Новият мотор на Mazda: бензинов с природа на дизелов

Японската компания е първата, която ще прояви смелостта да пусне в серийно производство бензинов агрегат със самовъзпламеняваща се горивна смес


17
ян.
2017

Зад абревиатурата HCCI се крие Homogeneous charge compression ignition – или двигател, който комбинира най-доброто от „два свята“: на дизеловия и на бензиновия агрегат. Тази концепция далеч не е от вчера – но Mazda ще бъде първият производител, който дръзва да я приложи в масов модел. Японската компания ще представи нов двигател до края на 2018 г., съобщава Nikkei. Той ще бъде с 30% по-икономичен от конвенционалните бензинови мотори, защото ще възпламенява горивото си посредством високо налягане, а не чрез запалителни свещи. Вероятно новият двигател ще бъде поставен на следващото поколение Mazda 3, а по-късно – и на други модели на компанията. Японците очакват двигателят с вътрешно горене да остане главна движеща сила за основната бройка продадени нови автомобили – въпреки експанзията на електромобилите.

Новият агрегат ще възпламенява сместа от гориво и въздуха, като ги поставя под високо налягане, правейки горенето по-ефективно, отколкото с участието на конвенционални свещи, генериращи искра. Иновативният метод редуцира вредните емисии. Трудно е да се каже колко точно ще бъде консумацията на новите модели, но очакванията са средният разход при „тройката“ да бъде около 3 л/100 км. Въпреки това Mazda планира да пусне в масово производство електромобили до 2019, a Plug-in хибриди – до 2021 г. Азиатската компания се „прицелва“ в щатския и европейския пазар, където изискванията за вредните емисии стават все по-строги, но планира да лансира новия двигател до 2030 г. за цял свят.

Прототипът DiesOtto на Daimler.

Идеята за HCCI двигател далеч не е от вчера: Mercedes например представи прототип на мотор с хомогенно самозапалване на сместа при компресия през 2007 г. Въпросният агрегат, наречен DiesOtto (от Diesel и Otto – по названието на бензинов агрегат) на германците е 1,8-литров с турбо и максимална мощност 238 к.с. Идеята на подобен тип машини (каквато е разработена и от GM) е преди всичко намаляване на вредните емисии и редуциране на разхода. HCCI-агрегатите работят с хомогенно разпределена гориво-въздушна смес, която бива възпламенена от повишената вследствие на компресията температура. Именно хомогенното самовъзпламеняване на гориво-въздушната смес в цялата горивна камера е причина за ниското ниво на вредни емисии – като свежда до минимум както нивото на азотните оксиди, така и това на твърдите частици.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин