Новият хиперавтомобил на Ferrari е с 1000 к.с.!

3105
2019

Ferrari пуска своя първи Plug-in-хибрид SF90: 1000 к.с., четири мотора, 1,57 кг/к.с.! 

Ferrari пусна своя първи Plug-in-хибрид, който притежава впечатляващи данни: 1000 к.с. и 800 Нм от общо четири мотора. При тегло от 1570 кг това прави съотношение от 1,57 кг на к.с.! На-важната съставна част е най-мощният в историята на марката V8 агрегат: турбомоторът разполага с 780 к.с. Останалите 220 к.с. са от три електромотора, два от тях на предната ос, а третият – между двигателя с вътрешно горене и 8-степенната автоматична трансмисия с два съединителя. SF90 е с двойно задвижване. Подобаващи на всички тези суперлативи са и динамичните характеристики: спринтът от 0 до 100 км/ч се взема за 2,5 секунди, а от 0 до 200 км/ч за 6,7 секунди, като максималното темпо е 340 км/ч! Името SF90 е препратка и към 90-тата годишнина от основаването на Scuderia Ferrari – затова моделът трябва да е малко по-специален от всички досегашни. Пазарният старт е планиран за 2020 г. като цената ще бъде под тази на LaFerrari (около 2,4 милиона лева) и над тази на 812 (близо 800 000 лв.). AUTO BILD предполага, че Ferrari SF90 ще струва около 1,6 милиона лева.

Дизайнът е доминиран от компактните надвеси на каросерията и изместване на пътническата клетка напред, като тези мерки имат за цел да подчертаят концепцията със средно разположен двигател. Благодарение на ниския център на тежестта пътническата клетка е смъкната с още 20 милиметра. В комбинация с много извитото предно стъкло, тънките предни колони и по-широката следа, хипер-автомобилът изглежда доста тесен и елегантен. Впечатляващо е оформлението на фаровете: вместо на типичните L-образни светлини, Ferrari залага на C-образно изпълнение, интегрирано във вентилационните отвори за приток на въздух за спирачките и – още една премиера – за първи път с матрични LED светлини. Задните светлини също не са типично кръгли, а при SF90 светлинните пръстени са водоравно разположени. Впечатление правят високо разположените ауспухови тръби.

При оформлението на вътрешното пространство дизайнерите са се водили от максимата от състезателния спорт „Очите на пътя, ръцете на волана“. Така новият волан с тъчпад е най-важната част в кокпита. Индикациите се изобразяват върху извития 16-инчов HD-монитор, който заменя традиционните кръгли уреди. В стандартния монитор доминира голям оборотомер, заобиколен от индикация за състоянието на зареждане на батерията. Вляво и вдясно се намират екранът на навигацията и управлението на аудиосистемата. Новост е стартирането чрез бутон, с което в бъдеще ще разполагат всички модели на марката.

За оптимална позиция на пътя се грижат напълно електрическата предна ос, електронното регулиране на движението в завои и „Shut-off-Guney“, подвижна част на задното крило, което осигурява оптимално налягане на притискане и постоянно проверява стойностите на скоростта, ускорението и въведените от водача данни. Четирите режима на движение – от изцяло електрическо (благодарение на батерия с капацитет от 7,9 кВтч. стига за 25 километра) до програмата Performance без оглед на ефективността – се управляват от новия eManettino на волана. за първи път клиентите ще могат да избират при SF90 между стандартна версия и спортен вариант с името Assetto Fiorano. В този случай хиперспортният автомобил ще бъде оборудван със специални амортисьори от GT за състезателния спорт, както и с карбонови елементи, които редуцират теглото с 30 килограма. Друга разлика е карбоновият заден спойлер, който произвежда 390 кг налягане на притискане при скорост 250 км/ч.

Технически данни

Ferrari SF90 Stradale ● двигател с вътрешно горене: V8-турбо ● работен обем: 3990 cм³ ● мощност: 574 кВт. (780 к.с.) при 7500 об/мин ● макс. въртящ момент: 800 Нм при 6000 об/мин ● специфична мощност: 195 к.с./л ● мощност електромотори 162 кВт. (220 к.с.) ● капацитет на батерията: 7,9 кВтч. ● макс. пробег с електрическо задвижване: 25 километра ● трансмисия: 8-степенна автоматична трансмисия с два съединителя ● макс. скорост: 340 км/ч ● 0-100 км/ч: 2,5 сек ● 0-200 км/ч: 6,7 сек ● съотношение тегло-мощност: 1,57 кг/к.с.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин