Новият малък SUV на Kia: по-просторен от очакваното

В лицето на Stonic Kia пуска малък SUV на базата на Rio. С него корейците ще атакуват VW Polo T-Cross

2006
2017

Kia също иска да се включи в сегмента на малките SUV-ове. През есента на 2017 на пазара ще бъде лансиран Kia Stonic – „кореец“ с рустикална визия и много пластмасови защитни елементи по каросерията, както и с типичния за марката „тигров нос“ и издължени назад фарове. Базата идва от Rio. Kia обещава, че Stonic ще бъде моделът с най-богати възможности за индивидуализация в историята на марката. Само покривът ще може да бъде решен в пет различни цвята – за да контрастира с каросерията. Общият брой на възможните цветови комбинации ще бъде 20. В интериора клиентите също ще могат да избират различни цветни акценти – иначе Kia залага на ергономия и модерна техника. Инфотейнмънт системата серийно е съвместима с Apple Car Play и Android Auto, а за мястото на пасажерите отзад трябва да има достатъчно място.

За добро пътно поведение и висока сигурност с оглед на високото тегло се грижи каросерията, изградена на 51 процента от високоякостна стомана. Кормилното управление и окачването трябва да съдействат за добра стабилност и оптимален контрол. За още повече безопасност се грижи и системата ESC, която разполага с нови функции и работи в комбинация със сервоуправлението при „контра апел“. В завой автоматични спирачни намеси се борят с недозавиването. Ако колелата отляво и отдясно не намаляват скоростта си еднакво, електрониката прилага по-голяма сила. Kia предлага и допълнителни асистенти за Stonic. В гамата от двигатели влизат три бензинови и една дизелова моторизация с мощност между 84 и 120 к.с. Вероятно премиерата на Kia Stonic ще бъде на изложението във Франкфурт през септември.

Интериорът е просторен за малък SUV

Междуосието на Stonic е 2,58 м. Още при качване човек е изненадан: леле, колко просторно е в този малък SUV от Корея! Има място за главите, за лактите и за коленете – дори когато шофьорът или пътникът до него са с ръст 1,90 м. Кокпитът изглежда модерен, но не и прекалено екстравагантен. Цветен акцент (клиентите могат да избират между общо 4) е поставен върху централната конзола, цветни акценти има и върху шевовете по скоростния лост – толкова е свободата, дадена на дизайнерите. Stonic залага на практичното. Отзад също има място за хора от (почти) всякакъв калибър. При 1,95-метрови коленете леко могат да докоснат предните седалки, а косата – тавана. Повечето пътници на втория ред обаче надали ще разберат, че всъщност пътуват в модел от малкия клас, толкова удобно е тук. Добро впечатление прави и ергономичната опора за ръцете във вратите.

Kia се стреми да създаде максимално удобство за хората на задните места – доказват го USB-изводите между предните седалки. Супер, някой се е сетил! Багажникът разполага с приличния обем от 352 л и дори разполага с двоен под, който може да бъде долепен към задната седалка. Защо? Съвсем просто: тъй като при сгънати седалки ръбът почти не стърчи и така пространството от 1155 л може да бъде оползотворено по-лесно.

20 цветови комбинации

Всеки Stonic трябва да бъде направен по вкуса на своя собственик – затова и Kia предлага разнообразно оборудване. Различните линни на оборудване вкарват различни цветове в интериора. Опционално за SUV-a се предлагат отопление на седалките отпред, темпомат и безключов достъп. Срещу доплащане клиентите могат да получат също интелигентни асистиращи системи – напр. асистент за следене и смяна на лентата със следене на мъртвия ъгъл, както и функция за автоматично спиране. За повече комфорт има също асистент за дълги светлини и разпознаване на умората.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин