Новият мъник на Audi: Вчера A1, Утре 1A!

В началото на 2018 година се очаква новият малък автомобил от Инголщат – със свежа техника от А8

2412
2016

В НАЧАЛОТО НА 2018 година Audi стартира производството на новото А1. Моделът с 3 врати отпада, засега не са планирани други варианти. Така че в бъдеще A1 Sportback с пет врати ще трябва да се справя само – и то без Plug-in хибрид и без електрически вариант. Сигурен е единствено „мекият“ хибрид, но неговият малък акумулатор с мощност 8 до 10 кВт може минимално да подпомага двигателя с вътрешно горене. Електроенергията се подава към спомагателните агрегати и не служи за движение с нулеви емисии. А какво стана с Q1, двойника на VW T-Cross на базата на Polo? Отговорът от Инголщат: чаровно, но твърде малко напредък чрез техника. Второто поколение на А1 се превръща от тесен и висок мъник в спортно-елегантен модел. Автомобилът ще бъде по-широк и по-нисък, междуосието ще бъде леко удължено, радиаторната решетка и фаровете изглеждат по-зрели, върху ръбестата каросерия са монтирани фарове с остри контури. Като цяло автомобилът изглежда по-модерен и не толкова делови – нещо като A1 plus с повече място отзад, по-лесно качване и по-голям багажник.

Нямаше нужда от сериозно подобрение на качеството на интериора – за разлика от управлението и Infotainment системите. В това отношение мъникът на Audi заимства някои от електронните компоненти на най-големия модел на марката – следващото А8. Неговият кокпит всъщност е леко облагороден дериват на А4.

Под ламарините А1 преминава към модерната, по-лека и по-здрава платформа MQ. Новост са Drive Select и адаптивното окачване, по-добрите LED светлини и богатата гама от полезни асистиращи системи.

Двойното задвижване, което в момента се предлага само за S1, от 2018 година ще се предлага и за версии с по-слаби двигатели. 1,4-литровите агрегати отпадат. Вариантът с по-малка мощност ще бъде заменен от 1-литров трицилиндров двигател, версията със 150 к.с. ще отстъпи място на 1,5-литров 4-цилиндров мотор със същата мощност. Като заместник на 1.8 TFSI със 192 к.с. очакваме 2-литров мотор с 200 к.с., който при S1 ще развива 250 к.с., а при все още непотвърденото RS 1 дори 300 к.с. Цените вероятно ще стартират от около 34 000 лева и ще достигат до над 60 000 лева.

Извод
Всъщност А1 не бива да се притеснява, защото нито BMW, нито Mercedes все още имат представители в този клас. Но и това си има причини: нормата на печалба е ниска, а сдържаната техника не се вписва много добре в имиджа на марката.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин