Новият С3: Citroën ще прави фурор при малките

Бърз, готин, тоест истински „французин“: третото поколение на C3 иска да преобърне света на малките коли

1209
2016

БИТКА НА КУЛТУРИТЕ звучи леко преувеличено, когато говорим за малки автомобили. Въпреки това новият Citroën C3 би могъл да се впише в това определение. Той повдига спора за това кое е важно при мъниците: динамичната форма à la française или страхотната техника като при германците? Тоест C3 хвърля ръкавица на Polo и финия му брат A1. Още от пръв поглед си личи, че малкият „французин“ демонстрира доста уверена външност. Тесни LED дневни светлини над овалните основни фарове. Покривът в различен цвят (черен, бял или червен) сякаш се извисява над нещата заради черните си предни и средни колони.Освен това с височината си от 1,47 метра е по-нисък с 5,5 сантиметра, като същевременно широчината му е увеличена с два сантиметра (сега 1,75 метра) и въпреки по-голямата с пет сантиметра дължина (3,99 метра) остава под границата на четирите метра. Тоест навсякъде по няколко сантиметра повече, които може да се окажат решаващи. Новият C3 изглежда с изключителни пропорции. А задницата с 3D визията придава чудесен завършек на всичко. Тъй като с увеличаването на външните размери е пораснало и междуосието (от 2,47 на 2,54 метра), очакваме прилично място във вътрешното пространство. За вместимостта на багажното отделение от Citroën посочват базовата стойност при изправени облегалки на седалките – 300 литра, тоест същата като при предшественика. Французите обаче премълчават максималната стойност. По-динамично изглеждащият и по-нисък нов модел трудно ще запази максималната то-
варна вместимост от 1120 литра.

Вертикален кокпит с голям тъчскрийн и малък брой бутони – модерно, но дали се управлява интуитивно?

Вертикален кокпит с голям тъчскрийн и малък брой бутони – модерно, но дали се управлява интуитивно?

Базовият бензинов двигател е с 68 к.с., а най-мощният двигател е със 110 к.с. Засега няма повече информация за моторизациите, както и за цените. Да, френската „бълха“ ще се появи на пазара чак в началото на 2017 г. Сигурна е обаче опцията „руска камера“: тя ще заснема случващото се на пътя пред автомобила, като с натискане на бутон ще качва снимките и видеофайловете онлайн. Това може да предизвика битка на културите – например в Германия, където личните данни са защитени.

C3 се доближава на 1 см от границата от  4 метра, а 17-цоловите джанти му отиват

C3 се доближава на 1 см от границата от 4 метра, а 17-цоловите джанти му отиват

Задницата не е толкова атрактивна колкото предницата, има въздушни възглавници като при Cactus

Задницата не е толкова атрактивна колкото предницата, има въздушни възглавници като при Cactus

Червената шапчица от Франция: опционално покривът може да бъде лакиран в черно или бяло

Червената шапчица от Франция: опционално покривът може да бъде лакиран в черно или бяло

Извод
С модерен дизайн и все пак различен – именно по този начин Citroën C3 ще се конкурира с перфектните „германци“. Шансовете за успех при малките коли са големи – тук симпатичната външност е търсена повече от при бизнес лимузините. Затова смятаме, че в сегмента на малките коли ще се разрази истинска битка на културите. Нека спечели по-добрият.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин