/ Новият тийзър: поглед върху серийния EV9

Новият тийзър: поглед върху серийния EV9

С EV9 concept Kia ни дава представа за следващия си електрически SUV, който също както и вече представените Kia EV6 и Hyundai Ioniq 5 – е базиран на платформата E-GMP. Пробегът на EV9 ще бъде близо 500 километра. Пазарният старт на серийната версия на EV9 е планиран от Kia за втората половина на 2023 г.

Сега корейците пуснаха тийзър, който показва първи детайли от серийната версия на модела. Някои детайли като светлинната графика на фаровете и задните светлини изглежда ще бъдат приети с лека промяна от студията. Но камерите (при студията) вместо странични огледала няма да стигнат до студията.

Прототип: последни тестове преди премиерата

В момента EV9 се движи като маскиран прототип, но преди моделът да бъда разкрит напълно и да стигне до търговците, предстоят няколко теста. Сега все още текат тестовете в Намянг, Южна Корея – в последната фаза е ред на офроуд-пригодеността на EV9.

Външен вид и размери: EV9 със загатната решетка а ла тигрова муцуна

Големият брат на EV6 ще бъде пълноразмерен SUV, който е дълъг почти пет метра (4,93 м). EV9 Concept залага на внушителен и ръбест дизайн. Калниците са силно издадени, а предницата е вертикална. Широчината на автомобила е 2,06 метра и той изглежда доста масивен – предназначението му е по-скоро за американския, отколкото за европейския пазар.

За разлика от при EV6 от Kia са продължили решетката а ла тигрова муцуна в дизайна на предницата. В затворената, лакирана в цвета на автомобила предница този елемент е стилизиран от декоративни лайстни, извивки и ръбове. Както и при студията, фаровете тук са с необичайно оформление: вертикална ивица и голям брой малки елементи. За серийния модел обаче очакваме конвенционален вариант.

Затова пък задните светлини биха могли – с леко изменена форма – да стигнат до серийно производство. Задницата завършва с масивна, сребриста предпазна кора.

Типично за студия, EV9 притежава камери, вместо странични огледала. Дъгите на покрива могат да се прибират – това намалява въздушното съпротивление.

Размери на Kia EV9 Concept

● дължина: 4930 мм
● широчина: 2055 мм
● височина: 1790 мм
● междуосие: 3100 мм

Вътрешно пространство: EV9 с 27-инчов широк екран и специален покрив

Както е често срещано при шоуавтомобилите, интериорът е издържан в стил ложа, редуциран до най-необходимото и в светли тонове. Макар, че не ни позволиха да разгледаме студията отвътре, предимствата на междуосието от 3,10 метра и електрическата платформа си личат: просторно място, равен под, шест места.

Серийната версия ще разполага дори със седем места, но няма да изглежда толкова футуристично. Евентуално до финалната версия ще стигне и 27-инчовия монитор. Не сме сигурни, че това се отнася и за симпатичния покрив с функция за затъмняване.

E-GMP-платформа с 800-волтовата техника

EV9 залага на платформата E-GMP с 800-волтова техника, на която са базирани и EV6 и Ioniq 5. Соларен модул в предното стъкло ще осигурява допълнителна електроенергия. Засега няма конкретни детайли относно мощността, но платформата дава възможност за до 600 к.с. Относно динамичните характеристики: Kia дава за стандартния спринт време от 5 секунди.

Корейците вече обявиха, че EV9 ще бъде първият модел на Kia, който ще може да се движи автономно по ниво Level 3.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин