Новини » Новият път на Skoda с Vision 7S

Новият път на Skoda с Vision 7S

3108
2022

Skoda ни дава с Vision 7S представа, как ще изглежда големия им електрически SUV – и за първи път показа новия си дизайн на електромобилите. Разгледахме отвътре Vision 7S!

Със студията Vision 7S Skoda ни показва, как ще изглеждат новите изцяло електрически модели на марката.  От името на студията се досещаме – електрическият SUV е седемместен, или по-добре казано разполага с 6,5 места, тъй като освен 6 пълноценни места има и едно за детско столче – на средната конзола малко зад предните седалки.

Вероятно при появата на серийната версия през 2026 г. ще има конвенционална седалка на втория ред с три места. Въпреки размерите и екстрите на петметровия гигант Vision 7S, Skoda ни уверяват, че моделът ще остане практичен и достъпен.

Нов дизайн на бъдещата електрическа Skoda

Нека погледнем по-внимателно Vision 7S – той ще даде такт за новите модели на марката, ще бъде по-загладен, не толкова ръбест като например по-малкия брат Enyaq. Освен това няма да има логото на Skoda на предния капак. Вместо него – новооформен надпис Skoda, който ще се използва по-често в бъдеще. Отдолу загатната решетка представлява малка ивица между Т-образните фарове. В „Tech Deck“ – така Skoda нарича черния панел – са скрити различни сензори и камера. Отдолу има колосална защита на дъното на автомобила с шест вертикални процепа.

По-голям от Skoda Kodiaq

В профил размерите на Vision 7S могат да се видят най-добре. Дължината от 5,02 метра изстрелва модела в луксозната лига. Междуосието от 3075 мм също говори за щедро вътрешно пространство. Вертикално разположените, сензорни дръжки на вратите са по-скоро шоу-ефект – също както и иначе изглеждащите съвсем нормално 22-цолови джанти. Дежа вю в задницата: светлините също са в T-образна форма, а бронята също прилича на предната.

Паузите за зареждане във Vision могат да се използват за релакс

Вратите се отварят и се качваме внимателно. Концептуалните автомобили са доста чупливи. Във Vision 7S имаме отделни седалки с интегрирани в седалките колани. В режим релакс воланът и арматурното табло се прибират, седалките се завъртат леко навътре и се появява монитор, за да може в паузите за зареждане всички заедно да гледат филми. Да, това е типично за студията. Материалите в интериора са веган и могат да се почистват лесно.

Концепцията на управление на кокпита на Vision 7S е доста добра

Vision 7S трябва да е голям, да излъчва статус, но преди всичко да бъде инструмент за придвижване. Хората от Skoda се гордеят с това. Под 14,6-инчовия вертикално разположен монитор има шест физически бутона за бърз избор, а под тях въртящи се превключватели.

Два за климатика, един за различни функции на инфотейнмънт системата. Има и въртящ превключвател за силата на звука. Идеята зад този ансамбъл: отгоре е изображението, отдолу – управлението. Целта е по-малко разсейване на водача, тъй като Skoda смята, че това поколение ще се шофира, а няма да се движи автономно.

Пробег от над 600 километра

Капацитетът на батерията е 89 кВтч., а тъй като Vision 7S е базиран на платформата MEB, то се очаква тази батерия да се използва и в други модели. Максималната мощност на зареждане е 200 кВт., а пробегът – над 600 километра. Това се равнява на разход от 14,8 кВтч./100 км.

Плановете за бъдещето на Skoda

И ако си мислите, че три напълно нови електрически автомобили Skoda (2024 – компактен SUV, 2025 – малък SUV и 2026 – големият седемместен електрически SUV) ще са достатъчни на чехите, значи не ги познавате. При двигателите с вътрешно горене Skoda също дава газ: за 2023 са потвърдени новият Superb и новият Kodiaq. През 2024 ще се появи фейслифта на Octavia.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин