truck of the Year оцениха също разширената функционалност на системата за предсказуемост и контрол на силовото управление, която вече може да се използва по криволичещи маршрути. Също така похвален бе и изцяло дигиталният мултимедиен кокпит, който замени конвенционалния в новия Actros.

Председателят на международното жури Джаненрико Грифини обобщи гласовете на журито така: „С представянето на новия Actros Mercedes-Benz изведе на нашите пътища високо модерен камион, който задава посоката към постигане на автоматизирано шофиране в бъдеще“.

Проф. д-р Уве Бааке, ръководител на отдела за развитие на Mercedes-Benz Trucks, получи наградата по време на пресконференцията на международното изложение за търговски автомобили и градски транспорт Solutrans в Лион, Франция. Той сподели: „Горди сме, че журито оцени нашите усилия през последните години и месеци с това отличие. Благодаря от името на компанията и на целия екип. Това наистина ще ни подтикне да продължаваме да даваме всичко от себе си и да изпълняваме най-високите стандарти за развитие на нашите камиони, особено що се отнася до електромобилност, автоматизирано шофиране и дигитализацията в нашия сектор”.

У нас новият Actros бе представен в средата на тази година от генералния дистрибутор на MercedesBenz за България „Силвър Стар Моторс“. През октомври компанията показа модела и на специален тур в 7 града в цялата страна. По време на събитията бяха проведени над 300 теста от представители на над 180 фирми, които сами оцениха предимствата и подобрените възможности на новия модел.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин