Новият завод за електромобили на BMW в Унгария няма да генерира СО2-емисии

0306
2022

BMW Group положи основите на своя нов завод в Дебрецен, Унгария. Компанията инвестира около един милиард евро в обекта, където през 2025 г. ще започне серийно производство на изцяло електрическия Нов клас. „Със завода в Дебрецен ние поставяме нови стандарти по отношение на иновациите в автомобилното производство“, каза директорът по производството Милан Неделкович при полагането на основите на съоръжението. „Този завод е state-of-the-art пример по отношение на гъвкавост, устойчивост и дигитализация за цялата автомобилна индустрия.“

BMW Group винаги следва курса на печеливш растеж. „Новият завод в Унгария играе решаваща роля за BMW Group и нейната производствена мрежа в трансформацията към електрическа мобилност“, каза Милан Неделкович, член на Борда на директорите на BMW AG, отговорен за производството, при полагане основите на завода. „Той формира още един важен градивен елемент в изграждането на капацитета, който ни е необходим, за да изпълним нашия дългосрочен ръст на обема“.

Петер Сийярто, министър на външните работи и на външната търговия на Унгария: „Тази огромна инвестиция е още една гаранция, че след успеха в традиционната автомобилна индустрия Унгария ще бъде сред лидерите в ерата на електрическите автомобили не само в Европа, но и в света. Горди сме, че BMW Group, една от най-големите и най-модерни автомобилни компании в света, избра Дебрецен. Това е поредното доказателство, че икономическата политика на Унгария през последните 12 години е правилна, благодарение на което инвестиционната среда в Унгария стана конкурентоспособна в световен мащаб.“

„С началото на строителството на завода на BMW Group в Дебрецен започва нова ера за нас“, каза кметът на Дебрецен Ласло Пап. „Една от най-иновативните компании в света, BMW Group, и един от най-успешните градове в Централна Европа, Дебрецен, изграждат заедно бъдещето по отношение на устойчивост и иновации. Ние сме ангажирани с успеха на BMW Group в Дебрецен, защото той допринася за успеха на нашия град и нашите граждани.”

На площ над 400 хектара в северозападната част на унгарския град Дебрецен BMW Group изгражда завод за автомобили, покриващ пълния цикъл на производство, с цех за пресоване, каросерийно отделение, бояджийско отделение и поточна линия. Капацитетът на завода е около 150 000 автомобила годишно. Компанията инвестира около един милиард евро в обекта, който ще произвежда само електрически автомобили от 2025 г. Бъдещият модел, който ще се произвежда в Дебрецен, ще бъде основоположник на Новия клас и ще използва клъстерната архитектура NCAR, която е разработена единствено за изцяло електрически автомобили.

„Новият клас и NCAR ни предлагат уникалната възможност да преосмислим изцяло автомобилното производство във всичките му измерения“, каза Милан Неделкович. „В този завод на бъдещето можем по идеален начин да внедрим нашата стратегическа концепция за производството на BMW – BMW iFACTORY, с трите й основни стълба – Lean, Green и Digital.“

По отношение на устойчивостта в производството, BMW Group си е поставила ясна цел с новата си производствена локация. Неделкович допълва: „CO2-емисиите на произведен автомобил са нулеви. Така ще докажем, че с воля и сила да бъдеш новатор е възможно постигането на устойчиво автомобилно производство.” Ключов елемент от концепцията за устойчивост на новия завод е пълният отказ от употреба на изкопаеми горива. „Няма да използваме нито нефт, нито природен газ, а само енергия, генерирана от възобновяеми източници“, каза Неделкович, като подчерта: „С нашия завод в Дебрецен реализираме първото в света производство на автомобили без генериране на CO2.“ По този начин Дебрецен ще има забележим принос за намаляването на CO2-емисиите от производството с 80 % до 2030 г.

Значителна част от необходимата енергия трябва да бъде генерирана от огромни фотоволтаични системи на площта на самия завод. Другата част от необходимата електрическа енергия ще идва 100 % от регионални възобновяеми източници. Освен това се проучват възможностите за използването на геотермална енергия. Иновативните технологии, които досега не са били налични на пазара в тази форма, могат да се използват предимно в бояджийското отделение. Отказът от горелки на газ за сушилните инсталации изисква интегриране на нови технологии на електричество в бъдещата производствена система. „Тук играем ролята на пионери“, каза Неделкович.

Друг елемент на устойчивото производство е последователното прилагане на принципите на кръговата икономика. Материалите за производството и ресурсите се използват повторно винаги когато е възможно. Например металните изрезки и стружки, които се отделят при фрезоване и пресоване, се рециклират и материалът от тях се използва повторно. Остатъчната топлина от охладителните процеси отива в специален кръг и след това се използва за отопление на помещения и вода. Заводът използва интелигентни системи за мониторинг на енергията, за да определи прецизно цялото потребление, да открие ненужна консумация и да произвежда така, че да използва минимално количество ресурси.

В Дебрецен BMW Group поема по нов път и по отношение на дигитализацията – при това още днес, по време на фазата на планиране. В безпрецедентна степен компанията използва инструменти за дигитално планиране, за да проектира целия производствен процес във виртуалния свят до най-малкия детайл и да симулира и оптимизира всяка отделна стъпка от производството с точност до мм. Преди всичко сътрудничеството с американската компания Nvidia и използването на разработения съвместно с нея софтуерен инструмент за планиране Omniverse позволява на BMW Group да планира не само по-прецизно и по-бързо, но и още по-добре в колаборация – както в рамките на компанията, така и извън тях, с партньори и доставчици. Милан Неделкович допълва: „Тази въодушевяваща технология е революционна. Във виртуалния свят нашият бъдещ завод в Дебрецен вече произвежда автомобилите от Новия клас.”

Освен това се използват още много на брой други инструменти за дигитализация. Приложенията с изкуствен интелект (AI) се използват по различни начини за гарантиране на качеството и оптимизиране на процесите по поддръжката като част от Smart and Predictive

Maintenance. Edge computing, Data Analytics, 5G-технологии за позициониране и автономни Smart Logistic системи с функции на изкуствен интелект разширяват набора от дигитални приложения. „Потенциалът за дигитализацията е огромен. В Дебрецен ще го използваме интелигентно и ефективно“, подчерта директорът по производство: „Ние постигаме ново измерение на съгласуваност на данните по цялата верига на стойността и във всички вериги на процеси“.

„Въпреки всички технологии, иновации и High-Tech – един автомобилен завод е толкова добър, колкото са хората в него“, каза Неделкович. Екипът, ръководен от управителя на завода Ханс-Петер Кемзер, в момента наброява около 100 души, но ще нарасне до над 1000 през следващите две години. „Наемането на персонал набира скорост стъпка по стъпка“, каза Кемсер. Целта е унгарски служители да заемат ръководни позиции във всички технологии на завода. „Нашият фокус определено ще бъде насочен към талантливи специалисти от региона на Дебрецен и Източна Унгария“, продължава Кемсер. „В допълнение към атрактивното заплащане, компанията ще предложи множество допълнителни предимства и по този начин ще се наложи като изключително привлекателен работодател в Унгария.“ Концепцията включва специфични застраховки срещу злополука, добавки за транспорт, възможности за изхранване и достъп до здравното осигуряване на компанията от 1 юни тази година. Освен това са планирани грижи за деца и училища за деца от германски и унгарски семейства. „Виждаме се като привлекателен работодател в много отношения. Предлагането на благоприятна среда е също толкова важно за нас, колкото справедливите условия на труд и ориентацията към служителите. Това е единственият начин да се отличим и да стимулираме лоялност“, обясни Кемсер.

В хода на предстоящата фаза на строителство фирмата предлага позиции за квалифицирани работници, както и за специалисти по изграждане на сгради, производствени съоръжения и Facility Management. Освен това ще има набиране на кадри в областта на човешки ресурси, финанси, закупуване (purchasing), IT, планиране и мениджмънт. Позициите в производството ще бъдат обявени на по-късна фаза.

Изграждането на BMW Training Center-а в завода в Дебрецен вече е започнало, за да може професионалното обучение, базирано на системата за дуално обучение, да стартира, както е планирано, през септември 2023 г. В бъдеще около 70 стажанти ще бъдат подготвени за изпит за квалифициран специалист в четири професии в рамките на тригодишна програма за обучение от осем тренера (майстори учители). „По този начин ние полагаме основите за бъдещето на този завод, а в същото време – и за бъдещето на много млади хора“, подчерта управителят на завода Ханс-Петер Кемзер.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин