Новият специален модел на Ferrari 812 VS


26
апр.
2021

Ferrari ще пусне на пазара хардкор-версия на 812 Superfast: новият специален модел е по-лек и притежава V12 агрегат с 830 к.с., който се развърта до 9500 об/мин. Информацията!

Вече е официално: лимитираната спортна версия на Ferrari 812 Superfast ще бъде представена на 5-ти май 2021 г. От Ferrari вече пуснаха първите снимки на новия модел и дадоха информация за мощността. Засега тайна остава единствено името.

В официалното прес-съобщение Ferrari говори за „Limited Edition V12 на базата на 812 Superfast“. Тоест, на този етап името на модела остава тайна. Досега слуховете предполагаха съкращение „VS“ като добавка към името – от „Versione Speciale“, но е възможно да се появи и легендарното съкращение „GTO“. Възможно е и 812 VS, 812 GTO или както и да е там, да се казва по съвсем друг начин.  Единствено рецептата се запазва: по-голяма мощност, по-малко тегло, усъвършенствана аеродинамика.

Последното Ferrari с предно разположен двигател без електрифициране?

Най-важните данни относно мощността вече бяха обявени от италианците: 6,5-литровият атмосферен двигател ще разполага в специалната версия с 830 к.с., с което става най-мощният сериен V12 мотор на Ferrari.  Не по-малко впечатляващ е и фактът, че максималните обороти на двигателя са 9500 об/мин – това също е  рекорд за Ferrari с разрешение за движение по нормални пътища. В сравнение с 812 Superfast лимитираният специален модел ще разполага с 30 к.с. повече – благодарение на ново управление на клапаните и нова система за отработените газове. Така времената за ускорение на 812 Superfast (0-100 км/ч за 2,9 секунди, 0-200 км/ч за  7,9 секунди) ще бъдат подобрени. Освен това 812 VS може би ще бъде последният V12 предно разположен двигател на Ferrari, който няма да е електрифициран!

Същевременно Ferrari обещават, че са намалили теглото на автомобила в сравнение с тежащия 1630 кг Superfast. Колко точно са спестени от използвания карбон, не се споменава. Трябва да споменем, че аеродинамиката на специалния модел е изцяло нова. Видимо е, че 812 VS се различава от 812 Superfast – новите неща са навсякъде – например задницата няма нищо общо с тази на базовия автомобила. Вместо стъклен покрив новият модел има цяла алуминиева структура, стигаща до покрива. Дифузьорът е значително по-внушителен от този на 812 Superfast, а VS има и заден спойлер.

Предницата на специалното Ferrari 812 Superfast напомня на тази на F12 TRS

Предният капак е доминиран от напречна ивица, а вентилационните отвори до фаровете са спестени. Като цяло визията е по-изчистена.  Предната броня е изцяло нова и заедно с огромната радиаторна решетка напомня на лимитирания на две бройки Ferrari F12 TRS.

Кабрио-версия на новия специален модел на Ferrari е повече от вероятна

Макар и да трябва да проявим още търпение до обявяването на името, засега е сигурно: също както и предшественика 599 GTO и F12tdf, специалният модел на 812 ще бъде лимитиран. Според слуховете става дума за 799 екземпляра. Освен това е ясно, че бъдещият 812 ще има две версии (Coupé и Cabrio). Възможен е и вариант XX – само за пистата. Цената все още е тайна – за повечето клиенти тя едва ли ще е от значение.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин