Новият роудстър на MG – копие на F-Type?


20
юни
2022

MG планира нов електрически роудстър на достъпна цена. На официалните скици обаче Cyberster изглежда като малък Jaguar F-Type!

Роудстърите са измиращ вид! Преди десетилетия изборът на двуместни открити модели беше голям, а сред производителите присъстваше и традиционната марка MG, която с MG F до средата на 2000-те години предлагаше достъпен роудстър. От няколко години MG е собственост на китайския концерн SAIC и произвежда предимно електрически SUV-ове.

Добрата новина: MG се връща към корените си и ще предлага отново двуместен роудстър. Сега бяха показани официални скици на Cyberster – моделът прилича поразително на Jaguar F-Type!

На Shanghai Auto Show 2021 г. MG показа Cyberster Concept – една от звездите на изложението. Cyberster впечатли със сгъваемите си фарове и решетка а ла MGB. Късите надвеси на каросерията в комбинация с огромните колела караха модела да изглежда внушителен. Студията нямаше покрив.

Cyberster с типични роудстър пропорции

Още тогава бе ясно, ако Cyberster стигне до серийно производство, няма да изглежда така.

Информацията, че MG работи по електрически роудстър не е нова, тъй като британската марка с китайско ръководство обяви това през май 2020 г. Сега, две години по-късно, виждаме официалните скици. На тях личи, че надвесите на каросерията са значително по-дълги в сравнение с тези на студията. Въпреки това пропорциите си остават типични за роудстър – дълъг преден капак, ниско предно стъкло и къса задница.

Серийната версия прилича на Jaguar F-Type

Впечатляващите фарове на студията са отстъпили място на обикновени светлини, като вентилационният отвор в предната броня е запазен. Заради дългия преден капак и тесните фарове Cyberster силно напомня на Jaguar F-Type, като по отношение на техниката моделът ще се ориентира към Mazda MX-5. Задницата е различна, с необичайни светлини, които приличат на стрели.

Ще се появи ли електрическият роудстър в Европа?

Относно задвижването засега няма информация. Концепцията имаше четири електромотора и ускоряваше за 3 секунди до темпо 100 км/ч. Същевременно от MG обещаваха пробег от над 800 километра. Вероятно серийната версия ще бъде със значително по-малка мощност и ще бъде оборудвана с по-малка батерия. Особено, ако Cyberster трябва да бъде достъпен модел. Надяваме се, че през 2023/2024 роудстърът ще достигне и Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин