Новият „товарач“ на Opel с гени от PSA

2301
2019

След пътническата Zafira Life следва и товарно изпълнение на същия модел – наречено Opel Vivaro. „Транспортьорът“ е аналог на „братята“ от концерна PSA Peugeot Expert, Citroën Jumpy, които от своя страна са съвместен проект на същата база като Toyota Proace. Това се вижда веднага – единствено типичната за марката радиаторна решетка и логата правят автомобила разпознаваем като Opel. Интериорът също почти няма разлика с другите модели. Новото попълнение в гамата на марката от Рюселсхайм ще може да бъде поръчвано от февруари 2019, а вероятно първите екземпляри ще бъдат доставени на клиентите през лятото.

С височината си от 1,90 м Vivaro няма проблем да влиза в подземни гаражи. Вероятно на по-късен етап ще има и вариант с висок покрив. „Товарачът“ на Opel е достъпен в три дължини. Най-късата версия (4,60 м) предлага товарен обем от 4,6 кубически метра и очарова с малкия си диаметър на завой от 11,3 м. Следва 4,95-метровият вариант с обем за товари от 5,8 куб.м. Най-голямото Vivaro е дълго 5,30 м и побира 6,6 куб. м. Съществува възможност за сгъване на пасажерската седалка – и това добавя при всеки от вариантите 0,5 куб. м за товари. Максималният полезен товар е 1,4 т. За сравнение: при най-малкия си вариант предшественикът беше дълъг почти 5 м и можеше да тегли с 200 кг по-малко. Срещу доплащане клиентите ще могат да поръчат автоматични врати отстрани и отзад. Човек трябва само да задържи крака си под ръбовете на вратите и получава достъп до товарния отсек.

За момента от Opel не разкриват данни за задвижващите агрегати, но ние очакваме, че моделът ще получи същите агрегати като аналозите си от концерна. По-конкретно това означава: 1,5-литров дизел със 102 или 120 к.с. или 2-литров дизел със 150 или 177 „коня“. През 2020 ще се появи електрическа модификация, която ще бъде идеално решение за доставки в централните части на големите градове.

На строителни обекти и при лошо време за по-добре сцепление ще помага адаптивният тракшън контрол IntelliGrip. Клиентите, които търсят още по-добра проходимост, ще могат да поръчат достъпната и при събратята от PSA 4х4-система на френската фирма Dangel. С прикачен товар до 2,5 т Vivaro може да тегли до 500 кг повече от предходния модел. Предлагат се голям брой асистиращи системи: от Head-up дисплей, 180-градусова камера за движение на заден ход с функция „птичи поглед“ до асистент за автоматично спиране. Инфотейнмънт системата поддържа Apple CarPlay и Android Auto. За момента от Opel не разкриват цените.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин